Kdz. Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Yazıcıoğlu Kuyumculuk´un sahiplerinden Mustafa Yazıcıoğlu, düğün, nişan gibi etkinliklere katılan vatandaşların para takmak yerine çeyrek altın görünümündeki 14 ayar altınlara rağbet gösterdiğini belirtti.
Ekonomik krize rağmen altın fiyatlarındaki artışın insanların bütçelerini zorladığını söyleyen Yazıcıoğlu, vatandaşlara da altını yatırım amaçlı kullanmalarını önerdi. Vatandaşların gramı düşük altın satın almaya çalıştığını söyleyen Mustafa Yazıcıoğlu, yeni evlenen çiftlerin de bu durumu anlayışla karşıladığını söyledi.
ALTINLAR SAHTE DEĞİL
Özellikle bazı müşterilerinin, 14 ayarda olan ve çeyrek altın görünümündeki altınlara rağbet gösterdiğini söyleyen Mustafa Yazıcıoğlu, tanesi 20-25 TL´ye satılan altınlar hakkında şöyle konuştu: "Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın gelir seviyesi düştüğü için altında buna ek olarak yükseldiği için 7-8 adet bilezik alınacağına 4-5 adet bilezik alınıyor. En pahalısından alınacağına onun biraz daha düşüğünden alınıyor. Bu tür şeyler normal yani, olacak."
İnsanların gelir seviyesine göre harcama yaptığını anlatan Yazıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Daha fazlasını yaparlar ise bütçesinden açık vereceklerdir. Onun için gramı düşük altınlar ve adet olarak da az altın almaya gayret gösteriyorlar. Bunu kız tarafı da anlayışla karşılıyor. Çünkü sonucunda yeni evlenen çiftler geçinecek. Çeyrek altının yerine yapılan altınlar çıktı. Bunlar yaklaşık 1-2 yıldır satılan ürünlerdir. Piyasadaki tüm arkadaşlar da dahildir, bunlar çeyrek altın olarak satılmıyor.
Çeyrek altın görünümü verilmiş, tanesi 20-25 TL´den satılan ama ayar olarak 14 ayarlı ürünler olarak satılıyor. Bundan da çoğu insan istediği için bulunduruyoruz. Ama bu ürünler sahte falan da değildir. 14 ayar olup çeyrek altın görünümündeler. Çok da rağbet görüyor. Vatandaş, düğünlerde 20-30 TL takmış olsa göze batar. Ama bunu takınca göze batmayacak gibi düşünüyor. Onun için küçük altın görünümlü bu 14 ayarlı altınlardan alıp hediye ediyor. Ne yapsın o da haklı."
ALTIN YÜKSELİŞ TRENDİNDE
Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması nedeniyle yatırımcılara altın almalarını tavsiye eden Mustafa Yazıcıoğlu, ekonomist gibi düşünen yatırımcılara işçiliği olmayan altınların fayda sağlayacağını söyledi.
Altın piyasasının geçmişten günümüze yukarı seviyelerde seyir ettiğini dile getiren Mustafa Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Altın, yükselme trendinde. Bu aralar ciddi bir yükselme trendi yaşıyor. Rekor seviyelere dayandı. Onsu bin 400 seviyelerindedir. Küçük altının satışı da 105 TL´den işlem görüyor. Tam altın da 420 TL´den işlem görüyor. Nacizane yatırımcılara altını tavsiye ediyorum. Özellikle bu günlerde altın alırlarsa ilerisi için kar edeceklerini düşünüyorum. Altın, yıllardan bu yana
bayanların takı aksesuarıdır. Bunun yanı sıra, bir nevi ekonomist gibi düşünen insanlar da bunu yatırım amaçlı düşünebiliyor. Özellikle işçiliği olmayan bileziklere, işçiliği olmayan altınlara yatırım yapmaları onlara fayda sağlar. Hem kullanma hem de yatırım amaçla bulunduracaklar ise burma altın, eğer yalnızca yatırım amaçlı düşünürlerse kulpsuz altın olabilir. Bunlardan kesinlikle zarar etmezler. Hele ki uzun vade de hiç kayıp olmaz. Artı, değerine değer katan bir üründür."
ISIRMA DEVRİ ESKİDENDİ
Kuyumculuğun baba mesleği olduğunu, hatta ağabeyi İrfan Yazıcıoğlu´nun da kendisiyle uzun yıllar kuyumculuk yaptığını dile getiren Mustafa Yazıcıoğlu, sahte altınları anlayabilmek için eski yöntemlere gerek kalmadığını söyledi.
İnsanların geçmiş yıllarda, altının sahte veya gerçek olduğunu öğrenebilmek için dişleriyle ısırıp kontrol ettiklerini hatırlatan Yazıcıoğlu, "Artık sahte altınlara karşı aşina olmuşuz. Eskiden altını tezgaha atar sonra da sesine göre anlardık. Çok eskiden de altını yumuşaklığından anlayabilirlerdi. Dişiyle ısırarak da öğrenirlerdi. Ama öyle değil, biz artık elimizle bile anlayabiliyoruz. Kütlenin ağırlığından ve sesinden anlayabiliyoruz" diye konuştu.
Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Yazıcıoğlu Kuyumculuk ve Döviz Bürosu Sahibi İrfan Yazıcıoğlu da vatandaşların çekinmeden altına yatırım yapmalarını önerdi.
Editör: Pusula Gazetesi