Geçtiğimiz günlerde gazetemizde &[#]8216;Lavuar Alanı Projesi Defterdar&[#]8217;a takıldı&[#]8217; başlıklı haberimizle ilgili Defterdar Ali Öztürk, önemli açıklamalarda bulundu.


Zonguldak Belediyesiyle uzlaşma sağlayamadıklarını ve hazırlanan proje doğrultusunda hazinenin hiçbir menfaatinin olmaması nedeniyle Bakanlıktan onay çıkmadığını belirten Defterdar Öztürk, &[#]8220;Hem 75 Trilyon vereceksiniz, araziyi devralacaksınız hem de devraldığınız araziyi belediyeye peşkeş çekeceksiniz. Biz çok mu zengin bir devletiz&[#]8221; diyerek tepkisini dile getirdi.


Maliye Bakanlığına projenin onaylanması için yazı yazdığını ama onun öncesinde projenin onaylanmayacağını bildiği için projede değişiklikler yaptığını belirten Öztürk, Projede sadece yeşil alan, düğün salonu, otopark, kültür binası olduğunu, bunun dışında sosyal hiçbir alanın bulunmadığını söyledi.


Projeyi bu şekliyle onaylatıp, 5 yıl sonra Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin bu alanda lokantalar, eğlence alanları yapıp kiraya vereceğini ve işin arkasında başka şeylerin olduğunu söyleyen Defterdar Öztürk, &[#]8220;Genel Müdürümüz belediyeyle uzlaşın dedi. Belediye başkanı ise, projede virgül bile değiştirmeyeceğini söyledi. O zaman başka sponsor bulsunlar&[#]8221; dedi.


Pusula&[#]8217;ya önemli açıklamalarda bulunan Defterdar Ali Öztürk, konuşmasında şunları söyledi:



İNSANLARIN AYAKLARINA KARA SULAR İNECEK


Lavuar Alanı Projesi&[#]8217;nde 5 ana parsel var. Yeşil alan, düğün salonu, meydan, otopark, kültür binası var. Kültür binası yapılması gündemde var ama daha Kültür Bakanlığı&[#]8217;nın böyle bir talebi yok. Bütçeye programa alınmış bir durumda yok. Birde bunların yanında karayolu var. Yol, yeşil alan, nikah salonu, meydan, otopark belediyeye terk, birde sonucu hiç belli olmayan kültür binası var. Bakanlık derki &[#]8216;belediyeye devredilecek alanları ben niye devralayım. Burada bir hazine menfaati yok ki&[#]8217; der. Bunu ben dedikten sonra yeşil alanı, meydanı, park alanı rekreasyon alanına çevirdik. Yani yine yeşil alan olarak kullanılacak ama hiç olmazsa hazinede kalacak ve devredilmeyecek. Nikah salonunu değiştirmedik. Bir tek devredilecek olan karayolu kaldı. Birde zaten Kültür Bakanlığı&[#]8217;na ait olan bina var ve belki ilerde de biz kullanırız. O alanda mevcut binalar var. Şuanda Ziraat Bankasının kullandığı. İşte defterdarın teklifini kabul etmedik de ondan dolayı böyle oldu denilen konu bu. Benim teklifim şuydu; orada devletin hazır 3-4 tane binası var. Bu devlet bu kadar zengin değil. Kültür Bakanlığı binasını başka bir tarafa kaydıralım o binaları da muhafaza edelim. Burada devletin resmi daireleri kirada, yer arıyoruz. Buraları yıkmayalım da kullanalım. Böyle bir imar değişikliği yapabilir misiniz dedim. Belediye Başkanı &[#]8216;buranın virgülüne dokundurtmayız. O hazır binalar yıkılacak, kültür sarayı da buraya yapılacak&[#]8217; dedi. Hazırlanan projedeki alanı sadece yeşillik görülüyor. Hiç kullanılmayan bir alan. Buraya insanlar gezmeye gelse ayaklarına kara sular iner. Bir tane kahvehane, lokanta, kır bahçesi, oturabileceği bir yer yok. Burayı donatalım. Alanın tamamı boş ve belediyeye devredilecek. İleride belediye bunu aradan 5 sene geçtikten sonra böyle binalarla dolduracak. Burası belediyeye geçtikten sonra çok daha farklı yemeye, içmeye, eğlenmeye açık bir yer olacak. Çünkü hazineden yeri almış olacak. İşin arkasında farklı şeyler var. Belediye buraları yaptırıp kiraya verecek. Bunun gibi birçok yerleri var. Bizden park diye almış ama lokanta yaptırmış. Böyle yerler çok. Yarın daha da kör düğüm olur. Şimdiki görünen de sadece ucube, tren yolu gibi bir kültür binası var. Hiç beğenmiyorum.



ZONGULDAK İLİNİN EN BÜYÜK MAL MEMURUYUM


Ben mevcut binalar yıkılmasın diye teklif sundum. Zaten bu proje böyle gerçekleşsin yarın onlarla da hukuki sorunlar çıkacak. Sebebi de, orada ziraat bankasının yaptırdığı 4&[#]8211;5 tane bina var. Bunları nasıl yıktıracaksınız. Size gelip benim yerimi yıkın mı diyecek. Yarın bir gün onlarla da davalık olacak. Hâlbuki ben bu binaları muhafaza edelim, derdimize çare olsun diyorum. Hükümet konağı yetmiyor. Hem 75 Trilyon vereceksiniz, araziyi devralacaksınız hem de devraldığınız araziyi belediyeye peşkeş çekeceksiniz. Biz çok mu zengin bir devletiz. Hazinenin buradaki menfaati ne? Yok. Benim teklifim kabul görmedi. Bende fazla ısrar etmedim. Ben projenin karşısında değilim. Milli Emlak Genel Müdürlüğünde merkezde şehir plancılarımız var. Bu teklif oraya gidince yetkililer burada bir hazine menfaati olmadığını görürler. Nitekim de onay gelmedi. O kadar ısrar ettiğimiz halde başaramadık. Ki Belediyeyi de &[#]8216;bu düzeltmelere rağmen bu proje onay görmez&[#]8217; dedim. Toplantıda İmar yetkilileri, TTK Yetkilileri üzerime atladılar. &[#]8220;Ben Zonguldak ilinin en büyük mal memuruyum. Hazinenin en büyük temsilcisi benim. Görev benim. Ben geçmez diyorsam sizin beni dinlemeniz lazım. Dinlemezseniz geçmez&[#]8221; dedim. Nitekim de öyle oldu.



ZONGULDAK BELEDİYESİ KAHRAMAN, BELEDİYE BAŞKANI BAKAN OLUR


Ben sadece projenin daha düzgün, daha yaşanılabilir, hazine menfaati görülebilir hale gelmesi için çaba sarf ettim. Yani Milli Emlak yetkilileri hazine menfaatine uygun bir şeyler görürse kabul eder. Bizzat kendim onaylanması için kendi el yazımla Milli Emlak Genel Müdürlüğü&[#]8217;ne yazı gönderdim. Hazinenin burada menfaati olduğunu anlatmaya çalıştım. Ama bu projeye baktığınız zaman yüzde 99 belediyeyi kahraman yapacak bir projedir. O nedenle buna siyasette sahip çıkmıyor. Bu belediye kahraman olur ve belediye başkanı gider milletvekili, bakan olur. İyi ama senin verdiğin ne? Hep alıyorsun. Devlet bunu üstlensin diyorsun. O zaman senin partin üstlensin. Kahramanlığı sen alacaksın.



DENETMEN BİLE YOLLAMADILAR


Milli Emlak Genel Müdürlüğünden karşılıklı parsellerin incelenmesi için talepte bulunduk. Ama Kastamonu Defterdarlığı bize denetmen vermedi. Hazine menfaati görmedikleri için gerek görmediler. Bir parselin kaydını açarsınız ve bütün geldisini, gittisini, hukuki şartlarını incelersiniz. Bunları incelemeden devralamazsınız. Bunlarda kadastroda, tapuda, belediyede kayıtları açarak bakmayı gerektirir. Bunu biz idare olarak yapamayız. Bunu denetmen yapar. Bize TTK diyor ki, &[#]8216;bizim arazimiz 75 Trilyonluk ve buna karşılık şu arazilerinizi istiyorum.&[#]8217; İşte bu değerlerin araştırılması gerekiyor. Ama biz hazine menfaati olmadığı için denetmenleri Kastamonu&[#]8217;dan getirtemedik. Ondan sonrada denetmenlerin gelmemesiyle ilgili yazıyı Bakanlığa yazmak zorunda kaldık.


Yazı da &[#]8216;takasa konu TTK taşınmazları şehrin merkezinde bulunan çok değerli taşınmazlardır. Yapılan imar düzenlemesi ve parselasyon planı ile çok daha değerli hale gelecektir. Karşılığı verilecek Hazine taşınmazları ise ileride TTK Kurumunun ihtiyacı olacak ve bu kuruma verilmek zorunda kalınacak taşınmazlardır. Bu nedenlerle yapılacak takas işleminde Hazine yararı bulunduğu düşünülmektir&[#]8217; dedik. Bu Zonguldak Defterdarlığı&[#]8217;nın yani benim görüşümdür. Şimdi ben aleyhine mi davranmışım?



BEN MEVCUT BİNALAR YIKILMASIN TEKLİFİNİ SUNDUM


Ben &[#]8216;mevcut binaları yıkmayalım, meydan, yeşil alan, otopark gibi devri gerektiren imar alanlarını da rekreasyon alnına çevirelim ve en azından devirden kurtaralım. Devir olursa bizim Bakanlık yetkilileri hiç yanaşmazlar&[#]8217; dedim. Bakanlıktan da red cevabı geldi. &[#]8216;Hazine yararı yok&[#]8217; diyor. Red cevabı gelince Genel Müdürümüzü aradım ve neden red verdiniz dedim. Bana &[#]8216;nedenlerimizi yazdık&[#]8217; dedi. Ben ayrıntılı açıklama yaptım. Ondan sonra &[#]8216;belediyeyle ortak çalışın, hazinenin menfaatlerini göz önünde bulundursunlar ve bizde buna onay verelim&[#]8217; dedi. Bende belediye başkanına gittim ve genel müdürümüz böyle diyor dedim. Belediye başkanı &[#]8216;bunun bir virgülünü düzelttirmem. Buna da müsbet bakmam. Biz bu konuda çalışamayız&[#]8217; dedi. İşte bunu reddeden belediye başkanı genel müdürü de reddetmiş oluyor. Burada beni işin içine atmaya çalışıyorlar. Sanki ben yapmışım gibi gösteriyorlar. Ama benimle bir ilgisi yok. Ben uyarmaya çalıştım. Karşısında olmadım. Genel Müdür bu yazıyı da görecek ve bana soracak. Bende &[#]8216;böyle oyun oynuyorlar&[#]8217; diyeceğim. Bu yapılan iş el altından beni kamuoyu önüne atmaktır. Aynı şeyi Kozlu Belediye Başkanı da yaptı. Kozlu Sahilinde hiçbir şeylerine karşı çıkmadığımız ve desteklediğimiz halde aynı yöntemi izlediler. Maalesef siyaset bu.



BAŞKA SPONSOR BULSUNLAR


Lavuar Alanı imar projesi Bakanlığın mevcut şekliyle kabul etmediği bir proje ve edilmediği sürece hiçbir şey yapılamaz. Belediye Başkanı bizim teklifimizi kabul etmeyince bende &[#]8216;o zaman başka sponsor bulacaksınız&[#]8217; dedim. Yani proje yine uygulanır ama TTK&[#]8217;dan devralırsınız. Zaten TTK&[#]8217;nın hiçbir itirazı yok. TTK sineye çeksin. Oda devlet. Yahut bizim çekincelerimizi göz önüne alarak imarı düzeltsinler ve oradaki mahsuru kaldırsınlar. Üstelik öyle olursa o ucube kültür binasını da yine devlet yapacak. Bunlar kafa yapısı ile düzeltilir. Ama uzlaşma kültürü yok. Benim yaptığımın virgülüne dokunamazsın diyor. O zaman başka sponsor bulursun.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi