Alaplı Belediyesi Kültür Merkezi´nde düzenlenen etkinliğe; CHP Zonguldak milletvekili aday adayı Osman Yayla, CHP Alaplı İlçe Başkanı Nuri Tekin, belediye meclis üyeleri, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Birsen Demirbağ ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Kdz. Ereğli Kadın Kolları Başkanı Gül Akşit ve yönetim kurulu üyeleri, partililer ve davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan CHP Alaplı İlçe Kadın Kolları Başkanı Hasibe Sotka, &[#]8220;Kadın hakları 1857 yılında dokuma işçisi kadınların ayaklanması ile gündeme geldi. Dünya kadınlarının haklarını kazanana kadar çok eziyet gördüler. Ama Türkiye´de Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider vardı. Kurtuluş savaşını omuz omuza yürüttüğü Türk kadınını unutmadı. ´ Türk kadını her türlü övgü, takdir ve teşekküre layıktır´ diyerek kadına verdiği önemi göstermiştir. Türk kadını seçme ve seçilme hakkını onun sayesinde çok kolaylıkla elde etmiştir. Ona çok şey borçluyuz&[#]8221; dedi.
Kadınların haklarının günden güne yavaş yavaş ellerinden alınmaya başlandığını kaydeden Sotka, &[#]8220;Tarlada ırgat, fabrikada işçi, evinin hizmetlisi, çocuklarının anası, eşinin en büyük destekçisi kadının hakları bugün yavaş yavaş elinden alınmaya başlanmıştır. Erkek egemen bir toplum olan Türkiye´de kadınlar, aile içi şiddet, töre cinayetleri, boşanma sonrası tacizler hatta ölümlerle karşılaşmaktadır. Bununla mücadele etmesi gereken merciler aile içi sorunu diyerek müdahale etmekten kaçınmaktadır. Önce evde söz hakkı elinden alınan kadın, iş hayatından da uzaklaştırılmak istenmektedir. Cumhuriyetin getirdiği kazanımlar yavaş yavaş kadının elinden alınmaktadır. Buda yetmiyor, önümüzdeki günlerde 234 maddelik torba yasası ile kadınları eve hapsetmenin yolu açılıyor. Çok dikkatli olmamız gerekiyor&[#]8221; diye konuştu.
Kadınların artık güçlerinin farkına varmaları gerektiğinin altını çizen Sotka, &[#]8220;Haklarımızın elinden alınmasına sessiz kalmayalım. Kadının susturulması gelecek kuşakların daha çok şey kaybetmesi demektir. Tüm bunların altında yatan en önemli sorun, kadının eğitim hakkının gaspıdır okuyalım ve kız çocuklarımızı muhakkak okutalım. Eğitimli insan sorgulayan insandır. Sorgularsak birçok hakkımızın elimizden alınmasını engelleyebiliriz. Geliniz tüm kadınlar el ele verelim. Gücümüzün farkına varalım. Ülkemizin yarı nüfusunu oluşturan bir gücün yönetim aşamasının her kademesinde yer almasına yardım edelim. Demokratik, medeni toplumların ancak fikir seliyle, kadın gücüyle mümkün kılındığını aklımızdan çıkarmayalım. Nitekim bu devletin temelleri atalarımızın, analarımızın ortak uğraş ve emekleri sonucu atılmıştır. Kadınlarımızın gücünü kimse inkar edemez. Yeter ki biz gücümüzün farkına varalım. Bu vesile ile tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum&[#]8221; dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılan davetliler canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlenerek stres attılar.
Editör: Pusula Gazetesi