İsmail Eşref´in milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesiyle boşalan Zonguldak Belediye Başkanlığı´na, CHP adayı Muharrem Akdemir seçildi. Seçime CHP Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, CHP İl Başkanı Tümer Peker, Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Belediye Başkan yardımcıları, daire müdürleri, çok sayıda vatandaş ve gazeteci katıldı.


Belediye Meclis Salonu´nda saat 11:00&[#]8217;de başlayan belediye başkanı seçiminde, 20 meclis üyesi bulunan CHP´den Muharrem Akdemir, 11 meclis üyesi bulunan AK Parti´den de Metin Demir aday oldu. Ak Parti grubu Muharrem Akdemir&[#]8217;in hem başkan adayı olup hem toplantıyı yönetemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine Engin Marangoz toplantıyı yönetirken Şendoğan Karataş ise Ak Parti adına gözlemci olarak masada yer aldı.


İlk tur oylamada ilk dört oy Metin Demir&[#]8217;e çıktı. Oylama sırasında Metin Demir&[#]8217;e çıkan oy sayısı Ak Partili meclis üyesi sayısının üzerine çıkınca sessizlik bozuldu. Akdemir 17, Demir ise 14 oy aldı.
KÜFÜRLER HAVADA UÇUŞTU


İki adayın da belediye başkanı olabilmek için gereken üçte ikilik oy çoğunluğuna ulaşamaması nedeniyle ikinci tura geçilmek üzere oturuma 15 dakika ara verildi.


Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Koçal, bazı il yöneticileri ve meclis üyeleriyle Başkanlık katına çıkarak bir süre görüşme yaptı. Zaman zaman küfürleşmelerin duyulduğu buluşmada Koçal&[#]8217;ın sert ifadeler kullandığı öğrenildi.


Koçal, Köktürk ve meclis üyeleri salona yüzleri asık şekilde gelirken koridorda toplanan bazı CHP´liler, partilerinin 3 meclis üyesinin AK Parti´ye oy vermesini alkışlarla protesto etti; &[#]8220;Satanları alkışlıyoruz. Bravo size. Hepinizi alkışlıyoruz&[#]8221; şeklinde tepki seslerinin yükselmesi üzerine bazı gençlik kolları üyeleri ve partililer arasında arbede yaşandı.


Polis ekipleri, müdahale ederek CHP´lileri ayırdı. Ali Koçal ise az kalsın kavganın ortasında kalıyordu. Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun kavganın ortasına girerek yatışmasında büyük pay sahibi oldu.


İKİNCİ TURDA HERKES KENDİ OYUNU ALDI
İkinci tur oylamada Akdemir 20, Demir ise 11 oy aldı. İlk turda yaşanan firenin yaşanmaması üzerine sevinç sesleri yükseldi. Oylamada üçte ikilik çoğunluğa erişememesi üzerine yine ara verildi. Bazı isimler seslerini yükselterek tepki gösterdiler. Ak Parti ve CHP&[#]8217;liler arasında gerilim yükseldi.


Olaya karışan kişiler salondan uzaklaştırıldı. Polis, takviye ekiplerle güvenlik önlemlerini artırdı.
Salt çoğunluk olan 16 oyun aranacağı üçüncü tur oylama öncesi AK Parti Grubu, meclis başkanlığına önerge vererek yaşanan olaylardan sonra özgür oylama ortamının kalmadığı gerekçesiyle oturumun kapalı yapılmasını istedi. Önergenin meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedilmesi üzerine seçime geçildi.



SON OYLAMADA FİRE SAYISI BİRE DÜŞTÜ


Son oylamada ilk oy bu defa Muharrem akdemir&[#]8217;e çıktı.


Oylama devam ederken CHP grubunun bir fire vermesi üzerine CHP&[#]8217;liler büyük panik yaşadılar. Ancak kaptırılan bir oyun devamının gelmemesi üzerine partililer rahatladı.


Meclis üyelerinden 19´unun oyunu alan Akdemir, belediye başkanı oldu; Demir ise 12 oyda kaldı. CHP&[#]8217;lileri sevinç yumağı oluşturmasına neden olan sonuç karşısında Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk Muharrem Akdemir&[#]8217;in elini sıktıktan salondan başkanlık katına çıkan kapıya yönelip hızla salondan ayrıldılar.


Akdemir, yaptığı teşekkür konuşmasında, belediye başkanlığının çok zor görev olduğunu, gecesini gündüzüne katarak kentin sorunlarını çözmek için çalışacağını söyledi.


Akdemir&[#]8217;in konuşmasının ardından meclis üyeleri de Başkanlık katına çıktılar.


Milletvekilleri ve meclis üyeleri partililerle birlikte yürüyerek İl Başkanlığı&[#]8217;na geldi.


Milletvekilleri verilen firelerle ilgili bir şey söylemek istemezken partililerle uzun süre sohbet ettiler.



--



ALİ HIZIR AR, ALİ KOÇAL&[#]8217;IN ÜZERİNE YÜRÜDÜ



Tartışmaların merkezinde olan isimlerden Milletvekili Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk&[#]8217;ün baştan beri gergin oldukları gözlendi. Partili Ali Hızır Ar&[#]8217;ın seçim sonrasında Koçal&[#]8217;a; &[#]8220;Eserinle gurur duy. Bu yaşananların tek sebebi sensin&[#]8221; diyerek tepkisi dikkat çekti. Koçal&[#]8217;ın; &[#]8220;Canım çok sıkkın sende üzerime gelme Ali&[#]8221; sözleri üzerine Ar&[#]8217;ın bu kez; &[#]8220;Ne gelmeyeceğim lan&[#]8221; diyerek hitap etmesi dikkat çekti. Ali Köktürk, Turgut Aydın, Mustafa Kemal Külah, Ar&[#]8217;ı uzaklaştırdı.



CHP HAİNLERİNİ ARIYOR


Belediye Başkanı seçiminde ilk turda verilen üç fire ile büyük şok yaşayan CHP&[#]8217;de şimdi bu isimlerin kimler olduğu araştırılıyor. İlk turda verilen üç fireyle birlikte yapılan toplantının ardından kalem önlemi alan CHP grubu bütün üyelerin aynı kalemle imza atmasını ararlaştırdı. Ramazan Denizer&[#]8217;in imza atmak için kalem bulamadığını söylemesi üzerine bu kez toplantıyı yöneten Engin Marangoz kalem vererek herkesin o kalemle imza atmasını istedi. İlk turda üç, son turda ise verilen bir firenin mimarları konusunda farklı isimler telaffuz edilirken yazı karakterinden kimler olduğunun anlaşılabilecek. Milletvekilleri ve meclis üyeleri fireler konusunda konuşmaz istemezken CHP içinde başlayan yeni ve büyük bir kavganın nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.



AKDEMİR İLE ŞAHİN ÇEKİŞTİ


CHP dün ilk krizi kendi adayını belirlemede yaşadı. Sabah erken saatlerde bir araya gelen CHP&[#]8217;li meclis üyeleri kendi aralarında yaptıkları seçimlerde en az oy alan isimleri eledi. Muharrem Akdemir ilk turda az oy alan isimler arasında olmasına karşın yapılan ikinci turda devre dışı kalan ekibinde oylarını almasıyla güç kazandı. İlk turda İdris Şahin&[#]8217;in 7 olan oyu son turda 10 oldu. Akdemir ve Şahin&[#]8217;in iki oylamada onar oy alınca eşitlik bozulmadı. Son oylamada eşitlik bozuldu ve bir fazla oy alan Muharrem Akdemir partinin adayı olarak çıktı. Son turda da oylar eşit çıkmış olsa aday kura çekimi ile belirlenecekti. İsmail Eşref kanadı ile Ali Koçal kanadının çekişmesi olarak yorumlanan yarışta parti ağır bir darbe aldı.




KOÇAL VE KÖKTÜRK NE DEDİ?


Yaşananlardan son derece üzgün olan Koçal ve Köktürk, Belediye Başkanı seçilen Muharrem Akdemir&[#]8217;in başarılı olacağını belirterek verilen firelerle ilgili konuşmak istemediler. Koçal; &[#]8220;Çok kısa bir zamanda halkımızın ihtiyaçlarına hizmet verecek her türlü çalışmayı yapacağına inanıyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. CHP olarak halkımızı mahcup etmeyeceğimizi taahhüt ediyoruz&[#]8221; dedi.


Köktürk ise değerlendirmesinde; &[#]8220;CHP Zonguldak örgütleri, belediye meclis üyeleri hizmet etme heyecanı ve kakarlılığı gösterdi. Birlik ve dayanışma içinde hareket eden belediye meclis üyelerimize ve seçilen başkanımızı yürekten kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi