Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu geçtiğimiz günlerde TSO Başkanı ve Yeni Adım Gazetesi İmtiyaz Sahibi Salih Demir ile Halkın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir arasında yaşananların basın camiasını yaraladığını konunun sağduyulu şekilde davranılarak çözülebileceğini söyledi.



Açıklamada olayların sokağa yansımasının kimse için iyi olmayacağı sorunların hukuksal çerçevede çözümlenmesi gerektiği vurgulanarak kişilerin hak ve hürriyetlerine yönelik yayınların sona tarafları yıpratacağı ifade edildi.


Açıklama şöyle;&[#]8220;Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, TSO Başkanı ve Yeni Adım Gazetesi İmtiyaz Sahibi Salih Demir ve yanında bulunanlarca Halkın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir&[#]8217;e yönelik darp ile devamında Çarşı Polis Merkezi önünde yaşanan tartışmayı ve basına yansıyan haberleri değerlendirdi.


Her zaman olduğu gibi bu olayda da Basın Kanunu ile Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi&[#]8217;nin ilgili hükümleri doğrultusunda değerlendirme yapılmasına özen gösterildi.



Sonuç olarak; gazetecilerin haber ve yorumları karşısında hukuki yollar açıkken, karşılıklı olarak gerek yazı yoluyla, gerekse fiili veya psikolojik şiddete başvurulmasının savunulacak bir tarafı yoktur. Kişilerin hak ve hürriyetlerini hedef alan yayınların yanı sıra bu yayınlara bağlı olarak hiçbir şiddet ve müdahaleyi tasvip etmiyoruz.



Olayın gelişme sürecine bakıldığında zaman içinde meşru zeminden uzaklaştığını, bireysel ilişkilerden kaynaklanan kişisel çatışmaların ve husumet öne çıkması sonucu meydana geldiği görüşü hakim olmuştur.



İki medya kuruluşumuzun yayınlarına yansıyan şekilde karşı karşıya gelmesi üzücüdür. Bu konuda yapılacak en doğru yaklaşım; sorunların gazeteler üzerinden değil, adli makamlar yoluyla çözümlenmesi yolunun tercih edilmesidir.



Yazılanlar ve yaşananlar; olayın birinci derece muhatabı olan kişiler ve kurumlara geçmişte yarar sağlamadığı gibi bundan sonra da yarar sağlamayacaktır. Gelişmeler sonrası gerginlik ve tahrik edici yayınlardan kaçınılması gerekmektedir.



Öte yandan üçüncü kişilerin bu gibi durumlarda tahrik ortamı yaratabilecek tutum ve davranışlardan uzak durmaları, bu tür yaklaşımda bulunanlara prim verilmemesi en doğru yaklaşım olacaktır.



Zonguldak basını geçmişte bu hatalara çok düştü ve bedelini herkes ödedi. Kamuoyunun da sorunun çözümüne bu yönde katkı vermesi gerektiğine inanıyoruz.



Kamu yararı olmayan kişisel tartışmaların gazetelere taşınmasından vazgeçilmesini arzu ediyor, meslektaşlarımızı ve tarafları sağduyulu olmaya davet ediyoruz&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi