Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer üniversitedeki yeni yapılanma ve hedeflere yönelik sorularımıza yanıt verdi.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;ni bulunduğu konum ve sıralamadan daha ileriye götürmenin yanında her alanda rekabet edebilir bir üniversite yapma yolunda adımlar attıklarını belirten Özer, üniversitenin kent ve iş dünyası her konuda iş birliği içinde olacağını söyledi.


ZKÜ Tıp Fakültesi hastanesi&[#]8217;nin plansızlığından dolayı çok sayıda şikayet aldıklarını belirten hizmetin insan odaklı olması ve hizmet kalitesinin arttırılması için hastanede yeni planlama ve değişikliklere gittiklerini ilgili servislerin bir araya toplandığını söyledi.


Göreve başladığı günden bugüne atılan yedi adımlar ve uygulamalar hakkında bilgi veren Özer şunları söyledi;



ÖĞRENCİ KAPASİTESİ İSTİKRARLI OLACAK


Önümüzdeki yıl normal artışının üzerinde bin- iki binin üzerinde öğrenci gelecek. Yani normalde dört bin- beş bin civarında öğrenci alınıyor. Bunun üzerinde bir artış olacak. Bizim birinci hedefimizde eğitim öğretimle ilgili kapasiteyi arttırmak. Ama bu ilelebet sürekli arttırmak değil veya burayı 50 bin öğrencili bir yer yapalım demek değil. Orta ölçekli, kaliteli mevcut kapasitesini de iyi bir şekilde kullanan üniversite olacak.



TÜBİTAK NE TEŞVİK VERİYORSA AYNISINI VERİYORUZ


Bir diğer konu ise Uluslararası indeksli dergilerde yayın yapan öğretim üyelerine TÜBİTAK teşvik olarak ne veriyorsa aynı teşviki verecek ve onların orta ölçekli projelerinin hepsini destekleyecek. Ben aynı zamanda Sanayi Bakanlığıyla bağlantılı büyük ölçekli projeleri üniversiteye aktarmak için çaba sarf ediyorum. Bunun için lisans üstü programları geliştirme komisyonu kurduk. 18 yılın verisini çıkarttılar. Yani biz 92 yılından itibaren biz hangi konularda lisansüstü çalışmalar yapmışız, mezunlar vermişiz ne kadar yayın yapmışız ve hangi alanlarımız güçlü bunlara baktılar.



İŞVERENLERLE ÜNİVERSİTEYİ SIK SIK BİR ARAYA GETİTİRECEĞİZ


Bir iş veren üniversite ile ortak iş yapmak istiyorsa bizim zaten kapılarımız açıktır. Ben her türlü desteği vermeye hazırım. Biz KOSGEB ile bir anlaşma yaptık. Üniversiteyi bu süreçlerin içerisine kattık. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıyla olan çalışmalarımıza öncelik veriyoruz. Böyle bir platform var. Üniversite orada, sanayici orada ama bir türlü bir araya gelemiyoruz. Sık sık bir araya gelmenin yollarının araştırılması lazım. Başlangıç aşamasında hemen ortaya büyük projelerin çıkması mümkün değil. Önce temas kuracağız.



TIP FAKÜLTESİNDE Kİ DAĞINIKLIK SONA ERECEK


ZKÜ Üniversite hastanesi yapısal olarak dağınık. Ama şimdi ilgili poliklinikleri ilgili alanlarda topluyoruz ve çoğu toplanmış durumda. Giriş kısmında hasta yönlendirme vardı ve müthiş derecede yığılma oluyordu. Onları da parçaladık ve her kattaki polikliniklere koyduk. Yığılmayı da ortadan kaldırdık. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında 20 tane öğrencimizi oraya yönlendirdik. Özellikle yaşlı hastalarımız için bunu yaptık. Hastalarımıza tedavi süreci içersinde yardımcı oluyorlar. Hemşirelerimizin hepsini eğitimden geçiriyoruz. Eskiden hemşirelerden şikayetler vardı. İlişkilerde sıkıntılar oluyordu. Ama halkla ilişkiler konusunda eğitimden geçiriyoruz. Bizim acil ve poliklinikteki müracaat sayımız ortalama 900&[#]8211;1000 bin civarındaydı. Ama şimdi 1500&[#]8217;e çıktı. 2011 yılında hastanemizde üç şey yapacağız. Birincisi çocuk yoğun bakım ünitesi kuracağız ve çalışmalarına başladık. İkincisi yeni bir acil yapacağız. Daha modern, insan merkezli olacak. İnsan merkezli olması çok önemli. İnsana hizmet ediyorsanız her şeyi insana göre dizayn etmek zorundasınız. Yoğun bakım ünitelerini acil servisin üzerinde bir araya toplayacağız. Hepsi farklı noktalarda. Ondan sonra hastanenin kanserle ilgili bir eksikliği var. Şu anda Batı Karadeniz&[#]8217;in kanserle ilgili en teşekküllü hastane biziz. Ama biz Batı Karadeniz&[#]8217;in sorunlarını çözen bir merkez haline getireceğiz. Bu bizim için çok önemli.



YÖK&[#]8217;ÜN TARTIŞMA PLATFORMU ZONGULDAK&[#]8217;TA OLACAK


Yüksek öğretim araştırma ve uygulama merkezini açtık. Bu Türkiye&[#]8217;de bir ilktir. YÖK&[#]8217;le ilgili tartışmaların olduğu bir sürece giriyoruz. Bu merkezi bir platform olarak kullanacağız. Bundan sonra Türkiye&[#]8217;nin Yüksek Öğretim ile ilgili platformu burası olacak. Aynı zamanda Yüksek Öğretimle ilgili gazete çıkartacağız. Ama ulusal ölçekli bir gazete çıkartacağız. Yüksek Öğretim ile ilgili kim kafa yoruyorsa onların yazı yazdığı bir platform olacak. Hizmetin çeşitliliğini arttıracağız. Ama bunlar adım adım olacak.



KAMPÜS İÇİNDE VE DIŞINDA SOSYAL TESİSLER DEVAM EDİYOR


Merkez kampusun içersinde oyun parkı kurduruyoruz. Yakında açılacak. Bu çok basit bir şey. Ama kampustaki insanların çocuklarını götürebilecekleri bir oyun parkı yok. Sağlık kampusunda kreş açılacak. Biz bunlar için gece gündüz uğraşıyoruz ve hiçbir önyargı olmadan yapıyoruz. Sağ olsun Belediye Başkanımız arsa kapasitemizi yükseltti ve sahilde kapalı yüzme havuzu, sauna, cafe yapılacak. Bu halka da açık olacak. Yani adım adım ilerleyeceğiz.




KİMSEYE İDEOLOJİK DAVRANMADAN HERKESE KADRO VERDİK


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nde herkese kadro verilecek. Bir kişi benim kadrom şundan dolayı verilmedi diyemez. Ben geçen hafta YÖK&[#]8217;ten 120 tane öğretim üyesi kadrosu aldım. 90 tane yardımcı doçent kadrosu aldım. Bu, bu sene öğretim üyesi olarak 400&[#]8217;e çıkacağız demektir. Yüzde 35&[#]8217;lik artış olacak ve kadro almaya devam ediyoruz. Kadro almak demek mevcut kapasiteyi arttırmak, yeni bölümler, öğrencinin artması, araştırma kapasitesinin artması demektir. Sakarya Üniversitesi 92 yılında kuruldu ve 750 tane öğretim üyesi var. Bizde 92&[#]8217;de kurulduk. Bu Mevlana gibi &[#]8216;ne olursan ol gibi gel&[#]8217; demek değildir. Bilimsel yetkinliği olan, üniversite ve birimlerimize katkıda buluna bilecek duruma gelmek demektir. Artık rektörlerin ideolojik davranma lüksü yok. Sen hep mevcut öğretim üyelerini tutmak zorundasın hem de yeni öğretim üyeleri bulmak ve getirmek zorundasın. Araştırmak ve bulmak zorundasın.



ÜNİVERSİTE VE ZONGULDAK&[#]8217;I TANITACAĞIZ

İletişim fakültesi de açacağız ama önce eksikliklerimizi gidermemiz lazım. Önümüzü görmemiz lazım. Üniversitemizin imajı bizim için çok önemli. Yani bizim ne olduğumuz değil nasıl algılandığımız önemli. Ankara&[#]8217;daki insan burayı bilmez ama burayla ilgili kafasında mutlaka bir imaj vardır. gazete çıkaracağız ve Ankara&[#]8217;ya bin tane gazete yollayacağız. Kısacası biz iyi şeyler için uğraş vereceğiz. Biz bağımsız değiliz. Mutlaka hesap vereceğiz. Halka, öğrencilere herkese hesap vereceğiz.
Editör: Pusula Gazetesi