Şair Orhan Veli Kanık&8217;ın şiirine kirliliği nedeniyle konu olan Üzülmez Deresi, 22 milyon Euroluk İspanyol desteği ile temizlenecek. İspanyolların onayladığı ve resmi sözleşmenin imzalanmasının ardından Üzülmez Deresi, İspanyol, Alman ve Türk firmaları tarafından kurulacak tesislerle atık sulardan arındırılacak.
Kent merkezini ikiyi ayıran ve kokusu, görüntüsü nedeniyle insanları rahatsız eden Üzülmez Deresi, kanalizasyon atıklarından kurtarılacak. Kent merkezindeki kömür yıkama tesislerinden ev ve iş yeri atıklarına kadar bir çok kanalizasyonun akıtıldığı Üzülmez Deresi&8217;nin, kurulacak 22 milyon Euroluk tesisle park ve bahçe sulaması yapılabilecek derecede temizlenmesi hedefleniyor.
Zonguldak Belediyesi, Türk Hazine Müsteşarlığı ve İspanya Hazine yetkilileri arasında Atık Su Arıtma Tesisi&8217;nin inşası için İspanya&8217;dan kredi alınması için yıllardır süren görüşmeler olumlu sonuçlandı. İspanyol tarafından sözlü onayın çıkmasının ardından 2008 yılında tesislerin İnşası için yapılan ihaleyi alan İspanyol Pash, Alman Dwidac ve Türk Mass firmaları, tesisin çalışmaları için kredi sözleşmesinin imzalanmasını bekliyordu. Türk hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile İspanyol Hazine görevlileri arasında yapılan son görüşmelerinin ardından resmi prosedürlerde yerine getirilerek, sözleşme hazırlandı. Sözleşme, 21 Ocak 2009 Çarşamba günü, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Türk Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ve İspanyol Hazine yetkilileri tarafından törenle imzalanacak. İmza töreninde daha önce Atık Su Arıtma Tesisi&8217;sin yapılması için anlaşma sağlanan İspanyol, Alman ve Türk firma yetkililerinin de katılması bekleniyor. Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, &8220;Hazine garantili dış kredi kullanmamız noktasında İspanya Hazine yetkilileri ile Türk Hazine Müsteşarlığı ile yaptığımız yoğun görüşmelerde olumlu sonuç aldık. Sözlü onayın ardından gerekli resmi iş ve işlemler de tamamlayarak, sözleşme hazırlandı. Atık Su Arıtma Tesisi&8217;nin kredi sözleşmesi imza töreni için 22 Ocak 2009 Çarşamba günü Ankara&8217;ya gideceğiz. Burada imzaların atılmasının ardından en yakın zamanda çalışmalara start vereceğiz&8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi