Zonguldak´ın Devrek ilçesinde 2. Er Eğitim ve Tugay Komutanlığı´nda 337. kısa dönem askerlik yapan oğlu Kaan Çağlayan´ın yemin törenine katılan Bakan Zafer Çağlayan, BDP´nin özerklik ile ilgili çabalarına net yanıtlar verdi.
Bu sabah saat 10.00 sıralarında komutanlık binasına gelerek yemin törenini izleyen Bakan Çağlayan´ı eşi Songül Çağlayan yalnız bırakmadı. Gazetecilerin alınmadığı yemin töreninde duygulandığını anlatan Çağlayan, "Bir Türk erkeğinin bana göre en şerefli, en güzel görevlerinden bir tanesidir askerlik. Hepimiz askerliğimizi yaptık. Ben 28 yıl önce Burdur´da askerlik yaptım. Aradan neredeyse 30 sene geçti, hala daha anlatıyorum. İnsanların doğuşu 3 çeşittir diye düşünürüm. Birincisi anadan doğma, ikincisi
askerden gelince ve üçüncüsü evlendiğinde yeniden doğmuş olur. Bugün son derece onurlu bir Mehmetçik babası olarak, birinci oğlum da geçen sene askerlik yaptı. Oğlum da bütün vatan evlatları gibi namusu ve şerefi üzerine söz verdi. Bu muhteşem bir şey. Sadece Türklere mahsus olan bir duygudur. Bütün askerlerimizi gördüm. Hepsi de çakı gibidir. Hepsi tam böyle bir asker olmuşlar. Duruşu, yürüyüşü ve selam verişiyle gurur duydum. Peygamber ocağından herkesin geçmesi nasip olur inşallah" dedi.
Devrek´ten sonra Ankara´da Kazakistan Başbakan Yardımcısı ile görüşeceğini söyleyen Bakan Zafer Çağlayan, Devrek Öğretmenevi´nde öğlen yemeği yedi. Yemek sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, BDP´nin özerklik çabalarını değerlendirdi.

"BÜTÜNLÜĞE ZARAR VERİR"
AK Parti´nin BDP´nin kararına yanıtının açık ve net olduğunu aktaran Çağlayan, Türkiye anayasasında ülkenin birliğinin, bayrağının ve yönetim biçiminin belli olduğuna dikkat çekti ve yeni anayasanın hazırlandığı dönemde bu durumun sürece zarar vereceğini söyledi. Kendisinin Kürt asıllı olduğunu belirten Bakan Zafer Çağlayan, üniversite yıllarının ülkücülükle geçtiğini söyledi. Çağlayan, şöyle anlattı: "O karara bizim zaten yanıtımız bellidir. Anayasamızda her şey yazmaktadır. Bayrağımız, ülkenin bölünmez
bütünlüğü net bir şekilde çizilmiştir. Gerek parti yetkilileri gerekse diğer arkadaşlarımız gereken bütün cevapları vermiştir. AK Parti bugüne kadar hiçbir ayrım yapmamıştır. Türk, Kürt, Laz bütün herkesi bütünlüğü ile seviyoruz. Bunlar aslında tartışılmayacak şeylerdir. Ben bunları tartışmaya gerek duymuyorum. Kürt asıllıyım ama ülkemin birlik ve beraberliğinden yana oldum. Üniversite yıllarım ülkücülük ile geçti. Ülkemle bugüne kadar hiçbir şekilde karşı karşıya gelmedim. Benim bakan olmam hiçbir şekilde
ayrımcılık olmadı. Bugün hükümetin açmış olduğu açılımla, ülkede demokrasinin geliştirilmesi ve yeni anayasanın yapılacağı bu dönem bu tür konuşmalar hiç kimseye yarar getirmeyecektir. Bizim farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Anayasadaki maddelerimiz değiştirilemez. Buna aykırı şeyler ülkenin birliğine ve bütünlüğüne zarar verecektir."

"NİHAT BAKAN UMARIM KIZMAZ"
Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Bakan Çağlayan´a ünlü Devrek Bastonu hediye etti. Bastonun üzerinde "Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan" yazması kısa süreli gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine Bakan Çağlayan, "Ben de sanayiciyim. Önceki dönemde almış kabul ediyorum. Benim için sorun yok ama umarım Nihat Bakan kızmaz" diye yanıt verdi.
Bakan Zafer Çağlayan, Devrek Merkez Camii´nde cuma namazını kıldıktan sonra TSO binasını ziyaret edip Ankara´ya hareket edecek.
Editör: Pusula Gazetesi