Üç bin yıllık geçmişe sahip Roma, Bizans, Ceneviz şehri Amasra&8217;da deniz kenarında çok sayıda tarihi eser bulundu. Küçük Liman mevkiinde sahildeki taş ve kayaların arasında bulunan tarihi eserler lahit, lahit parçası ve üzerinde Latince yazılar olan kitabeden oluşurken, sahildeki eserler açık hava müzesini andırdı. Tarihi eserleri Küçük Liman&8217;da gezerken tesadüfen gören Makine Mühendisi Faruk Papila, yetkililerin bu eserlere sahip çıkmasını istedi.



İlginç görüntü oluşturdu



Bugüne kadar kapsamlı bir şekilde resmi arkeolojik kazı yapılmayan, inşaatların temellerinden, fosseptik çukurlarından, elektrik, telefon, yol, su ve kanalizasyon kazılarından tarihi eser çıkan, adeta her yerinden tarih fışkıran ilçede Küçük Liman&8217;da deniz kenarında bulunan eserler ilginç bir görüntü oluşturdu. Şehirleşmeyi yanlış yerde yapan, tarihi eserleri yer altında binaların altında kalan, insanları tarihi eserlerin üzerinde oturan ilçede müzede bulunan eserler de bahçeye taşmış durumda.



Bir kısmı denizden geldi



Küçük Liman&8217;da deniz kenarında bulunan eserlerden bir kısmının denizden fırtınada oluşan dev dalgalarla birlikte geldiği tahmin edilirken, eserleri gören Makine Mühendisi Faruk Papila, &8220;Deniz kenarında gün yüzüne çıkan kültürel mirasımızın kurtarılması için ilgililerin çalışmalara başlamasını arzu ediyoruz&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi