Bartın&8217;da yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi hediyelik eşya sektöründe görülen hareketlilik esnafların biraz olsun yüzünü güldürdü. Bayraktarlar Mağaza sorumlusu Yavuz Tuncer, &8220;Her sevgililer gününde olduğu gibi bu sevgililer gününde de özel indirimler ve kampanyalar yaptık. Bu sevgililer gününde General Mobile Diamond cep telefonumuz var ve bayanlara özel üretilen bu cep telefonunun yanında da özel tasarım kolye hediyemiz var. Sevgilisine cep telefonu hediye etmek isteyenlere gerekli yardımı ve indirimi de yapıyoruz. Telefonun yanında ayrıca sevgililere özel faturalı hat hediye ediyoruz. İndirimli tarifelerimiz var. Şu ana kadar bu cep telefonundan Bartın&8217;da sadece Bayraktarlar İletişim tarafından 600 adede yakın satış yapıldı&8221; dedi.



Gençlere göre ürünlerimiz var


Diğer esnaflar gibi Sevgililer Günü&8217;ne özel kampanya yapan esnaflarda Veysel Kuyumculuk&8217;un sahibi Veysel Yurtbay, ise açıklamasında &8220;Sevgililer gününe özel kolyelere kişilerin isimlerini isteğe göre yazabiliyoruz. Yeni ürünlerimizin içinde tektaş yüzükler, kolyeler ve özel tasarım ürünler var. Gençlerin tercih edeceği hoş ürünlerimiz var. Önceki seneye göre bu sene Sevgililer Günü&8217;nde satışlarımız biraz daha düştü. Vatandaşlar sevgililer gününe birkaç gün kala alışveriş yapmayı tercih ediyor&8221; şeklinde konuştu.



İki gün kala daha çok alışveriş olur


Bay-Re hediyelik eşya mağazasının sahibi Reha Turna, ise Sevgililer Günü açıklamasında satışların önceki seneye göre biraz düşük olduğunu belirterek, &8220;Nisan ayında İstanbul&8217;da hediyelik eşya fuarı yapılacak. Bu sene sevgililer günü fuarı geç kaldı ve bu sebepten dolayı yeni ürünler bekletiliyor diye düşünüyorum. Önceki seneye göre şu anda satışlarımız az ama ilerleyen günlerde artacağını düşünüyoruz. Genelde Sevgililer Günü&8217;ne son iki gün kala alışverişler artıyor&8221; ifadesine kullandı.



Sevgililer Günü&8217;nün tarihçesi


Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi´nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır. Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir.



Hediyelik eşya satışları artıyor


Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır. 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika´lı Esther Howland´ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir.



Sevgililer günü adetleri


Sevgililer günündeki en yaygın uygulama eşe ya da sevgiliye verilen karttır. Bu kartlara sevgi mesajları, aşk şiirleri vs. yazılır. Özellikle batı medeniyetlerinde, sevgilisi olmayanlar hoşlandıkları kişilere kart gönderir. Alıcı kişi, içinde genellikle "Sevgilim olur musun?" yazan bu imzasız kartın kimden geldiğini bulmaya çalışır. Sevgililer gününde hemen herkes sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler verir. Bu hediyelerin başında çiçekler ve çikolata gelir.



Romantik kutlamalar


Sevgililer Gününü çiftler genellikle baş başa geçirirler. Baş başa gidilen romantik bir yemek, ya da evde hazırlanan romantik bir sofra en yaygın kutlamalardandır. Çiftler, Sevgililer Günü´nün gecesinin de özel olması için çaba gösterirler. Kimi çiftler, bu güne has kıyafetler ve iç çamaşırları alırlar. En çok tercih edilen renk, tutkuyu sembolize eden kırmızıdır.


Bunların yanı sıra, Sevgililer Günü çok sayıda evlenme teklifinin de gerçekleştiği bir gündür.

Editör: Pusula Gazetesi