Zonguldak Bağımsız Milletvekili adayı Ali Uzun, beraberindekilerle birlikte TTK Üzülmez Müessesesi´nde çalışan maden işçilerini kuyu başında ve atölyeleri gezerek ziyaret etti. Vardiya değişimi sırasında TTK işçileriyle bir süre sohbet eden Ali Uzun, &[#]8220;Her ne kadar madencilik kültürümüz yozlaştırılmış, köylerimiz boşalmış olsa da madenler ve demir çelik halen bu bölgemizin en önemli gerçeğidir. İthal kömüre, doğalgaza bağımlı bir sanayi, yarın bir kriz anında enerji kaynağını, Zonguldak, Bartın Karabük bölgesi dışında nerden bulacaktır? Türkiye´de öz kaynakları ile enerji ihtiyacını karşılayacak düzeye gelmedikçe, bağımlılık devam ettikçe risk devam edecektir. Bu noktada bugün TTK şu kadar zarar ediyor gibi Zonguldak´ı kambur gösteren her düşünceyi ve hesabı kökten reddediyoruz&[#]8221; dedi.
&[#]8220;ZONGULDAK TÜRKİYE´NİN KASKO POLİÇESİDİR&[#]8221;
Zonguldak halkının ve maden işçilerinin sorunlarını iyi bildiklerini belirten Ali Uzun, &[#]8220;Zonguldak halen Türkiye´nin çimentosudur, demir çeliğidir, elektriğidir, fabrikasıdır, Türkiye´nin Kasko Poliçesidir. Zonguldak, Bartın ve Karabük ile birlikte Türk sanayisinin kara gün dostudur. Stratejik öneme sahiptir. Burada devletin harcadığı her kuruş, Türkiye´nin geleceği adına Kasko Poliçesine ödenen paradır. Bunu zarar gibi göstermek, Ankara´da bunun politikasını yapmak Zonguldak ve bu bölgenin gerçeğini görememek, anlayamamaktır. Emek kavramını Türkiye´ye Zonguldak öğretmiştir. Adeta bir kurtuluş mücadelesi verircesine, ülkesi için emek harcarken binlerce şehidi Zonguldak vermiştir. Bu böyle bilinmeli ve merkezi hükümetlerin politikaları buna göre şekillenmelidir. Ama bizde boş durmamalıyız. Bunu anlatabilmeli, yeraltında bu madenler oldukça, madenciliğin ihtiyaç duyacağı destek ve yatırımları bölgemize kazandırabilmeliyiz. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yatırımlardan kaçınmamalıyız. Sesimizi gür çıkarabilmeli, derdimizi anlatabilmeliyiz. İşte bu noktada mecliste etkili temsil Zonguldak için çok önemlidir. Zonguldak olarak artık bölgesel gerçeklerimize göre geleceğimizi doğru şekilde planlamalıyız. Bir yandan bugünü yaşarken, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini yani 50-100 yıl sonrasını bile planlamalıyız. Artık Zonguldak olarak hantallığı, kavgayı, siyasi çekişmeyi bir tarafa bırakmalıyız. Geçmişte yaptığımız hataları iyi analiz edip, doğru adımları atmalıyız. Önümüzdeki dönem Allah nasip eder mecliste sizlerin temsilcisi olursak, Milletimiz ve madencilerimiz bize bu sorumluluğu yüklerse, bölgemizin en önemli gerçeği olan maden ve demir çelik sektörünün sorunlarının çözümünde sesiniz, gerektiği yerde masaya vurulan madencinin yumruğu olacağız. Bu noktada Zonguldak, Bartın, Karabük bütün bölgenin coğrafyasına hakim, sosyolojik ve ekonomik yapısına, bölgemizin sorunları ve ihtiyaçlarına vakıf, Ankara´da etkin bir çevreye ve önemli bir siyasi tecrübeye sahip bir kişi olarak Zonguldak´a bu dönem mecliste çok fayda sağlayacağıma inanıyorum. Tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki bugünkü Zonguldak gerçekleri ile değerlendirdiğimizde Zonguldak´ın meclise bağımsız milletvekili göndermesi bile Ankara´ya, Parti Genel Başkanlarına ve Türkiye´ye büyük bir mesaj, yeni dönemde özel ilgi anlamı taşıyacaktır. Ben uzlaşı kültürünü önemserim, siyasi çekişmelere ve polemiklere genelde uzak dururum, ama bunu yerel politikada yaparım. Ama bu kimseyi yanıltmasın. Mesele Zonguldak olunca geçmişte örnekleri vardır. Devletin en üst kademesi dahil Zonguldak´ın gür sesi olmakta hiç zorlanmam&[#]8221; diye konuştu.
Ali Uzun TTK Üzülmez Müessesesinden sonra Star Madencilik, Eğitim Ocakları, Üzülmez Karakolu ve esnafları da ziyaret ederek destek istedi.
Editör: Pusula Gazetesi