Zonguldak´ın Alaplı ilçesi Aydınyayla köyünde 2005 yılında tapu kadastro çalışmaları başladı. İhale ile müteahhide verilen çalışmalar, taşeron firmalara devredildi. İhaleyi alan müteahhit firma 5 yıl içerisinde beş taşeron firma değiştirdi. Bitmeyen çalışmalar sonunda 2010 yılının başlarında Alaplı Tapu Kadastro Müdürlüğü, müteahhit ve taşeron şirketlerinin ihalelerini fesih edip ardından duruma el koyan müdürlük, köydeki tapu kadastro sorununu çözdü.
Ancak, tapu askı itiraz süresinden sonra tapularını alan vatandaşlar durumdan şüphelendi. Köy sakinlerinden 45 yaşındaki Kemal Tekin, "Yukarıtarla mevkii 112 pafta parsel 22 nolu arazimin elime geçen tapuda dönümünü az gördüm. Tapu kadastro çalışmasından şüphe duydum. Babadan kalma arazimin orman alanına bırakıldığını düşünerek, Alaplı İlçe Tapu Kadastro Müdürlüğü´ne sözlü olarak müracaat ettim. Burada bulunan yetkili, ´Tarlanın enini boyunu ölç, bize gel´ dedi. Arazimin haritaya göre ormana
bırakılmadığını müteahhidin tapu kadastro çalışmalarında arazimi üç kişiye tapulandığı ortaya çıktı. Ben bu hadiseden sonra emin olmak için Kdz. Ereğli´de özel bir mühendislik lisanslı harita kadastroya tapu ölçümünün tespiti ücretli elemanı arazime getirdim. Gelen harita kadastro mühendisi bana verilen tapuya göre, kendi yerimin bir başkasına ait olduğunu ortaya çıkarttı. Dedelerden kalma kendi arazim de tapuda, köyümüzden başka kişilerin üzerinde çıkıyor. Köyde bu şekilde yapılan tapu
kadastro çalışmalarının hepsinde yanlışlık var. Şu anda 45 parselde de yanlış tapulandırmalar yapıldı" dedi.
Köy sakini Tekin, bu yanlışlıkların 2005 yılında ihaleyi alıp çalışmayı başlatan müteahhit firma tarafından meydana geldiğini sözlerine ekledi.

"ARSAMI ALAKASIZ KİŞİLERE TAPULAMIŞLAR"
Aydınyayla köyü sakinlerinden 42 yaşındaki Şaban Usta ise başına gelen ilginç olayı anlattı. Kendisine ait arazinin köyleriyle alakası olmayan başka birine kayıtlı olduğunu belirten Usta, trajikomik olayı şöyle anlattı: "Evimin de içinde bulunduğu 800 metrekarelik arsamın 80 metrekaresi, Aşağıdağ köyünde hiçbir akrabalık bağımız bulunmayan birine tapuda kayıtlı çıktı. Bu kaydın nasıl oraya çıktığını biz de şaşırdık."

"KÖYLÜ TAPUDAN ANLAMAZ"
Aydınyayla köyü Muhtarı Musa Şen ise köyde yapılan çalışmaların yanlışlıklarla dolu olduğunu belirtti. Köylünün paftadan, parselden anlamadığını dile getiren Şen, "Tapu Kadastro çalışmalarından sonra tapusunu alan köylü, ´Arazim tapulu´ diye sevinirken, tapuların başkaları üzerinde kayıtlı çıkması nedeniyle mağdur oldu. Diğer yapılan çalışmalarda hata olup olmadığı şüphesi içindeyiz. Sadece bir bölgede 45 parselde, 45 kişinin tapudaki yeri kayıp vaziyettedir. Bunların mahkemesi hak araması ve yanlışlığı
düzeltilmesi bile uzun ve meşakatli bir iştir. Biz, yapılan bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Şu anda köyümde tapu kadastro, yanlış yazımı için yaklaşık 30 kişi mahkemeler ile uğraşıyor" diye konuştu.
Köy Muhtarı Şen, mahkemelerle uğraşan 30 kişinin üzerine 45 kişinin daha eklendiğini belirtip, "Köyümün yeniden sağlıklı bir tapu kadastro çalışmasından geçirilmesini yetkili makamlardan arz ediyoruz" diye sözlerini tamamladı.
Editör: Pusula Gazetesi