Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü´ne bağlı Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürlüğü tarafından, Çatalağzı Termik Santralı İşletme Müdürlüğü´nde çalışan personellere sigaranın zararları konusunda eğitim verildi. Ayrıca çalışanlar arasında sigara tiryakisi olanlara karbonmonoksit ölçüm cihazı ile nikotin ölçümü yapıldı. Termik Santral İşletme Müdürlüğü Eğitim salonunda çalışanlara yönelik verilen eğitime konuşmacı olarak Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan ile Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Sigara bırakma poliklinik sorumlu hemşiresi Songül Sofu katıldı. Sigaranın zararlarını ve organlar üzerindeki etkilerini anlatan Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan, &[#]8220;Dünyada en büyük sağlık sorunu sigaradır. Sigara kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere, gırtlak, yemek borusu, ağız boşluğu, yutak, idrar yolları, böbrek, pankreas, idrar kesesi, karaciğer, serviks ve kan kanseri görülme sıklığının artmasına neden olur. Akciğer kanserlerinin yüzde doksanı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80´i, kadınlarda yüzde 75´nin nedeni sigaradır. Pasif içiciler sigara içen kişilerin yanında durarak 3 bin 700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır. Her yıl binlerce pasif içici sigara dumanının verdiği zararlardan dolayı hastalanarak hayatını kaybetmektedir&[#]8221; dedi.
Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Sigara Bırakma Poliklinik Sorumlu Hemşiresi Songül Sofu ise, verilen eğitimde sigaranın zararlarını ve bırakma yöntemleri konusunda açıklamalar yaparak eğitime katılan santral işçileri arasında sigara tiryakisi olanlara karbonmonoksit ölçüm cihazı ile nikotin ölçümü yaptı.
Öte yandan İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Dr. Birsen Turan da, Termik Santral İşletme Müdürlüğü´nü tütün ve tütün ürünleri tüketimi konusu uygulamalar doğrultusunda denetimlerde bulundular.
Editör: Pusula Gazetesi