Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin Amasra B sahasında gerçekleştireceği kömür üretimi konusunda TTK Genel Müdürlüğü ile yaptığı sözleşmenin akıbetini soran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Enerji Bakanı Taner Yıldız&8217;ın yanıtlaması istemiyle meclise verdiği önergede, firmanın yükümlülüklerini hatırlatarak, sorularına cevap verilmesini istedi. Konuyu Türkiye büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan Yalçınkaya&8217;nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız&8217;ın yanıtlaması istemiyle sunduğu önerge şöyle: Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ile Hema Endüstri A.Ş. Firması arasında imzalanan 15 Nisan 2005 tarihli rödövans sözleşmesi gereği, Amasra-B maden sahası içerisinde bulunan kömür varlıklarının işletme hakkı, 20 yıl süre ile HEMA Endüstri A.Ş. firmasına devredilmiş, firma sözleşmeye göre 1. ve 2. yıl hazırlık, 3.yıl hazırlık ve yıllık 500 bin ton, devam eden 4.5.6. yıllarda yıllık 2,5 milyon ton, 7. ve 8. yıl 3 milyon ton ve devam eden yıllarda 3,5 milyon ton olmak üzere 20 yılda toplam 56 milyon ton kömür üretimini yerine getirmeyi taahhüt etmiştir.


Firma kaç ton kömür üretebildi?


Sözleşme tarihinden itibaren yaklaşık 6 yıl geçmesi nedeniyle; Firma sözleşme tarihinden bu zamana kadar, taahhüt ettiği miktarda kömürü çıkartmaya başlamış mıdır? Sözleşme tarihinden bu yana, firma tarafından kaç ton kömür çıkartılmıştır? Firma çeşitli sebepler öne sürerek süre uzatımı talebinde bulunmuş ve sözleşmenin 18. maddesine göre 2 defa 17 ay 5 günlük ek süre almıştır. İkinci ek süre 15 Nisan 2011 tarihinde bitmektedir. Firma bu süreler içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmezse sözleşmenin 22. maddesi uygulanarak sözleşme tek taraflı olarak fesh edilecek midir? Veya firmaya nasıl bir yaptırım uygulanacaktır? Firmanın sözleşme yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle, Türkiye Taş Kömürü Kurumu&8217;nun zararı ve devletin Katma Değer Vergisi Geliri zararı ne kadar olmuştur?


Ek teminat mektubu alındı mı?


Sözleşmenin 14.maddesinde; işletmeci; üretim dönemi itibariyle üretmeyi taahhüt ettiği miktarın altında üretim yapmış olsa dahi, takvim yılı sonunda taahhüt ettiği miktarın tümünün rödövans bedelini ödemek zorundadır, denilmektedir. Firma bu madde yükümlülüklerini yerine getirerek, taahhüt ettiği miktarlara ilişkin rödövans bedellerini ödemiş midir? Ödemiş ise ne kadar rödövans bedeli ödemiştir? Rödavans sözleşmesi kapsamında, firmanın kullanımına verilen araziler ve tesislerin kira bedelleri firma tarafından tam olarak ödenmekte midir? Sözleşmenin 8. &8220;Kesin Teminat&8221; maddesinin ( b ) bendine göre; izleyen üretim yılları için teminat miktarları her üretim yılı başında yeniden tespit edilecek ve aradaki fark kadar ek teminat mektubu kuruma teslim edilecektir, denilmektedir. Firmadan bu zamana kadar ek teminat mektubu alınmış mıdır?&8221;

Editör: Pusula Gazetesi