Dumansız Hava Sahası Koruyucuları Öğrenci Toplumsal Projesi 1. Grup Eğitim semineri dün Halk Eğitim Konferans Salonu&8217;nda yaklaşık 150 öğrenci ve eğitimcilerin katıldı. Seminerde Vali İsa Küçük, İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt da hazır bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ ve aynı şubeden Reşit Kumcu seminerde yaptıkları konuşmalarla öğrencilere bilgiler verdi.



Kontrol kurulunun çalışmaları



Bartın Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, &8220;4207 sayılı &8216;Tütün ve Tütün ürünlerinin zararlarından koruma ve kontrol&8217; yasası çerçevesinde ilimizde uygulanan tütün yasağının kamuya açık kapalı alanlarda ihlal edilmemesinin uygulanırlığının izlenmesi, denetlenmesi ve sonuçları kapsamında, yasanın kurallarının işletilmesinde, valilikte kurulan &8216;İl Tütün Kontrol Kurulu&8217; adına koordinatörlüğü İl Sağlık Müdürlüğü yürütmektedir. Sağlık Müdürlüğü bu çalışmaları yaparken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve belediyelerimiz ile iş birliği yaparak sahada izlem ve denetimler gerçekleştirmiştir&8221; dedi.



Gençlere görev verdik



Salonda bulunan öğrencilere seslenen Ayşin Akdağ &8220;Gelecek nesilleri tütün ve zararlarından korumanın bir halk sağlığı sorunu olduğundan hareketle Sağlık Müdürlüğü, şimdiye kadar yapılan çalışmalara bir ivme kazandırmak, yasanın ihlalini önlemenin yaygınlaşmasını sağlamak ve halkın sağlığını koruma hususunda gençlere de görev vermek istenmiştir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz, bugün itibari ile sizler, tarihe bir imza atma fırsatı yakalamış olacaksınız. Ekonomik ve sağlık yönünden çeşitli ülke ve şirketlerin sömürü aracı olan Tütün ve Tütün Mamulleri toplumumuzun birinci sağlık-sosyal ve ekonomik sorunu haline gelmiştir. Bu anlamda siz gençlerimize de toplumsal sorumluluk adına, büyük görev düşmektedir&8221; diye konuştu.



Sinerji yaratacaksınız



Akdağ &8220;Şimdiye kadar belki de pek çoğumuz, bu yasanın uygulanmasında ferdi olarak destek verdiniz. Bugün ise sizler, Bartın Valiliği adına aktif görevli olma fırsatını yakalayacaksınız. Bu fırsat size yetişkinliğinizde geçmişinize baktığınızda &8216;Bu çalışmada, neslin tütüne bağlı hastalıklardan korunmasında, ben de çalıştım, bu sonuca ben de imza attım, ben de vardım&8217; diyecek ve çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacaksınız. Bu çalışma ile sizler belki de ülkeniz için silahsız savaşma ve bu savaştan zaferle çıkma mutluluğuna erişeceksiniz. Bu halk sağlığı sorunu ile mücadele eden parmakla sayılacak kadar az biz kamu görevlilerinin gücüne güç katacaksınız ve ilimizde belki de başka faaliyet ve eylemlere ışık tutarak &8216;öğrenilmiş çaresizlik duygusunu&8217; yıkacaksınız ve ilde bir sinerji yaratacaksınız&8221; şeklinde konuştu.



Toplumsal sorumluluk



Akdağ &8220;Bu sinerji sizin de başarınızı artıracak toplum için bir şeyler yapma ihtiyacınızı yani, kendini gerçekleştirme ihtiyacınızı tatmin edecek ve kişilik gelişiminize olumlu katkıda bulunacaktır. Bu toplumsal sorumluluk projesinde görev almak ve bunu başarmak, farklı alanlarda başarınız artıracak, sizin sosyalleşmenizi, toplumla kaynaşmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle &8216;Dumansız hava sahası koruyuculuğu görevi´&8217; toplumsal sorumluluk açısından önemli bir manaya sahip olup bu ulvi görevde hepinize başarılar dilerim&8221; ifadesini kullandı.



Önemli bir görev üstlendiniz



İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu da konuşmasında, sigaranın insan ömrünü kısalttığını söyledi. Müdür Nacaroğlu, dumansız hava sahası koruyucusu öğrencilerin önemli bir göreve üstlendiklerini belirterek, &8220;Tütün ve tütünle ilgili yaşam şeklini kaliteli hale getirmek için yapılan mücadelede, sizlere ne kadar ihtiyacımız olduğunu, özellikle bundan önceki çalışmalar bundan sonra artan bir ivmeyle bize destek olacağınız inancıyla buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Biz sağlık teşkilatı olarak sadece tedaviyle uğraşmıyoruz. Aynı zamanda koruyucu hekimlik dediğimiz ve toplumun sosyal ve yaşam şekliyle ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Önümüzdeki en büyük çalışma beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite dediğimiz, spor yapmak bunun yanında zararlı alışkanlıklardan kurtulmak ve mücadele etmektir&8221; dedi.



İnsan ömrünü kısaltıyor



Müdür Nacaroğlu &8220;Değerli gençler yüzde 30&8217;a yakın tütün bırakma alışkanlığı Türkiye&8217;de cereyan etti. Bundan sonraki aşamamız 20 yıl içerisinde sizlerin başlamamasıyla tütün ve sizlerin desteğiyle diğer gençlerin bu alışkanlıklara başlamamasıyla belki de 20 yıl sonra toplum tütünden kurtulmuş olacaktır. Daha önceleri tütünün içilmesine yönelik reklamlar olurdu, artık bırakmak ve kurtulmak için uğraşıyoruz. Çünkü sağlıkta son derece büyük zarar görme var. Özellikle ilerleyen yaşlardakilerde hemen hemen 10 kişiden 7&8217;sinde sigara ve tütün alışkanlığı insanların ömründen 20-30 yıl gibi bir süreyi götürüyor. Dolayısıyla biz sağlık çalışanları bu çalışmaları yaparken sizlere çok ihtiyacımız var. Bu mücadeleye gönüllü olarak katılan, halkımıza bu yararlı çalışmayı yapacağımız ve bizlere vereceğiniz destek için teşekkür ediyorum&8221; şeklinde konuştu.



Bu görevin üstesinden geleceksiniz



Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt ise &8220;Tabi ki bizim eğitim kurumları olarak, siz değerli öğrencilerin asli görevi ders çalışmak gibi birtakım görevleriniz var. Ancak hiç unutmayalım ki eğitim süreci sadece ders müfredatlarımızdan aldığımız eğitimle değil çevreyle beraber bütünleşip büyük ve küçüklere göre kendimizi planlayıp topluma yararlı noktalarda yardımcı olmak en tabii görevimizdir. Bu yararlı projeyi hayata sunan çalışanları kutluyorum. Umuyorum ki Bartın ilinde ses getirir ve siz değerli öğrencilerimizin güzel örnekleriyle güzel çalışmalarıyla trafikte olduğu gibi bu projenin de üstesinden geleceklerine güvenim tamdır&8221; diye konuştu.



Gönüllülük çok önemli



Vali İsa Küçük de &8220;Birçok şeyi kanunlar ve kurallar koyup sağlayabiliriz. Bir otorite tesis edilebiliriz ama genellikle korkuya dayalı otoriteler sonuçta yıkılmaya ve başarısızlığa mahkûmdur. Bugün bizleri bir araya getiren ise bir kuralın hayata geçirilmesinde gönüllük esasının da hayata geçirilmesinde önemli çalışmayı hayata geçirmek demektir. Toplumları, ülkeleri, devletleri gelişmekte olan ve geri kalmış anlamında ayırırken bu ölçü de kullanılıyor. Gelişmiş olan ülkelerin kuralları vardır ve bu kuralları her halükarda uygulanır. Gelişmekte olan ülkelerde kurallar bazen uygulanır bazen uygulanmaz, geri ülkelerde ne kurallar vardır, ne uygulayanlar vardır. Biz Bartın olarak en azından bunu başarmalıyız, gelişmiş bir ülke olma başarısını göstermeliyiz&8221; dedi.



Bartın&8217;da uygulama başarılı



Vali Küçük &8220;Kurallarımız vardır ve bu kurallar her hal ve şartta uygulanır. Dumansız Hava Sahası Uygulaması özellikle tütün konusunda ve sigara konusunda toplumun dikkatini çekmek zararları en aza indirerek sağlıklı birey yetiştirmek için çok önemlidir. Bartın ilimizde baktığımız zaman son 3 yıldan bu yana gerek çalışmaların gerekse denetlemelerin başarıyla yürütüldüğü ve vatandaşlarımızın da özenle kurallara uyduğunu görüyorum. Bundan mutlu oluyorum. Her çalışmadaki hedefimiz en iyiyi yakalamak ve en iyiyi başarmaktır. Öğrencilerimizin bu projeye gönüllü olarak destek vermesi çok güzel. Sigara içen azaldıkça sokaklara tüküren de azalacaktır. Gönüllü çocuklarımızdan bu konudaki gönüllü olarak çalışmaya destek verecek arkadaşlarımızdan daha çok destek bekliyorum&8221; diye konuştu.



Sigara içenler kaybeder



Vali Küçük &8220;Ben de 20 seneden bu yana sigara içmiyorum. Daha önce içmiştim. İçtikten sonra ne kadar kötü bir şey olduğunu gördüm. Gerçekten içerken bunun kötü bir şey olduğu insan fark etmiyor. Gerek sosyal hayatımdaki başarımda, gerekse mesleki başarımda sigarayı bırakmış olmamın etkisini biliyorum. Hayat boyunca bütün mücadelelerde gerek sağlık açısından, gerekse sosyal hayatınız ve başarılarınız açısından sigara içip içmemek çok önemli olacaktır. Hayatta sigara içenler bundan sonra hep kaybedeceklerdir&8221; şeklinde konuştu. Seminerde ayrıca, Dumansız Hava Sahası Koruyucucusu öğrencilere görevlerini yaparlarken takacakları fularlar dağıtıldı. Vali İsa Küçük, İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt&8217;a da fular takıldı.

Editör: Pusula Gazetesi