Amasra B sahasında çıkartmaya hazırlandığı kömürü kurmayı planladığı termik santralde değerlendirmek isteyen Hema Endüstri A.Ş.´nin projesine karşı kurulan Bartın Platformu´nun bileşenleri arasında yer alan İstanbul´da yaşayan Bartın Çevre Gönüllüleri, şirketin İstanbul´daki merkez binası önünde eylem yaptı. Yaklaşık 100 Çevre Gönüllüsünün katıldığı eylemde pankart ve sloganlar eşliğinde, Amasra´ya kurulması planlanan termik santral projesine tepki gösterildi. Eylemde açıklamada yapan Çevre Gönülleri, projeden bir an önce vazgeçmesini istediler. Çevre Gönüllüleri tarafından yapılan açıklama şöyle: Karadeniz´in en güzel illerinden olan Bartın´ımız, memleketimiz, etrafa zehir saçan, yaşamı yok eden, insanları kanser eden termik santrale kurban edilmek isteniyor. Yıllardır Bartın halkının istemiyoruz feryatlarına rağmen ve Çatalağzı örneği göz önünde iken iktidarın ve Hattat Holding´in termik santralde neden bu kadar ısrar ettiğini biz Bartınlılar çok iyi anlıyoruz.



Biz sizi çok iyi tanıyoruz


Elektrik üreteceği ve işsizliğe çare olacağı bahanesi ile halkımızın gözünün içine baka baka yalan söylenmesini biz çok iyi anlıyoruz. 5 yıldır kömür çıkaracağız diyerek, değil kömür çıkarmak, kömür çıkarmak için işçi dahi almayan, aldığı işçileri de ucuz işgücü diyerek Çin´den getirerek halkı kandıranları biz Bartınlılar çok iyi tanıyoruz. Biz Karadeniz´in en lezzetlisi balığımızı, mancarımızı, fındığımızı, yaşam kaynağı balımızı üreten arılarımızı, ünlü çileğimizi, gür ormanlarımızı, masmavi denizimizi, kavşak suyumuzu termik santrale kurban etmek istemiyoruz. Amasra´mızın ve Bartın´ımızın doğal, kültürel ve tarihsel önemi ve değeri paha biçilemez. Bartın´ın kültürünü, binlerce yıla uzanan tarihini, 3000 yıllık tarihi ve kültürel dokusuna gözümüz gibi baktığımız Çeşm-i Cihan´ı, Amasra´yı Hattat´ların para hırsına kurban etmeyeceğiz. Yanı başımızdaki Çatalağzı´nın durumu ortadayken, Çatalağzı termik santralinin külleri denizimizi ve havamızı yok etmeye devam ediyorken onun kat kat daha büyüğünün cennet Bartın´a, Amasra´ya yapma ısrarı nedendir diye soruyoruz.



Israrın nedenini anlamıyoruz


Termik santrallerin faydalı olmadığı ortadayken, tüm gelişmiş ülkeler artık termik santralleri tek tek kapatırken, termik santrallerin bulunduğu yerlerde insanların nasıl hastalıklarla karşı karşıya oldukları bilinir ve görülürken termik santral yapılmakta ısrar edilmesini anlamıyoruz. Hema A.Ş. Bartın halkını kandırmaya devam ediyor. Santralin havayı ve denizi kirletmeyeceğini söyleyerek biz Bartınlıları kandırıyor. Binlerce işçi istihdam edeceğini söyleyerek işsiz gençlerimizin umutları üzerinden prim yapmaya çalışıyor. Güzel Bartın´ımızda turizmi, tarımı, ormancılığı, balıkçılığı arıcılığı bitirecek olan termik santral halka istihdam palavraları ile sunuluyor. Yatağan-Çatalağzı-Afşin-Elbistan termik santrallerini davullarla zurnalarla karşılayan yöre halkları şimdi hastalıktan kırılırken, memleketlerinde yaşayamayacak hale gelmişken, Yatağan´da hiçbir bitki yetişmezken Enerji Bakanlığının, Çevre ve Orman Bakanlığının ve HEMA A.Ş.´nin bermuda şeytan üçgeni gibi hala Bartın´a termik santral yapmakta ısrar etmesi ve termik santrali övmesi manidardır.


Yağmalanmaya davet çıkarılıyor



Bizim atalarımız madencidir. Madencilerimizin yıllardır boğuştukları KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı-Meslek Hastalığı) yetmezmiş gibi kansere, kronik astıma, solunum yolu ve iç hastalıklara davetiye çıkaran termik santrale evet demek ölüme ve Bartın´ın yağmalanıp yok edilmesine evet demektir. Dumansız Hava Sahası Diyerek Milyon Dolarlarla reklam yapan iktidarın termik santrallerin yaşamı yok edeceğini görmezden gelmesini bizler görmezden gelmiyoruz. Artvin´den Bartın´a, Sinop´tan Mersin´e, Çanakkale´den Erzurum´a kadar bütün ülke iktidar ve çıkarcı sermaye sahipleri tarafından HES Termik ve Nükleer Santraller ile çevrilerek yaşam alanları talan edilmektedir. Bartın Küre Dağları Milli Parkı Sınırları içinde. Bartın´da Çevre ve Orman Bakanlığının 1/100.000 ölçekli planına göre ağır sanayi ve enerji yatırımları yapılamaz. Bartın ekoturizm cennetidir. Tüm bunlara rağmen aynı Hattat aynı bakanlıklar aynı devlet tüm bu planları milli park sınırlarını ÇED iptal raporlarını görmezden gelerek termik santrali ısrarla kurmak istemektedirler.



Bartın´ı sahipsiz zannetmeyin


Bizler İstanbul´da yaşayan Bartınlılar, Bartın sevdalıları, yaşam savunucuları olarak burada Hattat Holdingin usulsüzlüklerle başlayan ve durdurulan inşaatı önünde, usulsüzlüklerle kurmaya çalıştığı Bartın´ı Yok Etme Projesi olan termik santrali istemediğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Biz bu termik santrali kurdurmayacağız. Bizler doğamızı, bereketli topraklarımızı ve denizimizi nasıl atalarımızdan emanet aldıysak yine aynı güzellikte kültürümüzle, geleneklerimizle ve onurumuzla torunlarımıza bırakmaya and içtik. Bizler Hattat para kazansın diye ölmeyeceğiz. Yasalara, mevzuata, tüm mevcut planlara aykırı olan ve Bartın´ımızda hayatı bitirecek olan bu termik santrali yaptırmayacağız. Biz zehir ve kanser santraline karşı koyacağız. İstanbul´da yaşıyorsak Bartın bizim değil mi? Bartın´ı sahipsiz sanarak çöreklenenlere en güzeli cevabı burada toplanan dostlarımız veriyor. İstanbul´da yaşıyoruz ve haykırıyoruz. Bartın bizim, bu santrali de kurdurmayacağız. Kömürünü de al git Hema. İşte kapına dayandık, söylüyoruz: seni Bartın´da istemiyoruz"


Editör: Pusula Gazetesi