263 madenci için facianın yaşandığı ocağın girişinde anma töreni düzenlendi. Sabah saat 7.30´da yapılan törene; TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK yöneticileri, sendika yöneticileri, ölen maden işçilerinin yakınları ile maden işçileri katıldı. Tören bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken,
şehit madenciler için Kur´an-ı Kerim okundu. Törene katılan madenciler ellerini açarak şehit madenciler için dua etti. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, metan gazı için teknolojik bütün tedbirleri almaya çalıştıklarını belirterek, maden işçilerinin de iş güvenliği konusunda daha dikkatli olmalarını istedi. İnan, 19 yıl önce Kozlu Müessesesinin dünya madencilik tarihinde en büyük maden kazalarından birine maruz kaldığını belirterek şöyle konuştu: "Pek çok yakından tanıdığımız arkadaşlarımızı, yakınlarımızı bu
elim kazada kaybettik. Cenazelerin alınması işlemi, son iki cenazemiz 5 yıl sonra alınabildi. Bu madencilik tarihinin en büyük kazasıydı."
Madenciliğin son derece ağır ve çok zor bir iş kolu olduğunu anlatan İnan, şunları söyledi: "Biz yönetim olarak, teknik elemanlar olarak bu kazaların önlenmesi için hiçbir yatırımdan kaçınmıyoruz, elimizden gelen her şeyi yapmanın gayreti içindeyiz. Bu metan gazını 24 saat kesintisiz izliyoruz. Son dönemde gaz izleme sistemini sesli ve ışıklı hale getirmeye çalışıyoruz. Her nezaretçimizin, her teknikerimizin, her mühendisimizin kişisel cihazlarla gazı takip ettiğini, ölçtüğünü biliyoruz. Teknolojinin
bütün imkanlarına rağmen bu kazaları önlem için biz çalışanlara da büyük görev düşüyor. Biz verilen talimatlara harfiyen uyarsak, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarını benimsersek bu kazaları önlemede çok büyük bir iş başarmış oluruz."
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da, bugün burada 19 yıl önce kaybettikleri 263 arkadaşın anısına toplandıklarını belirterek "Birçok kazalar yaşadık. 19 yıl önce kaybettiğimiz arkadaşlarımızı tekrar şükranla rahmetle anıyorum. Ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından ölen 263 şehit maden işçisi için Kur´an-ı Kerim okundu.
19 yıl önce yaşanan grizu patlamasında ölen Mehmet Terzi´nin eşi Şaheste Terzi de törene katıldı. Şaheste Terzi, o gün kazayı televizyonlardan haber aldıklarını belirterek "Vardiyasına gitmişti, ertesi gün cenazesi geldi. Buraya ilk defa geldim. Acılarımız tazeleniyor. Daha dün olmuş gibi hissediyorum. Mekanları cennet olsun" dedi.
Grizuda ölen Mehmet Terzi´nin oğlu Hüsamettin Terzi de, grizuda ölen maden işçisi çocukları için hükümet tarafından alınan karar sonrası yapılan kura çekimi sonrası TTK´da çalışmaya başladığını söyledi. Hüsamettin Terzi, grizuda ölenlerin ailelerine devletin şans verdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Onların kuraları ayrı çekildi. 200 yılında işe alındık biz. 459 kişi kuraya katılmıştı. 400 kişi işe alınmış, 59 kişi elenmişti. Daha sonra hükümet yetkilileri o 59 kişiyi de işe almıştı. Ben her
sene geliyorum ama annem gelmiyordu. Bu sene bana kaç kişinin katıldığını sordu ben de söyledim. Ardından bana söylemeden şeker yaptırmış. Ondan sonrada annemi getirdim"
Yapılan duaların ardından 08.00-16.00 vardiyasında çalışacak olan maden işçileri kafeslerle yer altına inerek iş başı yaptı.
Editör: Pusula Gazetesi