AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, &8220;Geçen dönem, 22´nci Yasama Dönemi ceza hukuku alanındaki reformların gerçekleştiği bir dönem olmuş, temel ceza yasalarımızın tamamı yenilenmişti. Bu dönem, 23´üncü Yasama Dönemi de Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve bunların yürürlük kanunlarını iktidar ve muhalefetiyle birlikte inşa ettiğimiz, hukuk reformuna birlikte imza attığımız bir dönem olarak anılacak&8221; dedi. Milletvekili Tunç; düzenlemenin getirdiği yenilikleri anlatırken, teknolojik gelişmelerin tasarıya yansıtıldığını, halka açık olan ve olmayan şirketler arasındaki farkların en az düzeye indirildiğini, kurumsal yönetim ilkelerine uygun ve ucu açık gelişmelere ve düzenlemelere yer verildiğini ifade etti.



İhtiyaç ve beklentilere cevap verildi


Genel Kurulda kürsüden milletvekillerine hitap eden Tunç, kanun tasarısında, ticaret dünyasının tüm aktörlerinin ihtiyaçlarına, ilgili çevrelerin beklentilerine cevap verecek yeni kurallara yer verildiğini söyledi. Şirketlerin birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesinin yeni esaslara bağlandığını, şirketlerin denetiminin etkin, bağımsız ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasını sağlayacak hükümlere yer verildiğini de belirten Tunç, &8220;Tasarıyla, deniz ticaret hukukumuzda da âdeta bir reform gerçekleştirildi&8221; dedi. Milletvekili Tunç, sigorta sözleşmesine ilişkin normların çağın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlendiğini, sorumluluk sigortasına yer verildiğini, Ticaret Kanunu&8217;nda da tıpkı Borçlar Kanunu gibi güçlünün karşısında zayıfı koruyan hükümlere yer verildiğini ifade etti.



Avrupa Birliği&8217;ne uyum sağlandı


AK Parti Grubu adına konuşan Tunç, &8220;Şirketlerin birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesi durumlarında alacaklılar ve diğer hak ve menfaat sahiplerinin korunmasına yönelik ve ayrıca işçilerin devralan şirkete geçişleri, hakları ve sorumluluklarıyla ilgili olarak koruyucu, ayrıntılı düzenlemelere yer verildi. Tasarıyla getirilen önemli yeniliklerden biri de şirketler topluluğudur. Bu başlık altında bağlı işletmeler hukuku düzenlendi. Ana ve yavru ortaklıklar arasındaki ilişkilerin şeffaflık, hesap verilebilirlik ve menfaat dengesi temelinde kurallara bağlandı&8221; şeklinde konuştu. Yeni kanunla Avrupa Birliği üyesi devletlerin hukuklarıyla bu alanda tam bir uyum sağlandığını da belirten Milletvekili Tunç, konuşmasında, Adalet Komisyonu ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan ve Ali İhsan Köktürk&8217;ün de aralarında bulunduğu milletvekilleri ile akademisyenlere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Editör: Pusula Gazetesi