İl Sağlık Müdürü Doktor Osman Nacaroğlu eğitim çalışmasının açılışında yaptığı konuşmada, gelişen teknoloji ile birlikte sağlık hizmetlerinin kalitesinin artmasının ortalama yaşam süresindeki artışı da beraberinde getirdiğini söyledi. Müdür Nacaroğlu, teknolojik gelişmelerin kronik hastalıkların görülme sıklığını artırdığını, bunun da yaşlı sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi ihtiyacını doğurduğunu söyledi. Yaşlı sağlığı ve kronik hastalıklarla ilgili hizmetlerin sunumu için müdürlük bünyesinde &8216;Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi&8217; oluşturduklarını ifade eden Nacaroğlu, Bartın&8217;da öncelikle kronik hastalıkların yönetimi ve geriatri ile ilgili konuları planlamaya aldıklarını, geriatri konusunda aile hekimlerine yönelik olarak düzenledikleri eğitim çalışmasını da bu bağlamda gerçekleştirdiklerini kaydetti.



Yaşlı nüfus giderek artıyor



Türk Geriatri Vakfı Kongre Başkanı Prof. Dr. M. Refik Mas da konuşmasında dünyanın her geçen gün yaşlandığına dikkat çekerek, yaşlanan dünya ile birlikte yaşlı insanların toplum içindeki oranının da giderek arttığını söyledi. Dünya nüfusunun 2050 yılında 6 milyardan 9 milyara çıkacağının öngörüldüğünü ifade eden Mas, 2000 yılı verilerine göre dünyada 65 yaş üzeri 400 milyon insan yaşarken 2050 yılında bu rakamın yaklaşık 4 kat artarak 1,5 milyarın üstüne çıkmasının beklendiğini belirtti. Bu artışın büyük oranda Türkiye&8217;nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde olacağının düşünüldüğünü kaydeden Prof. Mas, sağlıklı yaşamanın ve sağlıklı yaşlanmanın önemine dikkat çekerken, &8220;Ülkemizde Geriatri ile uğraşan bilim adamları bu gerçekler karşısında kayıtsız kalmayarak Türk Geriatri Vakfı&8217;nı ve Geriatri ve Gerontoloji Derneği&8217;ni kurarak yaşlanma konusunda çalışmalar başlatmışlardır&8221; dedi.



Uzmanlar sunum yaptı



Prof. Refik Mas, bu çalışmaların bir kolu olarak Ulusal Geriatri Kongresi&8217;nin yapılmaya başlandığını, özellikle Türkiye için henüz emekleme aşamasında olan geriatri bilim alanının, konusunda deneyimli bilim insanlarınca tanıtılmaya gayret edildiğini söyledi. Prof. Mas daha sonra &8220;Yaşlılıkla birlikte meydana gelen değişiklikler, Geriatrik bakım ve geriatrik değerlendirme prensipleri&8221; konularında sunum yaptı. Eğitim çalışması, Türk Geriatri Vakfı Üyeleri eğitmenliğinde; &8220;Geriatri ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Önemi&8221; &8220;Geriatri Hastalarının Değerlendirilmesi&8221; ve &8220;Geriatride Hastalıklar&8221; konularında yapıldı. Prof. Dr. M. Refik Mas, Doç. Dr. Ahmet Turan Işık, Profesör Doktor Rukiye Pınar, Yardımcı Doçent Doktor Ergün Bozoğlu, Doçent Doktor Seyhan Sonar Özkan, Uzman Doktor Nurhan Acımış; Yardımcı Doçent Doktor Selim Karabekir; Yardımcı Doçent Doktor Nüket Mas; Yardımcı Doçent Doktor Neşe User eğitim çalışmasının konuşmacıları arasında yer aldı.

Editör: Pusula Gazetesi