CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Arda Öztürk, Bartın&8217;ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada hükümeti eleştirerek 12 Haziran seçimlerinin hesaplaşma günü olduğunu söyledi. Parti binasında CHP Gençlik Kolları Yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında öncelikle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun diyen Öztürk, Türkiye&8217;nin işsizlik sorununun büyük boyutlara ulaştığını belirtti. TÜİK verilerine göre Kasım 2010 döneminde resmi işsizlerin yüzde 15&8217;ini işten çıkartılanların, yüzde 17,4&8217;ünü ise kendi isteğiyle işten ayrılanların oluşturduklarını kaydeden Öztürk, işyerini kapatan 200 bin kişinin ise henüz iş bulamadığını, öğrenimine devam eden veya yeni mezun işsizlerin sayısının da 304 bin civarında olduğunu ifade etti.



Çaresizliğe dönüş, işsizliği gizledi


Arda Öztürk &8220;Türkiye´de kriz dönemi ile birlikte tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısında bir patlama yaşandı. 2007 Kasım dönemi ile karşılaştırıldığında yaratılan istihdamın yaklaşık yarısı tarım kesiminde gerçekleşti. Türkiye´de yoksulluğun en yoğun olarak yaşandığı tarım kesiminde yaşanan bu artış, krizde halkın çaresizliğinin bir göstergesi oldu. Krizin yıkıcı etkisi nedeni ile çaresizliğine sığınan yüz binlerce kişi işsizlik girdabına kapılmamak için tarımsal alana yöneldi. Son 3 yıllık dönemde yaratılan 2 milyon 388 bin kişilik istihdamın 1 milyon 134 bini tarım kesiminde gerçekleşti. Tarımın istihdam içindeki payı yüzde 22´den yüzde 25´e fırladı&8221; şeklinde konuştu.




Kayıt dışı çalışanların sayısı arttı


Öztürk &8220;Tarımda istihdam edilenlerin yarısından çoğu kadın olurken, bunların 4&8217;te 3´ü ücretsiz aile işçisi olarak istihdama katılmış sayıldı. Az gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen tarımsal istihdamda bu artış yaşanmasa idi. işsizlik oranları için olumsuz tablo iyice kendini gösterecekti. Toplamda ise yeni istihdama dâhil olanların yaklaşık dörtte biri ücretsiz aile işçisi olarak en kötü koşullarda çalışma yaşamına dâhil oldu. Yine son 3 yıllık dönemde umudu olmayan işsizlerin sayısı diğer nedenlerle birlikte işsiz sayılmayanlarla birlikte 367 bin kişi arttı. Bu kişiler işsiz sayılmadıkları için işsizlik verilerine dâhil olmadılar. Kayıt dışı çalışanların sayısı 755 bin kişilik artış gösterdi. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerin sayısı ise kriz. Öncesinin 400 bin üzerinde. Geçici işlerde çalışanların sayısı da kriz öncesi döneme göre 131 bin kişi arttı&8221; diye konuştu.



Pembe tablonun altındaki gerçekler


Öztürk, işsizlikle mücadele konusunda hükümetin çizdiği pembe tabloya karşın, işsizlik oranlarının korkutucu düzeylerde seyretmeye devam ettiğine dikkat çekerek, iş bulanların ise güvencesiz, esnek ve kuralsız kötü çalışma koşullarına razı hale geldiklerine işaret etti. Öztürk, &8220;Rapora göre çalışma koşullarının giderek ağırlaşması, düzenli bir gelir getiren, güvenceli işlerde yaşanan azalış, yaygınlaşan taşeron uygulamaları ve düşük ücretler nedeni ile çalışma yaşamı bir cehenneme dönüştü. Yüksekokul mezunu 479 bin işsiz Türkiye´nin en büyük ayıbı durumunda. Kişiler eğitim süreçlerine harcadıkları uzun sürelerin ve maliyetlerin karşılığını alacak işler bulamıyorlar. Bu eğitim sisteminin iflası anlamına geliyor" Ayrıca özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma, kısaca örgütsüzleştirme politikaları, sendikal haklara ulaşmayı, dolayısıyla işçinin güvenliği ve işyerlerinin denetimini olanaksızlaştırmaktadır&8221; ifadesini kullandı.



Bütün gençleri CHP&8217;ye davet etti


Arda Öztürk &8220;Bütün bunlar, emekçilerin büyük bir kesiminin, çalışma ilişkilerinde sınırsız esneklik ve keyfiliğin hüküm sürdüğü koşullarda, kuralsız ve güvencesiz olarak çalıştırıldıklarını göstermektedir. Bu koşullar altında yaşanan iş kazaları ve cinayetleri Türkiye´de artık bir gerçeğin gizlenemeyecek düzeylere ulaştığını göstermektedir. Ne yazık ki Torba Yasa ile birlikte, kuralsızlık, güvencesizlik ve taşeronlaşma daha da yaygınlaşacaktır. &8216;Gençlik CHP´ye, CHP iktidara&8217; sloganıyla yaptığımız mücadelede tüm gençliği Cumhuriyet Halk Partisi&8217;ne davet ediyoruz. 12 Haziran hesaplaşma günüdür ve kazanan Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti olacaktır&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi