Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Bartın Valisi İsa Küçük, İFC Reports (Uluslararası Finans Kuruluşu) finansal bölümünden Laila Bastati ve Duarte Pita Nekrao´ya açıklamalarda bulundu. Öncelikle ilimize ve bölgemize geldikleri için Laila Bastati ve Duarte Pita Nekrao´ya teşekkür eden Vali İsa Küçük, konuklarına yöre ve bölge ile ilgili tarih, turizm ve sanayi konularında bilgiler verdi. Bartın&8217;ı anlatmaya 2000 yıllık bir geçmişi olan ahşap yat ve tekne imalatı konusu ile başlayan Vali İsa Küçük, şair Gaio Valerio Catullo´nun (Catullus) şiirlerinde bölgenin en eski zanaatı, geçim kaynağı ve turizm değerlerinden biri olan ahşap yat ve tekne imalatı yapımını betimlediğini söyledi. Vali Küçük, &8220;Şairin &8216;şu gördüğünüz tekne dostlarım, en hızlısı olduğu söylenir...&8217; diye başlayan şiirinde Gideros ormanlarının yaprağı bol ağaçlarından yapılan teknelerin Amasra´dan çıkarak Karadeniz, Trakya ve Adriyatik´in tehlikeli sularında yol aldığı anlatılır&8221; dedi.



Bartın&8217;ın adını dünya duyacak



Laila Bastita, bölgemiz ile ilgili Homeros ve İlyada destanında Bartın ırmağı kenarında konaklarda yaşayan insanların Turuva Savaşına katıldıklarını hatta bir kısmının orada kaldığını belirten Vali İsa Küçük´e &8220;Bu anlattığınızı ilk kez duyuyorum, çok ilginç. Bu konuyu herkese nasıl ulaştırırız? &8221;diye sordu. Vali Küçük bunun üzerine, &8220;Dünyaya sizin aracılığınızla duyurmak istiyorum&8221; dedi. Vali İsa Küçük yaptığı açıklamalarda, bölgemizde kömür ve demir-çelik sanayisinin önemini de değinerek, bölgede baskın olan bu iki sektör dışında tekstil ve gıda sektöründe de faaliyet gösteren firmaların mevcut olduğunu, &8216;Filyos Vadisi Projesinin&8217; Filyos Limanı ve arka sahasındaki endüstri tesisleri ile ülkemizin gerçekleştireceği en büyük entegre yatırımlarından birisi olduğunu ve bu nedenle projenin hayata geçmesiyle birlikte bölgenin lojistikte de rekabetçi bir konuma geleceğini ifade etti.



Avrupa&8217;nın en büyük projesi



Vali Küçük, Zonguldak-Bartın-Karabük illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı´nın (BAKKA) madencilik, demir-çelik ve turizm alanlarını ön plana çıkardığını, bölgede taşkömürünün Zonguldak ve Bartın´da dünyadaki toplam rezervin yüzde 0.13´ünü kapsadığını ayrıca Amasra´da Hema projesinin yılda 5 milyon ton kömür üretim hedefiyle çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Vali Küçük bunun Avrupa&8217;nın yeni başlayan en büyük kömür madenciliği projesi olduğunu söyledi. Vali İsa Küçük, ilimiz ve bölgemize yapılacak yatırımlarda yer temini, sigorta primi, gümrük kolaylığı ve Türk bankacılık sektöründen alınacak kredilerde indirim sağlandığını da detaylarıyla anlattı.

Editör: Pusula Gazetesi