AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Adapazarı-Karasu-Ereğli-Bartın Demiryolu Projesinin Batı Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir proje olduğunu ve bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını söyledi. Tunç, Türkiye&8217;nin önemli üretim merkezleri olan Ereğli Demir Çelik ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları ile bu fabrikaların üretim girdilerini sağlayan kömür üretim merkezlerinin, Adapazarı-Bartın demiryolu hattı ile önemli sanayi üretim merkezi olan Kocaeli Bölgesine bağlanacağını belirtti. Milletvekili Tunç, &8220;Ayrıca Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli hattının devreye girmesi ile de Bursa bölgesindeki otomotiv endüstrisinin ana girdisi olan demir ve çelik fabrikalarının ürünlerinin bu bölgeye daha kısa ve ekonomik bir şekilde ulaştırılması sağlanacak&8221; dedi.


Uzunluğu 285 kilometre olacak


Milletvekili Tunç; &8220;Adapazarı-Bartın demiryolu projesi yük taşımacılığı alanında bölgeye önemli katkılar sağlayacak&8221; diye konuştu. Tunç &8220;Bunun yanında Karadeniz Bölgesinin önemli turizm merkezleri olan Bartın, Amasra, Akçakoca, Kocaali, Karasu ve Ereğli&8217;nin mevcut demiryolu ağına bağlanması ile Batı Karadeniz Bölgesinin, İstanbul ve Marmara bölgesi ile Ankara ve İç Anadolu bölgesine bağlanmasıyla da yolcu taşımacılığı alanında ülkemizin ulaşım yapısında önemli rol oynayacaktır. Söz konusu projenin etüt, proje ve mühendislik hizmet işlerinin tamamı 2011 yılı içerisinde tamamlanacak. Proje etüd ve fizibilite çalışmalarının tamamlandığı 61 kilometrelik Adapazarı-Karasu arasındaki bölümün yapım ihalesi de gerçekleştirildi. Demiryolu hattı toplam 285 kilometre olacak. Yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla kurulacak olan demiryolu çift hat olarak inşa edilecek&8221; diye konuştu.


Lojistik taşımacılığa geçilecek


Milletvekili Tunç, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı&8217;nca hazırlanan ve Sanayi Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planında da projenin önemine dikkat çekildiğini belirterek; &8220;Strateji belgesinde, Limanların geri sahasında demiryolu aktarım terminalleri veya karada konteyner terminalleri kurulacağı, demiryolu taşımacılık anlayışından lojistik taşımacılık anlayışına geçilecek. Kocaeli-Köseköy ve Hasanbey lojistik merkezlerinin tamamlanacağı, Palandöken, Uşak, Boğazköprü, Yenice ve Gökköy lojistik merkezlerinin yapımına başlanacağı, Adapazarı-Karasu, Karadeniz Ereğli, Kilyos, Güllük, Bartın, Çandırlı ve Ambarlı Limanlarına demiryolu bağlantısının yapılacağı yer almaktadır. Bu büyük projenin başlatılmasını sağlayan başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım&8217;a ve DLH Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi