GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi; &[#]8220;Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Gelik İşletme Müdürlüğü imtiyaz sahasında bulunan rödevanslı saha içerisindeki kaçak ocakta 10 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen kazada 2 işçinin yaşamını yitirmesi hepimizi derinden üzmüştür. Öncelikle, yaşamını yitiren Turgut ve Mehmet Ali Çakıcı kardeşlere Allah&[#]8217;tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Bu kazanın metan gazını ölçen ve ikaz eden basit bir cihazın olmaması ya da dikkatli kullanılmaması nedeniyle meydana geldiği anlaşılmaktadır.

Zonguldak gibi 160 yıllık kömür üretim kültürüne sahip ve TTK gibi sektörde uzmanlaşmış kurumun bulunduğu bir bölgede böyle bir kazanın yaşanması tüm sorumluları bir kez daha düşündürmelidir.

Evet, kömür fiyatları artmıştır ve kömüre talep vardır ama, unutulmamalıdır ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir.

Devlet, kaçak ocaklarda ölümlere seyirci kalmamalıdır ve denetim işlevini etkin bir biçimde kullanmalıdır.

İnsanlarımız, kaçak ocaklarda çalışmak zorunda bırakılmamalı ve çalışılan ocaklar iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak sistem içine dahil edilmelidir. Çalışılmayacak durumda olanlar mutlaka kapatılmalıdır. Devlet, üzerine düşen görevi yerine getirmelidir&[#]8221;

Zonguldak&[#]8217;ta kaçak bir maden ocağında geçtiğimiz gün meydana gelen gaz zehirlenmesinde zehirlenen işçilerden iki kardeş öldü. Çok sayıda kaçak ocak bulunan Gelik beldesi Ayiçi mevkisinde ki kömür ocağında Turgut (38), Mehmet Ali ve Talat Çakıcı (36) kardeşler yoğun metan gazından etkilendi. Çıkışa daha yakın bölgede bulunan Muammer Çakmak (34) adlı işçi arkadaşlarından ses çıkmaması üzerine yanlarına gitti ancak o da zehirlenerek fenalaştı. Diğer işçilerin dışarı çıkartmayı başardığı 4 kişi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldı.


İşçilerden Turgut ve Mehmet Ali Çakıcı yaşamını yitirdi. Gazdan etkilenen Talat Çakıcı ve Çakmak ise kurtarılmıştı.


Turgut Çakıcı ile Gelik Belediyesi Meclis Üyesi olan Mehmet Ali Çakıcı Pazar günü gözyaşları arasında toprağa verildiler. Ölüm olayı üzerine kimin ne kadar sorumlu olduğu gündeme geldi.


Editör: Pusula Gazetesi