ZKÜ Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB ve Zonguldak İşadamları Derneği işbirliğiyle oluşturulan Zonguldak Dış Ticaret Komisyonunun destekleriyle İhracatı Geliştirme ETÜD Merkezi tarafından ZKÜ&[#]8217;nün ev sahipliğinde düzenlenen &[#]8220;Pazara Giriş ve İhracat&[#]8221; konulu seminer yapıldı.
ZKÜ Konser Salonunda yapılan seminere, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, TSO Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş, BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, eğitim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Seminerde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın ardından açılış konuşmasını yapan ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, &[#]8220;İhracatla birlikte büyüme ülkemizin milli stratejisi haline gelmiştir. İş adamlarımızı bu stratejinin öncü kuvvetleridir. Devletimiz işadamlarımızın bu dinamizminden güç alarak 2023&[#]8217;te 500 milyar dolar ihracata ulaşma hedefi koymuştur. Bu hedefe ulaşmak elbette çok kolay değildir. Çok çalışmayı, sadece çok çalışmayı da değil, aynı zamanda ekonominin farklı aktörlerinin birlikte çok çalışmasını gerektirmektedir. Bu sinerjinin bugün burada Zonguldak için ortaya çıktığını görmekte mutluluk duyuyorum. USİGEM (ZKÜ Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Merkezi, BAKKA, ZTSO, KOSGEB, ZONİAD birlikteliği ile oluşturulan Zonguldak Dış Ticaret Komisyonunun İGEME (İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi) katkıları ile gerçekleşen bu çalışmasını büyük hedeflere ulaşmada ilk ve önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Eğitim arttıkça istihdam edilmekte artmaktadır. Yüksek öğretim kurumlarının kendini geliştirmesi ve araştırmalar yapması gerekir. Son zamanlarda yeni üniversiteler açılıyor. 156 tane üniversitemiz var. Üniversitelerde doktora sayısını arttırmamız gerekiyor. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum&[#]8221; dedi.
Daha sonra konuşan ZKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Üniversitenin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Halil Yıldırım ise &[#]8220;İhracatın Önemi&[#]8221; konulu seminer verdi. Yıldırım, &[#]8220;Girişimci kalkınmanın ekonomisidir ya da dinamosu da derler. Şuanda burada bulunan Zonguldak&[#]8217;ın seçkin işadamları, geleceğin işadamları, yöneticileri ve sevgili öğrenciler, bu ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi görecekler. Bu lokomotif ulusal sınırlara açıldığında gücü daha da artıyor. Arkasında sürüklediği vagonların sayısı ve değeri daha da artıyor. Eğer bir ülke içerisinde firmalar güçlü olursa o ülkede uluslararasında güçlü olur. Bununda şartları vardır. Uluslararasında güçlü olmak istiyorsa oradaki işletmelerinde bazı şeylere sahip olması gerekiyor. Ülkemizin çok parası var. Bankalarda çok sermayede var. Paranın çok olması değil, bu parayı nerde nasıl kullanılacağı önemlidir.Üniversitemiz lisans ve yüksek lisans öğrencilerine Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, her hangi bir ülkede staja gönderebiliyoruz. Bu müthiş bir güçtür&[#]8221; dedi.
Ardından İGEME Rusya Federasyonu Ülke masası Uzmanı ise, slayt gösterisi eşliğinde Rusya Federasyonu Ülke Masası Tanıtımı hakkında bilgiler verdi.
Editör: Pusula Gazetesi