Havaların çok sıcak gitmesi nedeniyle Zonguldak açıklarında bol miktarda görülen hamsinin daha soğuk olan Rusya tarafına doğru kaçtığını belirten balıkçılar, kısa süre de olsa yağan kar nedeniyle zargan vurgunu yaptıklarını kaydettiler. Hava sıcaklıklarının en fazla barbun balığına yaradığını belirten balıkçılar ise mezgit balığının da tezgahları doldurduğunu ifade ettiler. 22 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Oktay Ertürk, "Barbun ve mezgit bol çıkıyor. Barbun, soğuğu sevmez. Havaların sıcak gitmesi
nedeniyle son günlerde fazla miktarda barbun çıkıyor. Ama hamsi kesildi. Hamsi de sıcağı sevmez. Şu anda soğuk yerlere, Doğu Karadeniz´e, Rusya´ya kaçtı. Son yılların en bol barbunu bu yıl görülüyor" diye konuştu.
35 yıllık balıkçı Orhan Yazıcı ise barbun bolluğunun fiyatlara yansıdığını da ifade etti. 15-25 TL arasında satmaya alışkın oldukları barbun balığının kilo fiyatının ise 5 TL´ye kadar düştüğünü söyleyen Yazıcı, "Barbun balıkları 5, 7.5 TL den satılıyor. İrileri ise 10 TL´den satılıyor. Birkaç yıldır barbun görülmedi ama bu sene bol. Havaların sıcaklığından kaynaklanıyor bu bolluk" dedi.
Barbun balığının her yönden değerli balık olduğunu belirten Yazıcı, şu uyarı ve önerilerde bulundu: "Barbun´un yağı kırmızılaşıyor. En değerlisi barbundur ama Zonguldaklı bu balığı çok sevmiyor. Temiz suda yaşar, dip balığıdır. Izgara yapılırsa daha lezzetli ve sağlıklı olur. Çünkü eti beyazdır."

KAR ZARGANI GETİRDİ
Yaklaşık 15 yıldır balıkçılık yapan Zeki Beybeyoğlu ise balıkçı ağlarına bugün zargan balığının bol miktarda yakalandığını söyledi. Zargan balığındaki bolluğu yaklaşık bir hafta önce yağan kara bağlayan Beybeyoğlu, "Ağlara çok zargan balığı takıldı. Çok güzel ve sevilen balıktır. Böyle bir bolluk yaşanmazdı. Çok güzel bir zargan vurgunu yaptık" diye konuştu. Beybeyoğlu, barbun ve zargan balıklarının yanı sıra tezgahları mezgit, istavrit ve çinekop balıklarının da süslediğini ifade etti.
Doğu Karadeniz´den getirilen hamsinin kilosunu 5 TL´den satan balıkçılar, zargan balığının kilosunu 10 TL, levrek balığının kilosunu 15 TL, çinekop balığının kilosunu 10 TL, istavrit balığının kilosunu, 7.5-10 TL, mezgitin kilosunu 5-7.5 TL´den satıyorlar.
Yaşanan bolluğa sevinen vatandaşlar ise balık fiyatlarının yine de pahalı olduğunu belirttiler.
Editör: Pusula Gazetesi