Ziyarete Muslu´nun yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz, Genel Sekreteri Taci Alkaya, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş ile GMİS Kozlu Şube Başkan ve yöneticileri katıldı. Kozlu Uzunmehmet kuyu başında madencilere hitap eden Muslu, toplu sözleşme masasına madenciden aldıkları güçle oturacaklarını söyledi. Muslu, Mustafa Kemal Atatürk´ü ölümünün 72. yılında sevgi, saygı, şükran ve rahmetle andıklarını belirterek başladığı konuşmasında, &[#]8220;Ülkemizin, bölgemizin, Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun, yönetiminin, mühendisinin, işçisinin, müesseselerin, işçi arkadaşlarımızın sorunları var. Bu sorunların çözümü için mücadele veriyoruz. Bizler kurumlarımıza, işimize, işyerimize sahip çıktık, sahip çıkmaya da devam ediyoruz. Bizden, sizden sonraki kuşaklara da bu kurumlarımızı güçlü olarak bırakmak hepimizin görevi. Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımızla işyerlerini geziyor, arkadaşlarımızın önümüzdeki Kurban Bayramı´nı kutluyor, sorunların-sıkıntıların çözümü için çalışmalarımız hakkında bilgi veriyoruz. TTK, 162 yıldır kömür üreten, madencilik sektöründe üretim kültürünün oluşmasında büyük görevler üstlenen bir kurum. Elbette çözüm bekleyen sorunları var. Bu sıkıntıların, bu sorunların çözümü için birlikte olacağız, kararlı şekilde, yüreklice mücadelemize, davamıza devam edeceğiz. Gelik´te, Karadon Kilimli İşletmesi´nde iş güvenliği, üretim mühendisi, yönetici kadroları boş veya vekaletle yürütülüyor. Kozlu´da İşletme Müdürümüz emekli oldu. TTK üst yönetimi müessese ve işletmelerimiz açısından önemli görevlere asaleten atamaları bir an önce yapmalıdır&[#]8221; dedi.
Hiçbir toplu sözleşme döneminin rahat geçmediğini kaydeden Muslu, &[#]8220;Biz, sizlerden aldığımız güçle toplu sözleşme masasına oturacağız. Önemli olan TTK´yı yaşatmaktır. Gelecek yıllarda ve toplu sözleşmelerde daha güçlü hale getirmektir. Bu kurumlar bizlere emanet. İşimize, işyerimize, kurumlara sahip çıkarak bizden sonraki nesillere bu emanetleri teslim etme görevimiz var. Bunu insanımız, ülkemiz ve bölgemizin gelişmesi, kalkınması için yapacağız. Bayramın ardından toplu iş sözleşmesi çalışmalarımızı başlatacağız. Anket çalışması yapıldı. Sizlerin sorunlarınızı-sıkıntılarınızı biliyoruz. 2006-2009 işe girişli arkadaşlarımızın ücret faklılıklarından kaynaklanan sorunları var. 12 ay çalışmamanın oluşturduğu sıkıntılar var. 2009 işe girişli arkadaşlarımız a-b grubu olarak iş başı yapacaktı. Yani bir ay çalışıp bir ay dinlenecekti. Sendika olarak bu duruma müdahil olduk ve yılda 8 ay çalışmanın önünü açtık. Boş gruba çıkan arkadaşlarımız da kendi müesseselerinde ya da diğer müesseselerde çalıştırılıyorlar. Toplu sözleşmedeki öncelikli hedefimiz 2006-2009 işe girişli arkadaşlarımızın ücret farklılıklarından kaynaklanan sorunlarını ortadan kaldırmak ve 2009 işe girişli arkadaşlarımızın 12 ay çalışmasını sağlamaktır&[#]8221; diye konuştu.
&[#]8220;TARİHİMİZ MÜCADELELERLE DOLU&[#]8221;
Önceden ücret ve örgütlenme sorunları olduğunu, bunların birlik ve beraberlikle aşıldığını kaydeden Muslu şöyle konuştu:
&[#]8220;Bu tür sorunlar geçmişte de yaşandı. 1980 sonrasında da ücret sorunları, örgütlenme sorunları vardı. Ama bu sorunlar birlik-beraberlik içinde yapılan mücadelelerle aşıldı. Bugün yine aşmamız gereken sorunlar var. Bugün ülkemizde açlık sınırı, yoksulluk sınırı belli. Dünyanın en zor ve riskli iş kolunda çalışan maden işçisinin bugün aldığı ücretle geçinmesinin mümkün olmadığını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu mücadeleyi sizlerden aldığımız güç ve destekle sürdüreceğiz. 1946 yılında kurulan sendikamız 64. yılını kutluyor. 1990 grevi ve 1991 Ankara Yürüyüşü öncesinde ben de yeraltında nezaretçiydim. Aldığımız maaş 350 bin liraydı. Emekli maaşı ise 550 bin liraydı. Verilen mücadelelerle ücretlerimizde iyileştirmeler yapıldı. 1994 yılı 5 Nisan kararlarında ´Ocakları kapatalım, somon çiftlikleri kuralım´ diyen zihniyetler yeniden türedi. Bugün fırsat bulsalar yine aynı şeyleri söyleyecek zihniyetler var. Biz mücadelemizi aynı zamanda bu tür zihniyetlere karşı da yürütmek durumundayız. Bu mücadeleyi, yine birlik, beraberlik, dayanışma içinde sürdüreceğiz.&[#]8221;
Muslu, Kozlu´da işyerlerini gezerek bayramlaştı ve görüş alışverişinde bulundu.
Editör: Pusula Gazetesi