Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeni ile düzenlediği etkinlikte Oda ve Borsaların Bayan Genel Sekreterlerini Zonguldak&[#]8217;ta ağırladı. Konuklar ilk ZTSO ve Kadın Girişimciler Kurulunun ortaklaşa düzenlediği &[#]8216;Türkiye Ekonomisinde Kadının Rolü&[#]8217; konulu seminere katıldı.


DemirPark AVM&[#]8217;de Prestige Sinemaları 7 &[#]8216;nolu Salonda düzenlenen seminere, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, ZTSO Başkanı M. Salih Demir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı oda ve borsaların bayan Genel Sekreterleri, TOBB Konsey Başkan Yardımcısı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi, Selçuk Ticaret Odası Meclis Başkanı Tijen Aras, TOBB Kütüphane Müdürü, Kadın Girişimciler Kurulu Sekreteri Handan Köse, KGK Başkanı Nurcan Abay, ZTSO Genel Sekreteri Renda Okay, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş ve çok sayıda davetli katıldı.



OKAY, &[#]8216;8 KADINDAN SADECE 1&[#]8217;İNİN ELİ EKMEK TUTMAKTADIR&[#]8217;


&[#]8216;Türkiye Ekonomisinde Kadının Rolü&[#]8217; konferansta ilk konuşmayı ZTSO Genel Sekreteri Renda Okay yaptı. Okay öncelikle bu semineri düzenlerken kendisine destek olan ZTSO Başkanı Salih Demir&[#]8217;e teşekkürlerini iletti.


ZTSO Genel Sekreteri Renda Okay, konuşmasında şunları söyledi; &[#]8220;2011´in ilk günlerinde meslektaşlarımın yeni yılını kutlamak için TOBB´nin rehberine bakarken aklıma gelen bir fikrin hayata geçmiş olmasından çok mutluyum. Kadın yöneticilerimizle bir araya gelmek fikrimi Oda Başkanım Salih Demir paylaşınca aldığım destek motivasyonumuzu artırdı. Ülkemiz genelindeki 365 Oda ve Borsa´nın sadece 46´sında genel sekreterlerimiz kadın. Bu durum kurumlarımızın üst yönetim seviyesinde daha vahim. Sadece 2 kadın Yönetim Kurulu Başkanımız ile 2 kadın Meclis Başkanımız var. Bu rakam toplamın yüzde 1´i bile değil. Aynı durum ülkemizdeki kadın istihdamında da geçerli. Kadınlarımızın yoğunlukla istihdamını sağlayan tarım sektörünü biryana bırakırsak, şehirlerimizdeki her 8 kadından sadece 1 tanesinin eli ekmek tutmakta, kendi ayakları üzerinde durmaktadır. Maalesef ülkemiz kayıtlı kadın istihdamında dünya sırlamasında en son 10 ülke arasındadır. İnanıyorum ki şanslı bizler Türkiye´nin en dinamik sivil toplum örgütü çatısı altındaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirirken kadınlarımızın layık olduğu sosyal ve ekonomik seviyeye ulaşmaları için de gereken özeni gösteriyoruz&[#]8221; dedi.



ABAY, &[#]8216;DÜNYA MARKALARININ TAMAMI KADINLARIN ESERİDİR&[#]8217;


Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, kadının olduğu yerde saygı, hoşgörü ve ekip ruhu olduğunu belirterek, &[#]8220;Genel ekonomide kadının rolüne baktığımızda aslında tüm piyasaların kontrolünün kadınlarda olduğunu görüyoruz. Bugün Dünya Markalarının tamamı kadınların eseridir. Kadının hoşlanmadığı evine eşine veya çocuğuna yakıştırmadığı, yatırım aracı olarak kabul etmediği, hiçbir ürün veya hiçbir hizmet marka olamaz. Ekonomide esas olan piyasalardır. Piyasalarda belirleyici güç ise kadındır. Kadının olduğu işyerinde saygı vardır, hoşgörü vardır, mutlak suretle dayanışma ve ekip ruhu vardır. Bütün bunlara kadının başarılı olma, eşini lider yapma güdüsü eklenince işte kadının rolü ortaya çıkmaktadır. Piyasalarda güven, çalışma hayatında başarı istiyorsak kadın çalışan sayısının artması gerekmektedir. Nitekim yakın geçmişte TOBB bu yönde büyük bir adım atmış kadın girişimcileri bir çatı altında toplamıştır. Hayatta 4 şey geri gelmez. Atılan ok, kaçırılan fırsat, söylenen söz ve geçen zaman. Biz kadınların kaçırılan fırsat hususuna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Hazır yöneticiler işgücü piyasalarına katılıma destek oluyorken bu fırsatları değerlendirmeliyiz ve özellikle de işgücü piyasalarının esnekliği konusunda da Birbirimize destek olmalıyız. Türk iş piyasalarında kadın çalışan ve eğitim azlığı dikkat çekmektedir. Aynı şey AB Ülkeleri içinde söz konusudur. Onlar esnek çalışma prensiplerini geliştirerek bu sorunlarını çözmeye çalışıyorlar bizimde aynı şekilde esnek çalışma prensiplerini geliştirebilmemiz için istihdam stratejilerini geliştirmeye ihtiyacımız vardır. İşgücü içerisinde kadınlar, gençler ve engelliler hassas gruplardır. Bu özel gruplara dönük kısa süreli sözleşmeli işler imkanının sağlanması ve bu tarz işlere yönelik doğru eğitimlerin verilmesi sayesinde ekonomimizin gerçek canlılığa kavuşacağı yadsınamaz bir gerçektir


Bütün bunlara birde tarımda kadın çalışan sayısını ilave edersek kadının ekonomideki rolü ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkacaktır diyoruz ama kayıt altında olmadığı için bütün bu tespitlerimiz havada kalıyor. Bizleri her faaliyetimizde gönülden destekleyen Sayın Valimiz Erdal Ata&[#]8217;ya hepimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum&[#]8221; dedi.



DEMİR, &[#]8216;KADINLAR KENDİ ARALARINDAKİ TEZATLARI AŞARSA DAHA BAŞARILI OLUR&[#]8217;


ZTSO Başkanı M. Salih Demir, kadınların kendi aralarında tezatları aşmasıyla daha başarılı olunacağına değinerek, &[#]8220;Bayanların beğenmediği hiçbir şey eve giremez ya da bayanların beğenmediği hiçbir şey marka olamaz dendi. Evet, bu doğru. Aslında bayanların işyerlerinde de bayanlar erkeklerle değil de kendi aralarındaki tezatları aşarlarsa daha başarılı olacaklarına inanıyorum&[#]8221; diyerek, kadınların dayanışma içerisinde olması halinde istihdamlarının da artacağını kaydetti.



ÖZDEMİR, &[#]8216;TÜRK KADINININ ÜLKEMİZDEKİ ROLÜ BÜYÜKTÜR&[#]8217;


Vali Vekili Fethi Özdemir, kadınların büyük sorumlulukları olduğunu belirterek, &[#]8220;Türkiye Cumhuriyeti&[#]8217;nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadını&[#]8217;na yapmış olduğu devrimlerle önemli kazanımlar sağlamıştır. Türk Kadını, dünya ülkeleri içerisinde Cumhuriyeti&[#]8217;nin kurulmasıyla birlikte daha çağdaş bir konuma getirilmiştir.


Günümüzde de, Türk Kadının önündeki tüm engellerin kaldırılması için her türlü girişimlerin yapılmasından yanayız. Ancak resmi verilere göre Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 59-60 oranında olan kadın istihdamı oranı ülkemizde maalesef yüzde 23 olduğu bilinmektedir. Yine resmi kayıtlara göre bu iş gücünün yarısının kırsalda tarım sektöründe olduğunu da düşünürsek bu oran daha da aşağılara inmektedir.


Aile ve toplumsal yaşamda birçok sorumluluklar üstlenen kadınlarımızın, bir şekilde ülkemizin kalkınma ve ekonomisinde yer almaları büyük önem taşımaktadır. Gerek girişimci olarak ve gerekse çalışan olarak, çalışma hayatına giren ve Türk ekonomisindeki yerini güçlendiren kadınlarımız ülkemizdeki sağlıklı ve örnek bir toplumsal yapının oluşmasına büyük bir katkı yapacağı unutulmamalıdır&[#]8221; dedi.



TOBB Konsey Başkan Yardımcısı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi ile Selçuk Ticaret Odası Meclis Başkanı Tijen Aras, TOBB Kütüphane Müdürü, Kadın Girişimciler Kurulu Sekreteri Handan Köse de birer konuşma yaptılar.

Editör: Pusula Gazetesi