Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde Belediye&[#]8217;de çalışan bayan personelin kadınlar gününü yine jest yaparak kutladı.
Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Belediye Başkanlığı koltuğunu bayan Belediye Meclisi Üyesi Dürdane An Köse&[#]8217;ye bıraktı. Bunun Alaplı Belediyesi&[#]8217;nde bir gelenek haline geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, bundan böyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde bayan belediye meclisi üyelerine sırayla vekalet bırakılacağını, amaçlarının kadın haklarına dikkat çekmek olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, ayrıca bayan personeli çalıştıkları birimlerde ziyaret ederek çiçek takdim etti ve kadınlar gününü kutladı. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Belediye&[#]8217;de çalışan bayan personeli makamında ağırlayarak bir süre sohbet etti.
Belediye Başkanlığı&[#]8217;na vekaleti Belediye Meclisi Üyesi Dürdane An Köse&[#]8217;ye bırakırken bayan personele hitaben bir konuşma yapan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Türkiye&[#]8217;de şiddete uğrayan kadınların oranından örnekler vererek, &[#]8220;Alaplı&[#]8217;da da mutlaka böyle bir kuruma ihtiyacı olan kadınlar vardır diye düşünüyorum. Bu nedenle Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf ile görüşmemiz neticesinde, Alaplı&[#]8217;da kadın sığınma evi açmak için çalışmalara başladık&[#]8221; dedi.
Alaplı&[#]8217;da gelecekte veya yakın gelecekte bir kadın belediye başkanının seçilmesini çok arzu ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Çimenoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
&[#]8220;Ülkemiz için güzel olan, gururlanmamız gereken şey; Ulu Önder Atatürk o kadar aydın, o kadar ileri görüşlü bir devlet adamı ki, 1910 yılında kabul edilen ve kutlanma tarihi de 1921 yılında belirlenen Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nü aynı yıl Türkiye&[#]8217;de uygulamaya koymuştur. Ulu Önder, bununla da yetinmemiş ve dünyada bir ilki daha gerçekleştirerek, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Hatta, İsviçre bile bu hakkı daha yakın zamanda kadınlarına verdi. Ama bizim kadınlarımız bu hakların ne kadarına sahip çıkabildi, bizler Atatürk&[#]8217;ün bize emanet ettiği bu hakların gereğini ne kadar yerine getirebildik, bu da tartışılır. Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde eğlenmenin yanı sıra kadın erkek eşitliği ve kadına uygulanan şiddetin de konuşulması, gündeme getirilmesi ve bu sorunların bir çözüme ulaştırılması gerekiyor. Türkiye&[#]8217;de evlilik içinde şiddet oranı yüzde 21. Evlilikte hamile iken şiddete uğrayan kadın sayısı yüzde 12. Evde şiddet gören kadın sayısı yüzde 11. İşin en acı ve en düşünülmesi gereken tarafı da, maalesef ülkemizde dayak yiyen kadın oranı yüzde 36. Kadınlarımızın 1/3&[#]8217;ünden fazlası dayak yiyor. Türkiye&[#]8217;deki kadınların istihdama katılma oranı da yüzde 27,5. Bu konuda da Avrupa Birliği&[#]8217;nde en son sıradayız. Dünya Ekonomik Forumu&[#]8217;nun gelişmiş 20 ülkede yaptığı araştırmaya göre de; kadınların iş hayatına atılmasında sondan üçüncüyüz. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre sevindirici olan bir şey daha var ki, çalışan kadınların üst düzey yönetime katılma oranlarında yüzde 12 ile Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bu demek oluyor ki, Türk kadını fırsat verildiği anda işini en iyi ve en başarılı şekilde yapabilen bir özelliğe sahiptir.
Biz siyasette de daha çok kadın olmasını arzu ediyoruz. Alaplı Belediye Meclisi bu dönem, 11 belediye meclisi üyesinden 3&[#]8217;ünün kadınlardan oluşmasıyla, Alaplı Belediyesi tarihinde bir ilki gerçekleştirmiştir. Biz bu sayının daha çok artmasını istiyoruz. Geçen hafta ilimizi ziyaret eden Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf ile görüşmemiz sonucunda, İlçemize Kadın Sığınma Evi açılması gündeme geldi. Bakanımız, Valimiz ve diğer yetkililer &[#]8216;Alaplı&[#]8217;da bir bina bulun, bir kadın sığınma evi açalım&[#]8217; dediler. Bu kadar şiddetin yoğun olduğu ülkemizde, Alaplı&[#]8217;da da kadın sığınma evine ihtiyacı olan kadın muhakkak vardır diye düşünüyorum. Alaplı&[#]8217;da kadın sığınma evi açmak için arayışlarımızı sürdürüyoruz. Ben, gelecekte veya yakın gelecekte Alaplı belediye başkanının bir bayan olmasını canı gönülden arzu ediyorum. Zonguldak ilinde kadın belediye başkanına öncülüğü de Alaplı&[#]8217;nın yapmasını arzu ediyorum. Bu temennilerle sizin şahsınızda, tüm bayan çalışma arkadaşlarımın Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nü kutluyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde belediye başkanlığına bayan belediye meclisi üyesi arkadaşlarımızı vekil bırakmak artık Alaplı Belediyesi&[#]8217;nde bir gelenek oldu. Bundan sonra da, tüm bayan belediye meclisi üyesi arkadaşlarımızı sırayla vekil olarak bırakmaya devam edeceğiz. Umarım bu uygulamamız diğer belediyelerimize de örnek olur.&[#]8221;
8 Mart Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde Alaplı Belediye Başkanlığına vekalet eden Belediye Meclisi Üyesi Dürdane An Köse, kadın haklarına gösterdiği hassasiyetten dolayı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu&[#]8217;na teşekkür ederek, &[#]8220;Alaplı Belediyesi&[#]8217;nde ilk kadın belediye başkan vekili ben oldum. Bu da Belediye Başkanımızın demokratlığının ve kadın haklarına verdiği değerin bir göstergesidir. Alaplı Belediyesi&[#]8217;nden emekli olmuş eski bir personel olarak Belediye Başkanımızla ilk belediye başkanlığı döneminde beraber çalışmıştık ve onun demokrat ve kadın haklarına değer veren yapısını biliyorduk. Belediye Başkanımızın, ilk 8 Mart Dünya Kadınlar Günü&[#]8217;nde günün anlam ve önemine uygun olarak bir bayan belediye meclisi üyesi arkadaşımıza vekalet bırakacağını biliyordum. Şu da bir gerçek ki, çalışan bayanlara imkan verildiğinde, en üst mevkilerde yerlerini alacaktır. Ben de bu vesileyle tüm kadınların Kadınlar Günü&[#]8217;nü kutluyorum&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi