Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kdz. Ereğli Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş yaptıkları yazılı ortak açıklamada; basın özgürlüğüne vurgu yaparak gazetecilerin gözaltına alınmasının devam etmesinden duydukları endişeyi dile getirdiler.


Ortak açıklama şöyle: &[#]8220;Gazetecilere yönelik yeni gözaltılar, basın özgürlüğünün nerede başlayıp nerede bittiği yönündeki çelişkilere bir yenisini daha ekledi. Özellikle son dönemde; söz konusu suç örgütleri veya benzeri konularda &[#]8220;Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek&[#]8221; şeklindeki suçlamalarla yapıldığı belirtilen göz altıların devam etmesi, değişik algılamalara neden oluyor.


Söz konusu olaylarla ilgili araştırma yapan, bilgi belge toplayan, kişilerle görüşen, bunları yazan, yorumlayan gazeteciler, &[#]8220;Halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek veya suça ortak olmak&[#]8221; kapsamında tutulmamalı.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti verilerine göre, 2010 yılı gazeteciler için basın özgürlüğü açısından karanlık bir yıl oldu. 2011 yılının da 2010&[#]8217;dan daha kötü olacağı endişelerini yaşıyoruz. Cezaevinde 60 gazeteci tutuklu. Çok farklı yayın gruplarından 2 bini aşkın gazeteci yargılanıyor. 4 bin gazeteci hakkında soruşturma yürütülüyor. Gazetecilerin mesleğini yapabilir hale gelmesi için bu yasalardaki maddelerin değiştirilmesi ve ölüm tehditlerini yapan kişilerin gün ışığına çıkarılması gerekiyor.


Medya ve siyaset ilişkilerindeki çelişkiler ise, bu konuda ortak bir tavır gelişmesini engelliyor. İktidar ve muhalefet partileri ile yaygın medya temsilcilerinin; &[#]8220;Benim gazetecim, senin gazetecin&[#]8221; tartışmalarıyla vakit kaybetmesi basın özgürlüğüne başka bir darbedir.


Bu süreçte hukuka olan saygınlık zedelenmemeli. Basın özgürlüğü kavramının çizgileri, siyasilerin hırsları, kişilerin bireysel çıkarları ve nefretleri kadar esnetilmemeli. Yaygın medya ve Anadolu medyası bu konuda ortak tavır belirlemeli. Hangi medya grubuna bağlı çalışırsa çalışsın basın özgürlüğü herkes içindir.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi