Türkiye İş Bankası´nın, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında başlattığı ülkenin en büyük kurumsal ağaçlandırma çalışmalarından biri olan "81 İlde 81 Orman" projesinin 2011 yılında 16 yeni ormanla devam edeceği bildirildi. Bartın&8217;ın bu yıl proje kapsamında orman oluşturulacak iller arasında bulunduğu belirtildi. İş Bankası´nın, yaşanabilir bir çevre yaratmak, ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak, doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmak, ormansızlaşma ile bağlantılı çevre sorunlarına dikkat çekmek ve başta çocuklar olmak üzere halkın çevreye ilişkin konularda bilinçlenmesini desteklemek amaçlarıyla başlattığı proje kapsamında 2011 yılında 16 ilde daha fidan dikimi gerçekleştirilecek. 2011 yılı sonu itibariyle ise toplamda 65 ilde orman dikimi gerçekleştirilmiş olacak.

Fidanlar törenle dikilecek



İş Bankası´nın, 2008 yılı sonunda ilk olarak Gebze&8217;deki dikim töreni ile başlattığı "81 İlde 81 Orman" projesinde 2010 yılı sonu itibariyle 49 ormana ulaşılırken, projenin üçüncü yılı olan 2010 yılı sonunda ağaçlandırılan yaklaşık 900 hektar alana 1 milyon 100 bini aşkın fidan dikildiği açıklandı. 2011 yılında fidan dikimi yapılacak iller arasında Bartın, Karabük, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çankırı, Elazığ, Hakkari, Kırıkkale, Kırklareli, Konya, Malatya, Muş, Niğde, Tokat ve Van yer alıyor. İş Bankası bölgenin toprak ve iklim yapısına uygun fidanlarla oluşturulan ormanların kurulduğu illerde, geniş katılımlı dikim törenleri düzenliyor. İllerin yerel yönetimleri, Banka çalışan ve müşterileri, TEMA yetkileri, TEMA gönüllüleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler tam anlamıyla bir şenliğe dönüşüyor.

5 yıl süreyle bakımları yapılıyor


İş Bankası şehir dışında oluşturulan ormanlarla ilgili olarak farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak amacıyla dikim gerçekleştirilen illerin şehir merkezlerinde de projenin sembolü olarak birer ağaç dikiyor. Dikilen fidan türleri arasında ardıç, badem, ceviz, elder çamı, fıstık çamı, huş, karaçam, kestane, kızılçam, mahlep, meşe, sarıçam, sedir, servi, yalancı akasya bulunuyor. 2008 yılı sonu itibarıyla İş Bankası´nın yılbaşı armağanları için ayrılan fonun bir sosyal sorumluluk projesine aktarılmasına karar verilmesinin ardından TEMA Vakfı ve Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü (AGM) işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında beş yılda yaklaşık 1.500 hektarlık alana iki milyonu aşkın fidan dikilecek. İş Bankası, birçok ağaçlandırma projesinden farklı olarak "81 İlde 81 Orman" projesinde diktiği ağaçların 5 yıl boyunca bakımlarını da üstlenerek orman alanlarında yüksek yüzdeli gerçekleşme oranları yakalamayı ve kalıcı orman alanları oluşturmayı hedefliyor.

Editör: Pusula Gazetesi