Amasra B sahasında çıkartmaya hazırlandığı kömürü kurmak istediği termik santralde değerlendirmek isteyen Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin projesine karşı oluşturulan Bartın Platformu tarafından &8216;Termik Santral Gerçeği&8217; konulu panel düzenlendi. Belediye Sosyal Tesisleri&8217;nde düzenlenen panele çok sayıda kişi katıldı. Panelde Zonguldak&8217;ın Çatalağzı Beldesi sakinlerinden esnaf Gültekin Demirel, Maden Mühendisi Adnan Akgün ve Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi Doçent Doktor Erdoğan Atmış tarafından katılımcılara, termik santralin kurulduğu alana getirdiği zararlar ve Zonguldak&8217;ta yaşanan santral gelişmeleriyle ilgili bilgiler verildi.


Bize de aynı hikayeler anlatıldı


Toplantıda ilk olarak söz alan Çatalağzı Beldesi sakinlerinden esnaf Gültekin Demirel, Eren Holding tarafından yapılan termik santral süreciyle, Bartın&8217;da yapılmak istenen termik santral sürecinin aynı olduğunu belirterek, Bartınlıların santrale ortak tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Demirel; &8220;Bize de 5 bin işçi çalışacak, iş-aş getireceğiz demişlerdi. Ama santral kurulunca kömürü dışarıdan aldılar. Beldede herkes mağdur oldu. Sanayinin geldiği yerde nüfus artar, ama kirlilik yüzünden Çatalağzı&8217;nın nüfusu git gide azalıyor. Firma verdiği sözlerin bir tanesini bile tutmadı. Araziler bile istimlak adı altında 3-5 lira bedelle halkın elinden alındı. Havanıza suyunuza sahip çıkın. Bizim başımıza gelenler sizin de başınıza gelmesin&8221; dedi.


Havanıza, suyunuza sahip çıkın


Daha sonra söz alan Maden Mühendisi Adnan Akgün ise, termik santral yatırımlarının halkın onayı ile yapılması gerektiğini, bu tür yatırımların kamunun ve siyasetçilerin iradesine bırakılamayacağını söyledi. Akgün, &8220;Halk olarak birlikte olmamız lazım. Yoksa yanı başımızda termik santral kurulunca çevre tahribata uğrayınca bunun dönüşü yok. Bu yüzden Bartınlılar olarak bu projeye ortak bir şekilde karşı çıkmanız, kurulmasına engel olmanız gerekmektedir. Çünkü santral kurulursa ne balığınız, ne meyveniz ne de sebzeniz kalacak. İthal kömürün kükürdü, pisliği tarlalarınıza asit olarak yağacak. Bu nedenle geleceğinizi düşünmeli ve birlik içinde bu projeye dur demelisiniz. Çatalağzı&8217;nın kaderi ile sizin kaderinizin aynı olmaması için direnişinizi sergilemelisiniz&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi