Zonguldak&[#]8217;ın dik yamaçlarını damar damar saran yüzlerce merdivenden birisindeyiz. Fakat bu dik tepelere tırmanmak için yapılmış olan, bildiğimiz merdivenlerden değil. Bu merdiven, Zonguldaklıları toplumcu gerçekçi kültür ve sanat eserleriyle buluşturmaya uzanan bir merdiven.


Şehir Merkezinde İl Kültür Müdürlüğü ve Atatürk Kültür Merkezini&[#]8217;ne doğru çıkarken sağda ilk merdivenli yokuşun ellinci basamağında Merdiven Kitapevi. Merdivenler devam ededursun kitapevine girdiğinizde İstanbul&[#]8217;un sahaflarından birine geldiğinizi düşünüyorsunuz.


Afişler, kitaplar, ansiklopediler.


Adıgüzel bugünlerde kağıt fabrikasına gönderilmek üzereyken ihaleye girerek aldığı binlerce kitabın tozunu silerek zaman geçiriyor. Amacı yıllardır içinde bulunduğu, gönül verdiği, özlemini duyduğu kültür sanat ve paylaşım ortamını güçlendirmek.


Binlerce kitap.


Onları tek tek elden geçirip sınıflandırıyor.


Aralarında Türkiye&[#]8217;nin Türkçe ilk ansiklopedisi de var, Zonguldak&[#]8217;ı anlatan kitap ve dergilerde.


Kitapları gösterirken Zonguldak&[#]8217;taki basımevlerinden çıkan romanlara ve çevirisi yapılan kitaplara denk geliyoruz.


Adıgüzel hummalı bir çalışma içine girmiş.


Amacı tasnif ve düzenlemeyi en kısa zamanda bitirmek ve bu mekanı, hayallerini gerçekleştirmek, heyecanını paylaşmak.


İnternet çağında 1940-50&[#]8217;li yılların baskısı romanlara, hikayelere, dergilere dokunurken okuma alışkanlığınızı tetikleyebilecek duygusal bir bağ kuruyorsunuz.


Merdiven Kitapevi&[#]8217;nin hikayesini bakın nasıl anlatıyor Adıgüzel;



TİCARİ HEDEF TAŞIMIYORUM


Ben yeraltı maden işçisi olarak çalıştığım TTK&[#]8217; dan 2000 yılında emekli oldum. Kitapevini de 2003 yılında açtım, demek altı yıl olmuş. Amacıma gelince; buna amaçlar dersek daha doğru olur sanırım. Birincisi Zonguldak&[#]8217;ta sırf ticari hedefler taşımayan, bunun yanında ilimizin kültür ve sanat ortamına da katkı sağlayan bir mekân olsun istedim. İkincisi ise evinde, işyerinde hatta köyünde bunalıp sıkılan insanların şöyle açılıp rahatlayacakları bir yer olsun, birde okuduğu kitaplar hakkındaki veya herhangi bir konudaki düşüncesini başka birsiyle paylaşma ihtiyacı duyan insanların aradıklarını bulabilecekleri, dahası bulabildikleri bir buluşma yeri olsun istedim. Bunların yanında, emekliliğimde aile bütçeme de az buçuk ekonomik katkı sağlamayı düşünüyordum. Amaçlarımın ekonomik boyutu dışındakilerin büyük oranda gerçekleştiğini söyleyebilirim.



İSTEYEN BURADA İSTEYEN EVİNDE KİTAP OKUYABİLİYOR


Kütüphaneyi &[#]8220;Merdiven Kitap Kulübü&[#]8221; adıyla 2005 yılında oluşturmaya başladım. Şimdiki adresimize taşındığımız 2006 yılında da, kütüphaneyi ve okuma salonunu tam faal olarak açtık. Kitap Kulübüne cüzi bir ücretle üye olanlar, kütüphaneden üye olduğu tarihten itibaren bir yıl süreyle yararlanabiliyorlar. Kitapları isterlerse okuma salonunda, isterlerse evlerine götürüp okuyabiliyorlar. Kitap Kulübüne üye olanlar, kitap satın alırken de üyelik sözleşmesinde belirtilen indirim oranından yararlanıyorlar. Şu anda kitap kulübünün 165 üyesi var.



KİTAP OKUMAZ BU MİLLET KARDEŞİM


Bazıları; &[#]8220;Ooo! Zonguldak gibi bir yerde bu sayı çok iyi&[#]8221; diyor. Bazıları ise; &[#]8220;Sende ne işe kalkışmışsın? Kitap okumaz bu millet kardeşim!&[#]8221; diyor. Bana göre ise tabiî ki yetersiz bu sayı. Yüz bin nüfusu olan bir şehirde yüzde biri bile yakalayamamışız. Tabi üye sayısı da önemli ama asıl önemli olan kulübe üye olanların düzenli olarak kitap okumaları bence.



TÜRKİYE&[#]8217;NİN DÖRT BİR TARAFINDAN KİTAP VE DERGİ GÖNDERENLER VAR


Uzun zamandır çeşitli siyaset ve kültür sanat dergilerini Zonguldak&[#]8217;a getiriyoruz. Türkiye&[#]8217;nin dört bir yanında çıkan kültür, sanat, edebiyat dergileri ve değişik siyasi dergiler kitapevimizde bulunabiliyor. Bazen hiç tanımadığım dostlardan telefon geliyor, &[#]8220;Falanca şehirde şöyle bir dergi çıkarıyoruz. Kitapevinize gönderebilir miyiz?&[#]8221; diye soruyorlar. Bende &[#]8220;Olur tabi, neden olmasın gönderin&[#]8221; diyorum. Bu durum da, yani o değişik dergileri burada bulundurmak beni ayrıca mutlu ediyor.

Editör: Pusula Gazetesi