Türkiye&[#]8217;nin pek çok noktasında doğal gaz ağının kurulmasıyla mutfak masraflarının yanı sıra üretim ve imalat maliyetleri azalırken Zonguldak&[#]8217;ta durum tam tersi. Ereğli- Bartın arasında ana boru hattı döşenmesine karşın Ereğli dışında hiçbir noktada konutlara doğal gaz temin edilemiyor. 2010 yılı içinde yapılacağı açıklanan dağıtım ihalelerinden ise ses seda yok. Zonguldak kent merkezinde 2010 yılı için yapılması beklenen doğal gaz dağıtım ihalesi gerçekleştirilemedi. Zonguldak&[#]8217;ta vatandaşlar 15- 20 gün kullandıkları 12 kilogramlık tüp için 54 lira öderken, Ankara&[#]8217;da 4 kişilik bir aile, 4 ay boyunca mutfak ve banyo için kullandığı gaz karşılığında ortalama 50 lira ödüyor.


Türkmen, yerel yönetimleri sorumlu tuttu


Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen&[#]8217;e bir yıl önceki sözlerini hatırlattık. Türkmen geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaptığı değerlendirmede; &[#]8220;Bugüne kadar sürdürülen çalışmaların sonunda doğal gaz dağıtım lisans ihalesine çıkılmayan sadece 12 şehrimiz kalmıştır. 2010 yılı içerisinde öncelikle Zonguldak ve Bartın şehirleri için ihale ilanına çıkılması planlanmaktadır. Bu müjdeyi de buradan vermek istiyorum&[#]8217; demişti. Türkmen bu sözlerinin hatırlatılması üzerine kendilerinin ana dağıtım hatlarına doğal gaz verdiklerini hatırlatarak şehir içi dağıtım ihalesiyle ilgili yerel yönetimlerin çalışma yapması gerektiğini söyledi. Türkmen sorumuz üzerine; &[#]8220;Ana hatlarımızdan doğal gaz verilmeye başlandı. Zonguldak&[#]8217;ta Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin diğer noktalarda ilgili belediyelerin talep etmesi gerekiyor. Belediyelerin bu konuda ihale yapıp ilgili şirketler vasıtasıyla süreci hızlandırması gerekiyor. Bu süreçte bizim merkezi hükümet olarak yapmamız gereken şeyler varsa onları da yaparız&[#]8221; dedi. Topun yerel yönetimlerde olduğunu belirten Türkmen, konunun gündeme taşınmasının doğru olacağını belirterek, hizmetin hızlandırılması gerektiğini söyledi.



Zonguldak Belediyesi neyi bekliyor?

Ereğli&[#]8217;de doğal gaz kullanımını arttırmanın yolları aranırken, hava kirliliği nedeniyle neredeyse nefes alınmaz hale gelen Zonguldak&[#]8217;tan bir ses çıkmaması dikkat çekiyor. Doğal gazın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte özellikle gıda üretimi yapan yerlerde tüketim maliyetlerinin azalması ve fiyatlara yansıması bekleniyor. Bunun yanında özellikle konutlarda mutfak ve banyo için yapılacak harcamaların büyük oranda düşmesi sağlanacak, ancak bu konuda hiçbir çalışma olmaması nedeniyle vatandaşlar doğal gazın ne zaman geleceğinden habersiz. Zonguldak Belediyesinin ve Başkan İsmail Eşref&[#]8217;in bu süreçte somut adımlar atması beklenirken, iktidar partili Milletvekillerinin ve iktidar partisi il başkanının konudan bihaber yaklaşımları dikkat çekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi