Adaylar anons edildi. Cezaevinde olan Mehmet Haberal da diğer adaylar gibi anons edildi. Kılıçdaroğlu madenci baretiyle geldiği platformda Ecevit şapkasıyla bir süre halka seslendi. &[#]8220;Alın terinin ve emeğin baş kenti&[#]8221; vurgusu dikkat çekti.



Konuşmasının sadece bir bölümünde Zonguldak&[#]8217;a yer verme alışkanlığında olan liderlerin aksine Kılıçdaroğlu ulusal politikaları yerel konularla bağdaştırma konusunda çok başarılı bir performans çizdi. Bu performans dinleyicilerin dikkatinin miting sonuna kadar canlı kalmasını sağladı.



Organizasyon bozukluklarına karşın önceki mitinglere göre katılım iyiydi. Madenci anıtından Fevkani köprü üzerine çıkan yön ile anıtının çevresi Halk Bankası&[#]8217;nın bulunduğu alana kadar yer yer boşluklar olsa da doluydu. Mitingin hem Pazartesi hem de öğle saatlerinde olmasına karşı alan doldu. Çoşku zayıftı ama meraklı dinleyicilerin ilgisi dikkat çekiciydi.



Alana bakan Merkez Çarşısı&[#]8217;na asılı bulunan ve birer ucu yerlerinden ayrılmış Atatürk ve Kılıçdaroğlu portrelerinin durumu içler acısıydı. Posterler hem minik hem komik durdu. Örgüt organizasyon konusunda yine sınıfta kaldı. Örgütlerin ayıbını Kılıçdaroğlu tek başına kapattı.



Aday Adaylığına müracaat eden tüm isimler alandaydı. Kılıçdaroğlu bir cümleyle onlarında gönlünü almak isterken bir partilinin; &[#]8216;Deniz Feneri&[#]8217; davasını hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun dikkati dağıldı



Kılıçdaroğlu hem miting alanında hem diğer ziyaretlerinde Filyos konusunda Zonguldaklıların kandırıldığını ve aynı şekilde kandırılmaya devam edileceğini söyledi. Taşeronlaştırmaya son verileceğini özellikle söyledi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun miting sırasında sarf ettiği ancak yarım bıraktığı; &[#]8220;Eğer bir toplu iğne ucu kadar yakınlarıma çıkar sağladığımı ispat edersen eyvallah, ispat edemezsen, benim adımı yolsuzlukla anarsan ana...a&[#]8221; şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu. "Ana.. a.." ifadelerini kullanırken neyi kastettiğinin sorulması üzerine, "Aslında daha sert bir ifade kullanacaktım. Ama şu anda doğru olmayacağını düşündüm ve o anda kestim." dedi. Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun bu yaklaşımı en büyük gafı oldu.


Adaylığı tartışma konusu olan Mehmet Haberal&[#]8217;la ilgili net tavrını bir kez daha ortaya koyan Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Başbakan Erdoğan&[#]8217;a yönelik; &[#]8220;Haberal&[#]8217;ı suçlayacak. Sen kim, Haberal kim Allah aşkına?&[#]8221; sözleri dikkat çekti.



Haberal&[#]8217;a övgüler yağdıran Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Ecevit ile Haberal&[#]8217;ın ilişkilerinden yine övgüyle bahsetmesi, Ecevit&[#]8217;in tedavi sürecinde yaşanan tartışmalarla ilgili Haberal&[#]8217;a yönelik eleştirileri görmezden gelmesi dikkat çekti




CHP&[#]8217;nin küskünleri de alandaydı. Alanda pek çok demokratik kitle örgütünün temsilcisi vardı. Bunların başında Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetim kurulu üyeleri geldi.



Kılıçdaroğlu miting alanından sonra Belediye, GMİS, TSO ve Maden Mühendisleri Odası&[#]8217;nı ziyaret etti. Maden Mühendisleri Odası&[#]8217;nda Demokrasi Platformu Üyeleri&[#]8217;nin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Samimiyet ve katılımcılık vurgusunu yineledi. Gezinin en önemli buluşmalarından biri burada gerçekleşti.


Yeni CHP kavramına yönelik tartışmalarla ilgili olarak yönetilen soruya karşılık ilkelerden sapmadan ancak halka güven veren bir anlayışla siyaset yapmak olarak yorumladı.

Açıkça CHP&[#]8217;nin önceki yıllarda halktan kopuk olduğunu, bununda siyasi başarısızlıkta ve güven kaybında etkili olduğunu ifade etti.



Fikret Bila başta olmak üzere Ankara&[#]8217;dan çok sayıda gazeteci gezideydi. Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Zonguldak gezisi yaptığı gaf dışında pozitif izlenimlerle sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi