Törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, CHP Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, sivil toplum örgütleri başkanları ve öğrenciler katıldı.
Törende, Atatürk Anıtı&[#]8217;na çelenk konulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra konuşma yapan Zonguldak Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, &[#]8220;Engellilik, yalnızca engellilerin ya da ailelerinin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Nüfusumuzun azımsanmayacak bir bölümünü oluşturan engelli yurttaşlarımızın sorunlarına sahip çıkarak, sağlıklı politikalar ve kalıcı çözümler üretilmesi, onların yaşama sevincini yitirmeden, mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba gösterilmesi, devlet ve toplum olarak temel sorumluluğumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti&[#]8217;nin sosyal devlet niteliği, engelli yurttaşlara çeşitli imkanlar sunulmasını, onların sosyal yaşamda daha katılımcı ve etkin olmaları amacıyla çalışmaların sürdürülmesini gerektirmektedir. Gösterilen tüm çabalara karşın, engelli yurttaşların önemli sorunları bulunduğu gerçeğini hiçbir zaman göz ardı edemeyiz. Onlara yaşamdan tat almalarını ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkanlar verilmesi, yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması, yalnızca engelli yurttaşlarımızı değil, tüm toplumu mutlu kılacaktır. Engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri amacıyla, devletimizin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve gönüllü insanlarımızın gösterdiği özverili çabalar, geleceğe ilişkin umudumuzu artırmaktadır. Sorumluluk taşıyan her yurttaş engellilerimizi sevgi ve anlayışıyla kucaklamalı, onların sorunlarına ilgiyle yaklaşmalıdır. Yurttaşlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi önemli bir zorunluluktur. Engelliler günü dolayısıyla, engelli yurttaşlarımızın yaşama sıkı sıkıya bağlanmalarını sağlamanın hepimizin toplumsal sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyor, hepinizi bu konuda daha duyarlı olmaya ve yürütülen çalışmalara destek vermeye çağırıyorum&[#]8221; dedi.
Ardından konuşma yapan Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, &[#]8220;Dünyanın dört bir yanında yaşayan hakları için mücadele eden engellileri anmak ve kazanılmış haklarını toplum bilincine çıkarmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3 Aralık tarihini Dünya Engelliler günü ilan etmiştir. Türkiye başka Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesi olmak üzere engellilerin hak ve özgürlüklerini düzenleyen bir çok uluslar arası hukuk belgesine taraf olmuştur. Son olarak 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucunda Anayasamızın 10. maddesinde engellilere yönelik pozitif ayrımcılık konusunda yeni düzenlemede yapılmıştır. Bütün bunlar bizler için sevindirici gelişmelerdir. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen engellilerin sorunlarında istenilen noktaya gelinememiştir. Engellilere verilen sakat maaşı artırılmalı ve evde bakım ücreti için aranan şartlar tekrar gözden geçirilerek daha fazla ağır engelli ailelerinin bu haktan faydalanmaları sağlanmalıdır. Büyük kısmı boş tutulan kamudaki engelli kadrolarının doldurulması için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Sakatlık raporlarındaki oranların düzeltilmelidir. Engellilerin günlük yaşamlarında kullanmak zorunda oldukları araç ve gereçlerin teminini de katkı payı kaldırılmalıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyorum&[#]8221; dedi.
Törende, Özel Eğitim Meslek Lisesi İşitme Engelli öğrencilerin hareketlerle İstiklal Marşı&[#]8217;nı okumaları dikkat çekti.
Editör: Pusula Gazetesi