Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rüstem Albayrak, basın mensupları ile bir araya gelerek Sağlık Müdürlüğü´nün bir aylık çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Toplantıda, Müdür Yardımcıları; Dr. Emin Palancı, Dr. Birsen Turan, Dr. Mehmet Kızılcık, Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dr. Emre Erbaycı da hazır bulundu. Bir aylık çalışmaları 5 konu başlığında gazetecilere aktaran Albayrak, &[#]8220;Sağlık Müdürlüğümüz Ağız ve Diş Sağlığı Şubesi tarafından 2009/2010 öğretim döneminde çürüklere karşı koruyucu önlem olarak ilköğretim okulunda eğitim gören 1. sınıfı öğrencilere yönelik başlatılan ´Fırça üzeri jel flor´ uygulaması eğitimleri yapılarak 8 bin 100 öğrenciye eğitim verilmiştir. 2010/2011 öğretim döneminde ise bu çalışmalar genişletilerek il genelinde 1 ve 2. sınıflar olmak tüm ilköğretim okullarına sulaşmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 8 bin 100 öğrenciye ´Fırça üzeri jel flor´ uygulaması yapılmış olup, yıl sonuna kadar 9 bin öğrenciye ulaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı Şubemiz tarafından ana sınıfında eğitim gören minik öğrencilerimize de diş taraması ve bilgilendirmesi eğitimleri de devam etmektedir&[#]8221; dedi.
Obezite ile ilgili de çalışmalar yaptıklarını belirten Albayrak, &[#]8220;Burada oluşturulan birim ile obezitenin önlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılacak. Fiziksel Aktivite Ve Sağlıklı Beslenme Kurulu oluşturuldu. 2011 yılı faaliyetlerinin planlanabilmesi için bu ay içerisinde toplantı yapılacaktır. Aile hekimleri tarafından ile ilgili olarak tüm gelen hastaların boy, kilo, bel ve basen ölçüleri alınmakta. Obezite sınırında olanlar tespit edilerek tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla hastanelerde uzman hekime gönderilecektir&[#]8221; diye konuştu.
SİGARAYLA MÜCADELE
Kapalı alanlarda sigara içilmesi konusunda denetimlerin aralıksız sürdüğünü de belirten Albayrak şöyle konuştu:
&[#]8220;Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Denetim ekipleri tarafından il ve ilçelerimizde tütün kontrolleri aralıksız olarak devam etmektedir. 2010 yılı içerisinde 4207 Sayılı Tütün Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında kanun uygulamalarında ilimizde denetlenen kamu kurum tesislerin ile özel kişilerin ait işletmelerde bu güne kadar 4129 denetim yapılmış olup, 116 özel işletme 119 kişiye olmak üzere toplam 235 cezai uygulama yapılmıştır. Bundan sonra da belediye sınırları içerisinde ve dışarısında olmak üzere denetimlerimiz sürekli yapılacaktır.&[#]8221;
112 EKİPLERİNE TEŞEKKÜR
Türkiye´yi atkisi altına alan ve Zonguldak´ta da etkili olan kar yağışı nedeniyle köylerde mahsur kalan hastaların yardımına 112 ekiplerin koştuğunu belirten Albayrak, 112 ekiplerinin başarılı bir çalışma yaptığını kaydederek teşekkür etti. Albayrak, &[#]8220;Müdürlüğümüz 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şubemiz ekipleri tarafından geçtiğimiz hafta sonunda olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezinde ve ilçelerimizde mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşarak yoğun mesai harcadılar. Özellikle kırsal alanlarda aşırı kar yağışı nedeniyle evlerinde rahatsızlanarak mahsur kalan vatandaşlarımıza 112 ekiplerimiz ulaşarak yerinde müdahale yaptıktan sonra onların tedavileri için hastanelere sevkini sağlanmışlardır. Ayrıca hafta sonunda toplam 197 vakaya gidilmiş olup, bunun 55 tanesini karlı bölgelerde 4 kişi de paletli ambulansla sevki sağlanmıştır&[#]8221; diye konuştu.
Evde Sağlık Hizmetleri hakkında da bilgi veren Albayrak, &[#]8220;Evde Sağlık Hizmetleri Birimi ilimizde ilk etapta devlet hastanelerimizde hizmet vermektedir. Personel, araç-gereç alt yapısı tamamlandıktan sonra Toplum Sağlığı Merkezleri´nde de faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Evde Sağlık Hizmeti almak isteyen vatandaşlarımızın kendi aile hekimlerine, en yakın hastanelere ve İl Koordinasyon Merkezi´ne 444 38 33 numaralı telefonu arayarak veya dilekçe ile başvuruda bulunabileceklerdir. Koordinasyon Merkezi´ne başvuran hastaların ön değerlendirmesi aile hekimleri tarafından ilgili formlarla birlikte İl Koordinasyon Merkezi´ne ulaştır maktalardır. İl Koordinasyon Merkezi İl Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenen başvurular gereğine göre ilgili aile hekimi/evde sağlık hizmetleri birimi tarafından takip ve tedavileri yapılmaktadır. Birimimizin açılışından bu yana ilimiz Koordinasyon Merkezi´ne yapılan 25 başvurumuz bulunmaktadır&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi