Zonguldak merkez ve ilçelerinde yapılması gündemde olan 4 yeni hastaneyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Zonguldak&[#]8217;ta yapılacak hastane ise Atatürk Devlet hastanesi lojmanları ile poliklinik binasının bulunduğu yere yapılacak. Pusula geçtiğimiz günlerde yeni hastane yapımı için poliklinik binasının yıkılması durumunda yaşanabilecek sorunları gündeme taşıdı. Pusula&[#]8217;nın; &[#]8220;Vatandaş nereye gidecek?&[#]8221; şeklindeki manşetini değerlendiren Vali Ata, vatandaşın en az sıkıntıyla bu geçiş dönemini atlatabilmesi için arayış içinde olduklarını atıl durumdaki eski tekel binasını inceleyeceğini söyledi.


Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan Ata şunları söyledi;


&[#]8220;Hastaneyle ilgili gerekli talimatı verdim. Tekel&[#]8217;in uzun yıllardan kalan boş bir binası var. Aslında geldiğimden beri orayı başka amaçlarda değerlendirmeyi düşünüyorduk. Ama Belediye, imar planında meydan, yeşil alan olarak planlandıkları için doğrusu çok üzerine düşmemiştim. Belediye orayı alıp kan merkezini, TTK&[#]8217;nın sağlık daire başkanlığının olduğu yeri yıkmayı planlıyordu. Ama maalesef belediye de orayı alamadı. Onun üzerine hem özelleştirme idaresiyle hem de Tekel Genel Müdürlüğü ile görüştüm. Niyetim Özel İdare&[#]8217;ye almaktı ancak hastanenin durumu daha acil. Hastane polikliniği ve lojmanların yıkılması gerekiyor. Yıkıldığı takdirde bir sıkıntı yaşanacak. Ya mevcut hastanedeki yatak katlarından bir bölümü boşaltıp poliklinik hizmetlerini orada vereceğiz yada başka yer bulacağız. Buraya en yakın olan yeri de Tekel Binası olarak görüyorum. İçini görmedim. Sağlık Müdürüyle beraber inceleyeceğiz. Eğer orası bir takım tamirat, bakım ve onarımla polikliniklere dönüştürmeyi düşünüyoruz. Çünkü o hastanenin başlanıp yapılması nereden bakarsanız bakın en az 2 yılımızı alır. 2 yılda vatandaşın mağdur olmaması için orayı hastane poliklinik hizmetleri verilecek bir merkeze dönüştürmeyi planlıyoruz. Tabi içi uygunsa bunu yapacağız.


BİNAYI YIKMADAN HASTANE YAPMA ŞANSIMIZ YOK


Zor olacak ama başka çaremiz var mı bilemiyorum.Sağlık Bakanlığından gerekirse teknik bir kadroyla bir araya geliriz. Hastane yıkılmadan yanına yapmak gibi bir öneri var ama gördüğüm kadarıyla o alandaki şartlar müsait değil. Tekel binası zor olur denilirse mecburen hastanenin yatak kapasitesi küçültülecek. Gelenlerin bir kısmı Tıp Fakültesine bir kısmı da eski hastaneye yönlendirilecek. Binayı yıkmadan hastane yapma şansımız yok. Arsanın bütünlüğünü bozuyor. Komple her yer temizlenecek ve altı otopark olacak şekilde yapılacak. Ben ısrarla da 2 kat otopark yapın diyorum. 1 kat kesin olacak ama 2 kat olursa daha iyi olur.


DEFALARCA BİRÇOK ALTERNATİF MASAYA YATIRILDI


Sağlık binaları Zonguldak&[#]8217;ta yetersiz. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye&[#]8217;nin birçok yerinde bunlar çözülmüş olmasına rağmen Zonguldak&[#]8217;ta niçin çözülemedi. Yer bulanamadığı için. Defalarca birçok alternatif masaya yatırıldı, konuşuldu, tartışıldı. En son çare bulunamadığı için çözüm olarak mevcut hastanenin yıkılmasına karar verildi. Lojmanların SSK&[#]8217;dan hazineye devri yapıldı. Sağlık Bakanlığına tahsisler yapıldı. Tapularını aldık. Şuanda da proje çalışmaları devam ediyor. Bizde yatak kullanım kapasite alanı düşüktü. Ama gerekirse 1-2 kattan fedakarlık yapılır ve oralar kullanılır.


BİRİMLERİMİZ KİRALIK YERLERDE HİZMET VERİYOR


Tekel Binasını özel idare için düşünüyordum ama öncelikle biz oranın hazineye devrini sağlayalım ve sağlığın işine yarayacak olursa kullanalım. Kullanmadığı takdirde de başka birimlere veririz. 2-3 senedir belki daha da evveliyatı var ki o bina boş duruyor. Bir sürü kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binasına ihtiyacı var. Bazı birimlerimiz kiralık yerlerde hizmet veriyor. Böyle bir yer varken bizde oraya taşırız. İş Kurumu, Sağlık Müdürlüğü gibi birimlerimiz var. Burada da sıkışıklığımız var. O nedenle Tekel Binasını bir şekilde değerlendireceğiz&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi