Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem&[#]8217;in tersaneler bölgesinde yaşanan kriz sonrası siyasilere ve bölge milletvekillerine çözüm önerilerini anlatmaktan yorulduğu yönündeki sözleri değerlendiren Ak Parti Milletvekili fazlı Erdoğan Sabır istedi.


Erdoğan, kriz sonrası piyasaların deniz gibi dalgalı olduğunu belirterek şunları söyledi;


&[#]8220;Batı Karadeniz Ticaret Odası&[#]8217;nın düşüncelerine saygı duyuyoruz. Bu meseleyi yıllardan beri bilen, işin içinde olan, sanayi kültüründen gelen bir büyüğümüz.


Sayın Bakanımız bu konuyla ilgili 6 ay içerisinde Ereğli&[#]8217;ye 2 defa geldi. Bu konuyla ilgili Hazineden nasıl bir destek yapıldığını ben Ali Babacan Bey ile görüşerek, özellikle kamu bankalarının, tersanecilerin elindeki gemilerin bin 500 tondan yukarısını 3 milyonla 30 milyon arasında uzun vadeli, düşük faizli kredi verilme noktasında yeniden yapılanma Bakanlar kurulu kararı var. Buna rağmen oradaki işletmeciler doğal olarak kendi ekonomik güçleriyle, meseleleri kendi başlarına çözmeleri gerekemiyorsa ortaklık kapsamında yeni gelişmelere imza atmaları lazım. Bu çok kısa zamanda toparlanacak bir süreç değil. Türkiye&[#]8217;de birçok alanda krizin olumluya yansıması sağlanırken tersanecilik sektöründe uzun bu soluklu bir iş. Ereğli de bundan olumsuz şekilde etkilenirken paralellik içerisinde çıkış yollarını bekliyoruz. Biz hükümet olarak bürokratik yardımı, teknik desteği gibi konularda yardımcı oluyoruz. Ama işin parasal yolu, kişilerin ortaklık yapısını yeniden genişleterek çıkışları söz konusudur&[#]8221;



&[#]8216;Gemileri parçalayacak kaç tane liman var?&[#]8217;


Fazlı Erdoğan, Erdem&[#]8217;in ; &[#]8220;Koster filomuzu yenilemek tek çaredir. Yoksa 2015&[#]8217;e kadar tersane sektörümüzün kendisine gelmesi mümkün değildir&[#]8221; sözlerine karşılık ise şu yanıtı verdi; &[#]8220;Bu bir planlama içerisinde oluyor. O kadar istediği gemiyi alıp işi bıraktığı zaman ülkede eski gemileri alıp, parçalayıp hurdaya atacak kaç tane limanımız var. Bir kademe, zaman dilimi içerisinde yapılmasını arzu ediyoruz. Nerede bir sorun varsa, nerede bir çözüm yolu varsa biz bitirdikleri bütün projeler dahil takip ediyor ve destekliyoruz. Farklı düşünmüyoruz. Ama zamana ihtiyacımız var&[#]8221;



&[#]8216;İrfan Bey kusura bakmasın!&[#]8217;


İrfan erdem&[#]8217;in &[#]8216;Anlatmaktan yoruldum&[#]8217; sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan&[#]8217;ın yanıtı şöyle oldu; &[#]8220;Valla kusura bakmasın. Bu ülkede bu işler çok uzun soluklu işler. Deniz dalgalı bir yer. Gemi sektöründe de büyük dalgalanmalar oldu. Denizin dalgası durulmadan gemi limandan hareket etmiyor. Bunu İrfan Bey çok iyi bilir. Şimdi biz denizdeki dalgalanmayı, özellikle kriz sektöründeki dalgalanmayı başlı başına sağlamayı ve biz şuanda oylamaya gidiyoruz. Onun için çok dikkatli konuşuyorum. Bu sektör büyük bir dalgalanma yaşadı. Bu dalgalanmanın çıkış yolu da kısa sürede olmuyor. Ama onun çizdiği yol haritasında, reçetede bölgesel olarak çıkış görülse bile ülke genelinde İstanbul grubu Ereğli&[#]8217;yi de dışlamadan somut çözümlerini Ankara&[#]8217;ya taşırken, Ereğli biraz bunun dışında kalıyor. Arzumuz Ereğli tersanecileri de biraz İstanbul ile bağlantılı çalışsınlar. Sektörün içinden ve sektörü bilen birisinin talebi başımızın üstündedir. İnşallah denizin dalgalanması hızlı geçerse denizcilik sektörü de kısa sürede çözülür.

Editör: Pusula Gazetesi