ZKÜ Merkez Kampüs Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu&[#]8217;nda &[#]8220;Dünya Üniversiteler Sıralandırma Sistemleri ve ODTÜ-URAP&[#]8221; konulu konferans gerçekleştirildi.
Konferansa, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, ZKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, eğitim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
ZKÜ&[#]8217;nün Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği konferansların üçüncüsünün düzenlendiğini söyleyen ZKÜ Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Sarıbaş, &[#]8220;Bilindiği üzere genel olarak eğitim ve öğretim, özel olarak da yükseköğretim ülkelerin uzun dönemli ekonomik performanslarını belirlemektedir. Bu yüzden gelişmekte olan ülkeler daha hızlı büyüyerek vatandaşlarının refah seviyelerini sürekli artırmanın yollarını bilim ve teknolojide arıyorlar. Sanayileşmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkelerin refah düzeylerini karşılaştırarak onların birbirleriyle olan bilim ve teknoloji durumunu ortaya koymak mümkündür. İktisat bilim insanlarının çok iyi bildiği gibi öndekileri iktisaden yakalamanın yolu bilim ve teknolojiden, özellikle altını çizerek söylüyoruz, bilim ve teknoloji üretecek kurumsal bir iklimden geçmektedir. İktisadi açığı kapatmak için bilim lazım, teknoloji lazım ve bu ikisini üretecek kurumsal bir iklim lazımdır. Bu yüzden uzun dönemli zenginleşmeyi sağlayabilmek için ülkemiz ve diğer gelişmekte olan ülkeler bilgi üretecek kurumlar kurma konusunda devamlı bir gayret içerisindedirler. Ülkemizin bilim merkezlerinden birisi olan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi de, yükseköğretimdeki eğitim, araştırma ve yönetimin kalitesini geliştirmek ve yükseköğretimi yaygınlaştırma konularında bilimsel araştırmalar yapacak bir merkez kurdu. Merkezimizin adı az öncede söylediğim gibi ZKÜ Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi&[#]8217;dir. Merkezin amacı yükseköğretime katkı yapmaktır. Yükseköğretimin eğitim kalitesinin geliştirmek, araştırma yeteneklerini iyileştirmek, yönetim kalitesini sağlamak ve vasıflara haiz yükseköğretimin yaygınlaştırılmasıdır. Yükseköğretimdeki eğitim, araştırma ve yönetim kalitesinin iyileştirilebilmesi için önce mevcudun iyi tespit edilmesi gerekir. Merkezin yönetmeliğinde olgu tespiti yapması istenmektedir ve onlardan biri &[#]8216;Üniversitelerin eğitim kalitesi ve araştırma performanslarını araştırmak ve tüm alanlar için sıralamasını yaparak periodik olarak yayınlamak&[#]8217; görevidir. Merkez yönetmeliğinde olgu tespiti görevlerinin yanında yükseköğretimdeki eğitim, araştırma ve yönetim kalitesinin analiz edilmesi faaliyetleri bulunmaktadır. Merkezin faaliyet çerçevesi içinde, normatif bir yaklaşımla yükseköğretimin iyileştirilmesine yönelik stratejiler geliştirme ve projeler üretme faaliyetleri vardır. Bu merkezi, ülkemizin muasır medeniyetle olan bilim, teknoloji açığını, yani iktisadi açığını kapatma yolunda bir fırsat olarak görüyoruz&[#]8221; dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut &[#]8220;Dünya Üniversiteler Sıralandırma Sistemleri ve ODTÜ-URAP&[#]8221; konulu konferans hakkında bilgiler verdi. Akbulut, &[#]8220;Bu ülkenin kalkınmasında yükseköğrenime ihtiyaç var. Devlet eğitmekle yükümlüdür. Ne kadar çok üniversitemiz olursa o kadar çok kalkınırız&[#]8221; dedi. Daha sonra Akbulut, sıralama sistemlerinden ve dünya üniversitelerini sıralama sistemlerinden konferansa katılanlara örnekler verdi. Akbulut, &[#]8220;Dünya üniversitelerini sıralama fikri eskidir. Ancak ilk sıralama örneği 2003&[#]8217;te ortaya çıkmıştır. Geçmişte üniversitelerin veya öğretim üyelerinin yayın listelerini yapmak veya yayınlamak saygısızlık sayılırdı. YÖK öncesinde bilimsel yayınlar üniversitelerde tartışılmazdı. İlk ciddi dünya sıralaması 2003&[#]8217;te Çin&[#]8217;de yapıldı. Ocak 2011&[#]8217;de Türkiye&[#]8217;den ilk 500&[#]8217;e 1 üniversite, ilk 1000&[#]8217;e 8, ilk 2000&[#]8217;e 27 ve 12.000&[#]8217;e 132 üniversite girdi. Bazı ülkelere bakınca durumumuz iyi. Kalkınmış ülkeler arasına girmek için, daha iyi olmalıyız&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi