Saltukova beldesine bağlı Sarmaşık köyü Kartaloğlu Mahallesi´nde öğle namazını müteakiben cenaze namazı kılındı. Cenaze töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Ömer Dinçer, karışık duygular içerisinde olduğunu söyledi. Ailelere baş sağlığı dileyen Dinçer, "Doğrusu çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çok karışık duygular içerisindeyim. Ben tekrar Dursun ve Engin kardeşlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Ailesine sabır ve hayırlısı ile sağlıklı ömür diliyorum. Çok fazla da bir
değerlendirme yapmak istemiyorum. Burada Dursun´un ailesi ile görüştüm. Fırsat olursa Engin Düzcük´ün ailesi ile de görüşmek istiyorum" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin de, gazetecilere yaptığı değerlendirmede acıların artık dinmesi gerektiğini vurguladı. Maden kazalarının önlenebilir olduğunu açıklayan Çetin, şöyle konuştu: "Zonguldak´a geldik. 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen göçük sonrasında iki madencinin cenazeleri 8 ay sonra yeryüzüne çıkarılabildi. O acıya ortak olmak acıyı paylaşmak için buraya geldik. Çok üzücü bir durum. 8 ay boyunca ne çalışma bakanlığı ne de TTK yetkilileri doğru dürüst olayın üzerine gitmediler.
TTK kendi imkanları ile daha vaktinde acıları dindirecek adımları atması gerekirken Çin´den yardım alacağız diye ipe un sererek bu güne kadar acılı ailelerin acısını uzattı. Yer altından 8 ay sonra çıkıp ailelerin kısmen de olsa yüreğine su serpilmesi bizleri de birazcık mutlu etti. Maden kazaları önlenemez kazalar değildir."
Türkiye´nin bunu hak etmediğini anlatan Çetin, şunları söyledi: "İşçiler, çalışanlar bunu hak etmiyor. İktidarlar bunlara karşı gerekli güvenlik önlemlerini aldırmalı. Taşeron firmalara hem rödovansta hem de kiralama yöntemlerinde ne olursa olsun eğitimli işçileri ocaklara koymalıdırlar. Gerekli iş sağlığı tedbirlerini almalıdırlar."
Türkiye´de iş kazalarının artık cinayet boyutuna vardığını anlatan Çetin, sözlerine şöyle devam etti: "Din görevlisi bile 8 ay önce Zonguldak´a acı düştü, bu gün de Çaycuma´ya düştü diyor. Bu acı Zonguldak´ın kaderi olmaktan çıkmalıdır. Devleti ve hükümet yetkilileri gerekli sorumlulukları üzerlerine almalıdır ve gerekli tedbirleri yerine getirmelidirler. Bu acılar artık dinmelidir. Artık iş kazalarından dolayı ailelerin ocakları kararmamalıdır."
GÜZEL ÖLÜM CEVABI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, 8 ay önce meydana gelen grizu patlamasının ardından ´Güzel öldüler´ diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer´e cevap verdi. CHP olarak söz verdiklerini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum şöyle konuştu: "CHP olarak söz vermeliyiz ve söz veriyoruz. Burada Avrupa birincisi dünya üçüncüsü maden kazalarında ülke olmamak durumundayız. Bunun sözünü vermeliyiz ve sözünü de veriyoruz. CHP mutlaka bunu önleyecektir. Kar veya sermayenin vatanı
yoktur. İstersen Türk istersen Çin firması ile yaparsan yap eğer sen devlet olarak bireyini korumuyorsan iş sağlığına önem vermiyorsan sonunda ölümlerin güzel olmak zorunda oluyor. Çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti bunu mutlaka göreceksiniz."
Editör: Pusula Gazetesi