Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş&[#]8217;ın bürokratlar ve Türkiye Taşkömürleri Kurumunun Kozlu&[#]8217;da bulunan arsaları ile ilgili yaptığı sert açıklamalarına yanıt geldi.


Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada,


Kurumumuz mülkiyetinde bulunan İncirharmanı mevkiindeki 97429 m2&[#]8217;lik arsamızın 23431 m2&[#]8217;lik bölümü ile üzerindeki 12 adet yatakhane binası, 1 adet yemekhane binası ve kazan dairesi 2004 yılında Yüksek planlama Kurulu kararı ile Karaelmas üniversitesine devredilmiştir.


Devir işleminin gerçekleşebilmesi için 97429 m2&[#]8217;lik arsamız da Karaelmas üniversitesi tarafından imar uygulaması işlemi yaptırılmış ve İmar uygulaması sonucunda;


İmar kanununun 15.ve 16. maddesi gereği park alanı olarak ayrılan toplam alanları 9782 m2 olan 5 adet parsel amacı doğrultusunda kullanılmak üzere kurumumuzca terkin edilmiştir.


Kurumumuz tarafından 09.10.2003 tarihli yazımız ile Kozlu Belediyesine Kurumumuzun kullanımında olan yerlerde herhangi bir imar değişikliği veya benzeri tasarruflarda bulunulmadan önce Kurumumuzun görüşünün alınmasının ileride doğabilecek sorunların önlenmesi bakımından uygun olacağı bildirilmiştir


Buna rağmen Kozlu belediyesi tarafından yaptırılan ve 24.11.2009 tarihinde Kozlu Belediyesi meclisinde onaylanan imar planında daha önceki planda PARK olarak ayrılmış olması sebebiyle bedelsiz olarak terkin ettiğimiz alanlar Küçük sanayi sitesi olarak imara açılmıştır.


Revizyon imar planı yapılırken kurumumuzun özellikle üretim alanları, tasman alanları ve yatırımları ile ilgili görüş ve önerileri sorulmuş olup bu konulardaki Kurumumuzun önerileri Kozlu Belediyesine iletilmiştir. Ancak bedelsiz olarak ilgili yasalar çerçevesinde kamu yararına kullanılması amacıyla terk edilen yerlerin amaç dışında kullanılmasının gündeme dahi gelmeyeceği düşünüldüğünden bu alanlar ile ilgili bir görüş bildirilmesi gereği hissedilmemiştir. İmar uygulamaları sonucu bedelsiz olarak terk edilen alanlar ilgili yasalara göre kamusal hizmetlerin sağlanması amacıyla kamu yararı ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi gereken alanlardır. Kozlu Belediye Başkanlığı yaptığı bu uygulama ile kamuya bedelsiz terk edilen yerlerin, toplum ve kamu yararı doğrultusunda kullanılmaları gereği ortadayken, Kurumumuzdan kamusal alan olarak düzenlenmesi gerektiği için bedelsiz olarak aldığı alanları Küçük sanayi sitesine 205.484 Tl bedelle satmıştır. Bu durum, öncelikle kente ve kentsel gereksinmeler için bedelsiz kesintiye olur veren taşınmaz iyelerine karşı bir haksızlıktır.


Tapu sicil müdürlüğünün Kurumumuza gönderdiği yazılarda verilen bilgilere göre;


Parka terk edilen alanların 19.04.2010 tarihinde Kozlu belediyesi adına tescili yapılmış,


Söz konusu arsalar 20.04.2010 tarihinde Küçük sanayi sitesi kooperatifine usulsüz olarak satışı gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında başka bir arsamız için Kozlu Belediyesine Bedelsiz terk işlemini gerçekleştirme sürecimiz halen devam etmekte olup Tapu Müdürlüğünde tescil aşamasındadır. Ancak Yaşanan önceki olumsuz gelişmeler üzerine imar uygulaması sonucu bedelsiz olarak terk edeceğimiz (Kozlu meydanı, park alanı, otobüs durakları ve balıkçı dükkanları mevkinde) 6477m2 yeni alan için Kozlu belediyesine yazdığımız yazı ile önceki sorunlu uygulamalarının göz önünde tutulduğu belirtilerek terk edeceğimiz alanlar için tapu kütüğüne amacı dışında kullanıldığında, kullanım şekli özel mülkiyete konu hale getirildiğinde yada imar planı değişikliği gerçekleştirilmeden farklı amaçlarla kullanıldığı taktirde Kurumumuza geri verileceğine dair encümen kararı alınarak bu kararın Tapu kütühü hanesine konulması halinde terkin edileceği bildirilmiştir. Kozlu belediye encümeni bu talebimiz üzerine 08.11.2010 tarihli toplantısında yukarıdaki şerhin tapu kütüğü hanesine yazılmasını oy birliği ile kabul etmiştir. Bu durum terkin edilen arsaların başka amaçla kullanılmasının yasal olmadığının bir başka göstergesidir. Öte yandan Defterdarlık Milli Emlak Denetmenliğince gönderilen yazı ile Kozlu öküşne koyu ile Polis Moral Eğitim merkezi arasındaki alana dolgunun Kurumuzca yapılıp yapılmadığı sorulmuştur. Söz konusu alandaki dolgunun bütün Zonguldakların bildiği gibi 1950 yılından beri Kurumumuzca bu alana dökülen katı atıklardan oluştuğu Milli Emlak Denetmenliğine cevabi yazı ile bildirilmiştir.


Faaliyetlerinin önünün kesildiği iddiasında bulunan Kozlu Belediyesinin kullanımına kurumumuzca verilen yerler: Kılıç sinema Binası (Kira), Kılıç Kantin Binası (Kira ), Kılıç Tenis Kortu (Protokol ile Ücretsiz ), Marangozhane ve Hızar Binaları (Kira), Değirmenağzı su tesisleri, Zonguldak&[#]8217;taki Kozlu otobüs durakları yeri (kira), -İmar planında belediye hizmet alanı ve ticaret alanı olarak ayrılan toplam alanı 903 m2 olan 3 adet parselin emlak bedeli (30.000 Tl) üzerinden satışı Tapu sicil müdürlüğünde tescil aşamasındadır.


Sahil projesinin hayata geçirilmesi amacıyla sahil kesiminde bulunan Kozlu belediyesine ait garaj tesislerinin yıkımının sağlanması ve bu tesisin taşınması amacıyla Marangozhane ve hızar binalarımızın da içinde bulunduğu alan Kozlu belediyesine kiraya verilmiştir.


Belediye Başkanlığı gibi halkın oyu ile belli bir dönem için seçilmiş, önemli bir makamı işgal eden bir kişinin unvanı her ne olursa olsun toplum huzurunda küçük düşürücü hakaret niteliği taşıyan bir üslupla Kurumumuz ve Kamu çalışanlarını hedef alması hiçbir şekilde kabul edilebilir bir davranış değildir&[#]8221; denildi.

Editör: Pusula Gazetesi