Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin Bartın&8217;da kurmak istediği termik santrale karşı ortak mücadele etmek amacıyla kurulan Bartın Platform&8217;u üyeleri dün yaptıkları basın açıklaması ile bugün yapılacak olan termik santral ÇED halkın katılımı toplantısında gerekli tepkinin gösterilmesi için vatandaşları Belediye Sosyal Tesisleri önünde eyleme davet etti. Pazar yerinde yapılan etkinliğe Belediye Başkanı Cemal Akın, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP İl Başkanı Selim Karakaş MHP İl Başkanı Sezai Bilgin ve Platform üyesi Sivil Toplum Örgütleri ile diğer partilerin temsilcileri katıldı. Etkinlikte gerçekleştirilen santralim termikten sokak oyununun ardından söz alan Belediye Başkanı Cemal Akın; &8220;Bir termik santral meselesi yine gündemimizdedir. Daha evvel Boğaz Mevkiinde Mobil Santral kurulmak istenmişti. Bartın&8217;ın havasını ve suyunu mahvedeceği için Bartın&8217;dan 20 bin kişi yürüyerek, bu santrale Bartın&8217;ı terk ettirmiştir. Sonrasında Mobil Santral Çarşamba&8217;da kuruldu ve Çarşamba Ovası&8217;nı mahvetti. Şu anda kapanmış durumdadır. Tam onun 26 katını şu anda Amasra ve Bartın&8217;da kurmak istiyorlar&8221; dedi.


Toplantı Bartın için önemli


Toplantının Bartın&8217;ın geleceği için önemli olduğunu kaydeden Başkan Akın; &8220;Tamamen doğamızı mahvedecek, memleketimizi sıkıntıya sokacak, şu gördüğümüz pazar yerinde satılan ürünlerin bir daha satılmasını engelleyecek bir termik santralle karşı karşıyayız. Hele hava kirliliğini hiç konuşmuyorum. Zaman zaman İl Çevre Müdürlüğü ile Bartın&8217;daki hava kirliliğini nasıl bertaraf edebiliriz, nasıl aza indirebiliriz diye görüşmeler yapıyoruz. Çünkü Bartın&8217;da bir hava kirliliği gündemdedir. Bu hava kirliliği Bartın&8217;da, ilçelerinde, beldelerinde ve köylerinde yanan 22 bin ton kömürle oluyor. Bu 22 bin ton kömürü bir günde yakacak olan bir termik santralin Bartın&8217;da ve Amasra&8217;da kurulması düşünülüyor. Bununla ilgili başvurularını yaptılar. Yarın ve yarından sonra saat 10.00&8217;da Belediye Sosyal Tesislerinde bu santral kurulsun mu kurulmasın mı, faydalı mı, faydalı değil mi diye şirket yöneticileri ve Çevre Bakanlığı&8217;ndan müdürlerin katılacağı ve nihayetinde sizlerinde olacağı bir tartışma meydana gelecektir&8221; diye konuştu.


Bartın ve Amasra&8217;ya santral kurulamaz


Bartın&8217;a ve Amasra&8217;ya termik santral kurulamayacağını kaydeden Başkan Akın; &8220;Bu tartışma halkın bilgilendirilmesi adı altında yapılacak olan bir termik santral kurulup kurulmaması tartışmasıdır. 120 kuruluşun, bütün siyasi partilerin imza attığı Bartın Platformu olarak termik santralin kurulmasını istemiyoruz. Ama insanlarımızı kandırılıyorlar. 11 bin kişiyi işe alacağız diyorlar ve yalan söylüyorlar. Kendilerinin ÇED raporunda bunu ibraz etmiyorlar. Termik Santralde sadece mühendisler çalışır. 20-30 tane de temizliğini yapacak insanlarımız alınacak. Biz yer altı zenginliklerimizin çıkarılmasından yanayız. Termik santrale hayır kömürün çıkartılmasına evet diyoruz. Termik santralin bölgemize kesinlikle kurulmamasını istiyoruz. Çünkü Çevre Düzeni Planında Çevre Bakanlığı Bartın&8217;da termik santral olmaz ancak Filyos Bölgesinde olur demiş. Sanayi Sitelerini, Organize Sanayi Bölgesini büyütmek için çalışmalar yapılıyor, taşkın alanı, orman alanı deniyor, termik santral nereye yapılacak. Bu noktada gerçekten haklılığımızı ortaya oymak için yarın (bugün) Belediye Sosyal Tesislerinin önünde olacağız&8221; şeklinde konuştu.


Ortak mücadele edelim


Birlik ve beraberlik içinde santrale karşı mücadele edilmesini isteyen Başkan Akın, &8220;Bartın&8217;ı korumak için, çocuklarımızı korumak için, torunlarımızı korumak içini yerlerimizi korumak için, meyvelerimizi korumak için, fındıklarımızı korumak için, balığımızı korumak için Belediye Sosyal Tesislerinde olacağız. Santral kurulursa pazar yerinde marullar, fasulyeler satılamaz. Bartın&8217;dan bir Bartın nüfusu göç etti, bir o kadar daha edecektir. İşte bunu önlemek için hep beraber kol kola olmak lazımdır. Bir olmalı, diri olmalı ve iri olmalıyız. İnşallah hukuk kuralları içerisinde haklarımızı koruyacağız&8221; ifadesini kullandı. Başkan Akın&8217;ın ardından söz alan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ise, &8220;Bartın için çok önemli günler içerisinde bulunuyoruz. Bartın&8217;ın kaderi yarından itibaren birileri tarafından masaya yatırılacak ve halkın rızası düşüncesi olmadan bu masaya yatırılan Bartın kaderini birileri çizmeye çalışacak. Bu birilerine bizlerin kesinlikle uyarıda bulunması lazımdır&8221; dedi.


Büyük gün bugündür


Milletvekili Yalçınkaya; Yarın sabah (bugün) saat 09.30&8217;da hep birlikte orada olalım. Bartın&8217;ı, Amasra&8217;yı, yurdunu, vatanını seven herkes bence yarın sabah orada olmalıdır. Gerçekten Amasra gibi dünyada benzeri çok az bulunan, çok güzel alanlara sahip, doğal güzelliklere sahip, 3000 yıllık kültürel mirasa sahip bir kente termik santral kurulması cinayettir. Maalesef bu cinayeti de maalesef halkın istememesine ve Amasra&8217;nın mahvolacağını bile bile gerçekleştirmek istiyorlar. Hile yapıyorlar. Her türlü entrika ile bu termik santralin Amasra&8217;da kurulması mücadelesi içinde olan bir grup var. Bu gruba karşı Bartın ve Amasra halkının karşılarına dikilip, Bartın&8217;ın sesini duyurmaları lazım. İş işten geçmeden bu görevimizi yapma zamanıdır. Tüm Bartınlı hemşerilerimin ben Belediye Sosyal Tesisleri&8217;nde yapılacak olan ÇED halkın katılımın toplantısında gücünü göstermelerini istiyorum. Her yere termik santral yapılabilir, ama Amasra sadece bir tane var. Amasra&8217;yı sahiplenmeli, gelecek nesillere aktarmalıyız. Bunun içinde gün bugündür&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi