Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Öksüz ile CNN Türk muhabirlerinden Güven İslamoğlu TRT Okul kanalında yayınlanan Medya okumaları programına konuk olarak yerel medyayı tartıştılar.


İletişim Bilimci Prof. Dr. Haluk Gürgen&[#]8217;in moderatörlüğünü üstlendiği programa konuk olan Öksüz ve İslamoğlu yerel medyanın önemi, bakış açısı, yerelden genele ulaşan haberler, ulusaldan yerele bakış, yerel medyanın demokratik gelişime etkisi, kentlerin kalkınmasındaki payları, yerel medyaya ulaşılabilirlik ve çalışma hayatına ilişkin sorunlar üzerine görüşlerini paylaştılar.


Magazin haberleri, asparagas ve diğer haberlerin eğlenceli bir üslupla ele alındığı programda çoğunluğu Zonguldak&[#]8217;ta yayınlanan yerel gazetelerin manşetlerine ve ilginç haberlere yer verildi.


Öksüz programda Zonguldak basını, yayın çeşitliliği, etkisi ve Zonguldak&[#]8217;ın sorunlarının ve taleplerinin yerel basında nasıl yer aldığıyla ilgili örnekler üzerine düşüncelerini paylaştı.


Yerel medyanın yaşadığı sorunların büyük bölümünün mimarının da yine yerel medya olduğunu belirten Öksüz özetle şunları söyledi; &[#]8220;Yerel basın demokrasinin kılcal damarları gibi çalışıyor. Kentleri yaygın basına en fazla cinayet veya benzer haberlerle taşıyabiliriz. Ancak yerel basın kendi yayın alanında isterse demokratik sürece, katılımcılığa ve kentin talepleri adına mücadele edebilir. Yayınlar çok fazla bir birine benzediği için farklılıklarda kayboluyor. Burada fark yaratan yayınlar öne çıkar. Fark yaratmanın temelinde farklı bakmak ve görmek gerekiyor. Ancak okuyucu yanıltmamak gerekiyor. Bu hataları herkes zaman zaman yapıyor ancak okuyucuyla yayın arasında kurulacak güven istikrarı çok önemli. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Orhan Erinç&[#]8217;in bir sözü vardır. &[#]8216;Gazetecilik canının istediğini yazma mesleği değildir&[#]8217; der. Bu çerçeveden bakabilmek gerekiyor. Özdenetim ve özeleştiri yapmayan bir medya var. Medya özdenetim ve özeleştiri yapmadığı sürece okurdan uzaklaşacak ve okur tarafından cezalandırılacak. Burada basın meslek örgütlerinin duruşu önemli. Gazeteciliği gazeteciler yapmalı. O zaman gazeteci gibi hareket edenlerin sayısı daha fazla olacaktır&[#]8221;


Güven İslamoğlu ise özellikle haber başlıklarından yola çıkarak yerel gazetelerden kendilerine çıkabilecek çok önemli konular gördüklerini belirterek örnek gösterilen bazı haberlerle ilgili Zonguldak&[#]8217;a gelmek istediğini söyledi.


Yerel basının kendi yayın alanında doğurduğu sonuçlar ve Anadolu&[#]8217;da tanık olduğu olaylar üzerine düşüncelerini aktardı.


Program konuklarının medyaya yönelik eleştiriler ve alternatif önerilerinin de tartışıldığı programda oluşturulan iki farklı haber masasındaki İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından programda yaşananlara farklı tarzlarla haberleştirildi.


Programın tekrarı Pazar akşamı 23.05&[#]8217;ten itibaren yayınlanacak.

Editör: Pusula Gazetesi