Öncelikle Bartın ve bölgeye geldikleri için Laila Bastati ve Duarte Pita Nekrao´ya teşekkür eden Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, Vali İsa Küçük, Batı Karadeniz Bölgesi ve Bartın ile ilgili tarih, turizm ve sanayi konularında bilgi verdi.
Bartın açısından 2000 yıllık bir geçmişi olan ahşap yat ve tekne imalatı konusunda açıklama yapan Vali İsa Küçük, "Şair Gaio Valerio Catullo´nun (Catullus) şiirlerinde bölgenin en eski zanaatı, geçim kaynağı ve turizm değerlerinden biri olan ahşap yat ve tekne imalatı yapımını betimleyerek, ´şu gördüğünüz tekne dostlarım, en hızlısı olduğu söylenir´ diye başlayan şiirinde Gideros ormanlarının yaprağı bol ağaçlardan yapılan teknelerin Amasra´dan çıkarak Karadeniz, Trakya ve Adriyatik´in tehlikeli
sularında yol aldığı anlatılır" dedi.
Vali İsa Küçük, Batı Karadeniz Bölgesi ile ilgili Homeros ve İlyada destanında Bartın ırmağı kenarında konaklarda yaşayan insanların Turuva Savaşına katıldıklarını hatta bir kısmının orada kaldığını belirtti.
Vali İsa Küçük, Laila Bastita´nın, "Bu anlattığınızı ilk kez duyuyorum, çok ilginç. Bu konuyu herkese nasıl ulaştırırız?" diye sordu. Vali Küçük de, "Dünyaya sizin aracılığınızla duyurmak istiyorum" diye karşılık verdi.
Vali İsa Küçük, Batı Karadeniz Bölgesi´nde kömür ve demir çelik sanayisinin önemini de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede baskın olan bu iki sektör dışında tekstil ve gıda sektöründe de faaliyet gösteren firmalar mevcuttur. Filyos Vadisi Projesi Filyos Limanı ve arka sahasındaki endüstri tesisleri ile ülkemizin gerçekleştireceği en büyük entegre yatırımlarından birisidir ve bu nedenle projenin hayata geçmesiyle birlikte bölge lojistikte de rekabetçi bir konuma gelecek. Zonguldak Bartın Karabük
illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), madencilik, demir çelik ve turizm alanlarını ön plana çıkardı. Bölgede taşkömürünün Zonguldak ve Bartın´da dünyadaki toplam rezervin yüzde 0.13´ünü kapsıyor. Ayrıca, Amasra´da Hema projesi yılda 5 milyon ton kömür üretim hedefiyle çalışmalarına devam ediyor ve bu da Avrupa´nın yeni başlayan en büyük kömür madenciliği projesidir."
Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın ve Batı Karadeniz Bölgesi´nde yapılacak yatırımlarda yer temini, sigorta primi, gümrük kolaylığı ve Türk bankacılık sektöründen alınacak kredilerde de indirim sağlandığına dikkat çekti.
Editör: Pusula Gazetesi