Zonguldak-Kozlu Sahil Yolu´nda yaklaşık 20 dönüm arazi üzerine kurulu Zonguldak Çöp Döküm alanı, çöp dökümüne kapandı. Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Kozlu Belediye Başkanı Hüdai Dökmeci, Zonguldak Çevre ve Orman İl Müdürü Nazmiye Uzun, Ak Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Ak Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Aytekin Kazancı, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Meltem Çetinkaya, Zonguldak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, belediye başkan yardımcıları ve şube müdür ve görevlileri törene katıldı.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Çetinkaya ve Zonguldak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, çöp döküm alanının kaldırılması nedeniyle destek verenlere teşekkür etti. Kozlu Belediye Başkanı Hüdai Dökmeci de, bugüne kadar alanın verdiği rahatsızlık nedeniyle tüm vatandaşlardan özür diledi. Bu çöplüğün yarım asırdır kentin sorunu olduğunu anlatan Dökmeci, şöyle konuştu: "Daha önceki dönemlerden günümüze kadar gelmiş. Bu kötü görüntü bizlere yakışmıyordu.Tüm bölge halkından özür diliyoruz. Ama bugün bu alanı kapatmanın sevincini yaşıyoruz."
Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun da alanın kaldırılacak olması nedeniyle heyecanını anlattı. Çöp döküm alanının tarihini hatırlatan Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, yarım asırdır bu sorunun olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Daha önce Fener Mahallesinden çöpler denize dökülüyordu. Denizden kurtarmak için Gaca mevkiine taşınmış. Yetersiz gelmesi nedeniyle tekrar deniz kenarına şimdiki Kozlu Sahil Yolu´na taşınmış. Bizden önceki belediye başkanları döneminde de sürekli gündeme gelen konuya çözüm bulunması için çok mücadele ettik. Sonunda Karadeniz´i çöpten kurtardık." Merkez ile çevre ilçe ve belde belediyelerin çöplerinin Köroğlu Köyü Tombaklar mevkiinde yapılan yeni alana döküleceğini anlatan Gonca, sözlerine şöyle devam etti: "Bu alanın rehabilitesi çalışmalarına başlayacağız. Bu alanda dahil olmak üzere Zonguldak-Kozlu sahilini gezi yolu, spor ve yeşil alana çevirmek için çalışma başlattık." Gonca, yaklaşık 3 milyon TL´yi bulan yeni alanın AB standartlarında tesis edildiğini belirtti.
Kapanan çöp döküm alanından yeni alana gönderilen çöp kamyonları törene katılanların alkışları eşliğinde yeni Katı Atık Depolama alanına uğurlandı. Başkan Gonca, mahalle halkından sekiz yıl önce çöp alanı için eyleme hamile olarak katılan Hava Çavur isimli kadını da yanına çağırdı. Çavur da, şimdi çocuğunun sekiz yaşına girdiğini ve çöp döküm alanının kapatıldığı bugün ise başka bir çocuğuna hamile olduğunu ifade etti.
Zonguldak il merkezinin yanı sıra çevre belde ve ilçelerdeki çöplerin döküldüğü alandaki çöpler geri dönüşümü bulunmaması nedeniyle olduğu gibi Karadeniz´e karışıyordu.
Editör: Pusula Gazetesi