Zonguldak&[#]8217;ta ithal kömüre dayalı elektrik santrali kuran özel bir şirketin ÇATES&[#]8217;e talip olduğunu açıklamasına tepki gösteren Muslu, &[#]8220;Bu şirket, yerli kömür alımıyla ilgili sözlerini unutmuş ve daha karlı olduğu gerekçesiyle santral kömürü ihtiyacının tamamını ithalat yoluyla karşılamaya başlamıştır. Bu durum, ÇATES&[#]8217;in özelleştirilmesi halinde havzamız açısından ortaya çıkacak ciddi sorunların habercisidir&[#]8221; dedi.
Muslu açıklamasında şunları kaydetti:
&[#]8220;1948 yılında işletmeye açılan ve Türkiye&[#]8217;nin ikinci büyük termik elektrik santrali olarak kurulan Çatalağzı Termik Elektrik Santrali (ÇATES), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) için vazgeçilemez öneme sahiptir. ÇATES, TTK&[#]8217;nın düşük kalorili kömür üretimini değerlendirmek ve enerjiye dönüştürmek amacıyla kurulmuştur. Bugün TTK ve Zonguldak Havzası&[#]8217;nda kömür üretimi yapan özel şirketler için hayati öneme sahip ÇATES&[#]8217;in özelleştirilmesi girişimlerine karşı olduğumuzu her fırsatta belirtiyoruz. TTK&[#]8217;nın kömür üretiminin büyük bir bölümü ÇATES&[#]8217;e verilmektedir. Diğer yandan özel sektör işletmeleri de ÇATES&[#]8217;e kömür vermektedir. ÇATES, hem havzamızda üretilen öz kaynaklarımızı değerlendirerek hem de elektrik enerjisi üreterek sanayimize ve ekonomimize katkı sağlamakta ve kâr etmektedir. Kuruluşundan bugüne TTK ve ÇATES, ayrılmaz bir biçimde birbirini tamamlayan özelliklerle çalışmaktadırlar. Bu iki kurumun birbirleriyle olan bağını koparmak, kömür havzamız açısından ciddi sorunlar yaratacak, hem TTK, hem de özel sektör işletmeleri açısından büyük zararlara yol açacaktır. Enerji, genel anlamıyla stratejik bir sektör olmakla birlikte özelde ÇATES, Zonguldak ve bölgemiz açısından çok önemli bir konumdadır. ÇATES&[#]8217;in özelleştirilmesi, Zonguldak Kömür Havzası&[#]8217;nı gözden çıkarmak demektir. Zonguldak&[#]8217;ta elektrik santrali kuran ve ithal kömürle bu santrali işleten bir şirket, ÇATES&[#]8217;e talip olduğunu açıklamıştır. Bu şirket, yerli kömür alımıyla ilgili sözlerini unutmuş ve daha karlı olduğu gerekçesiyle santral kömürü ihtiyacının tamamını ithalat yoluyla karşılamaya başlamıştır. Zonguldak havzasında üretilen öz kaynağımız taşkömürü yok sayılmıştır.
Bu durum, ÇATES&[#]8217;in özelleştirilmesi halinde havzamız açısından ortaya çıkacak ciddi sorunların habercisidir.
ÇATES&[#]8217;i satmak, TTK ve özel şirketlerin intiharı demektir. ÇATES ve TTK birbirinden ayrılamaz. ÇATES, özelleştirme programından çıkarılmalı ve santral, TTK&[#]8217;ya ve kömür havzamıza hayat vermeye devam etmelidir.
Biz ÇATES&[#]8217;in satılmasına müsaade etmeyecek ve her türlü mücadelenin içinde yer alacağız.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi