Zonguldak Valisi Erdal Ata yaptığı açıklamada, Kdz. Ereğli ilçesi ile ilgili bir takım bilgiler verdi. Kdz. Ereğli&[#]8217;de karayollarının yaklaşık 14 kilometrelik yolu kapsayan bir çevre yolu projesi ile ilgili etüt çalışmasının söyleyen Zonguldak Valisi Erdal Ata, projenin yatırım programına girmesinin kısa sürede olmayacağını söyledi. Kdz. Ereğli limanı ile ilgili de açıklama yapan Vali Ata, 13 milyon ton kapasiteli limanın 3 milyon fazlalığını üçüncü şahısların kullandığını söyledi. Kdz. Ereğli&[#]8217;de yeni bir limanın yapılmasının iyi olacağını söyleyen Ata, devletin yeni liman yapmasının zor olacağını söyledi. Vali Ata, yeni limanın girişimci bulunduğu takdirde yap, işlet ve devret modeli ile yapılabileceğini kaydetti. Ata, &[#]8220;Karayollarının etüt programında var. Yaklaşık 14 kilometrelik yolu kapsayan çevre yolu projesinin hazırlanması yatırım programına girmesi kısa sürede olacak bir şey değil. Çevre yolu doğru alandan teknik yönden standardı en uygun ve en maliyetsiz hali tercih edilerek yapılacaktır. Kdz. Ereğli&[#]8217;deki liman 13 milyon ton kapasiteli. Limanın 3 milyon ton fazlalığı üçüncü şahıslara kullandırılıyor. Sorun burada başlıyor. Erdemir kendi işlerini yaparken diğer şahıslara verdiği hizmetleri aksıyor. Sanayi bakımından gelişen yer Kdz. Ereğli&[#]8217;de, 3-4 yıllık bir dönemde tüm sanayi kuruluşları faaliyete geçer. Kdz. Ereğli OSB&[#]8217;de 54 yerden 53&[#]8217;ünün tahsisi yapıldı. Alaplı OSB&[#]8217;de de 40&[#]8217;a yakın işletme var. O bölgede 90&[#]8217;a yakın sanayi sektörü faaliyete geçecek. Yeni bir limanının yapılması iyi olur. Devlet olarak yapmamız biraz zor. Girişimci bulunursa yap, işlet ve devret modeli ile yapılabilir&[#]8221; diye konuştu.
Tersaneler bölgesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Erdal Ata, Tuzla&[#]8217;daki yatçıların kriz nedeniyle bölgeye gelemediğini kaydetti. Kriz dalgalanması bittiği takdirde yatçıların yeniden bölgeye gelmesinin gündeme gelebileceğini söyleyen Ata şöyle konuştu:
&[#]8220;Kriz olmasaydı Tuzla&[#]8217;daki yatçılar Alaplı tarafına gelecekti. Yatçılar Kooperatifi&[#]8217;nin 20 üyesi bölgeyi gezip yatırım yapabilirdi. Bu da bölgeye daha da hareketlilik getirirdi. Şu anda duraklama döneminde bulunuyoruz. Bu yıl kriz dalgalanması biterse yatçıların tekrar gelmesi ve konaklaması gündeme gelebilir.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi