Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasilerden bürokratlara kadar birçok kişinin birbiri ardına açıklamalarda bulundukları TTK ile ilgili olarak çok çarpıcı ve gündem oluşturacak yorumlarda bulundu.
&[#]8220;MADEN MÜZESİ BOYNUMUZUN BORCU&[#]8221;
Zonguldak ve Karadeniz Ereğli için kömürün sahip olduğu değeri anlatan Başkan Halil Posbıyık, Uzun Mehmet&[#]8217;e minnet borçlu olan Karadeniz Ereğli&[#]8217;nin, bazı görevleri ise tam olarak yerine getiremediğini ifade ederek, iki dönem önceki Kaymakam Aziz İnci döneminde gündeme getirilen Maden Müzesi&[#]8217;nin hayata geçirilememiş olmasının kendisinde üzüntüye neden olduğunu kaydetti. Müze konusunda Kaymakam İbrahim Çay öncülüğünde gereken çalışmaların bir an önce başlatılmasını arzu ettiğini belirten Başkan Posbıyık, sözlerinin ilerleyen bölümlerinde de konuyu Türkiye Taşkömürleri Kurumu&[#]8217;na (TTK) getirdi.
TTK&[#]8217;da son yıllarda üretimin hayli düştüğüne dikkat çeken ve kurumun çeşitli özelleştirme girişimleriyle peşkeş çekilmek istediğine vurgu yapan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bunun yanında termik santral kurmaya yönelik gayretlerle de Zonguldak ve yöresinin zehirlenmek ve cezalandırılmak istendiğini öne sürdü.
&[#]8220;RAMİS MUSLU BURADA OLMALIYDI&[#]8221;
Üretim de dahil TTK&[#]8217;nın birçok noktasındaki özelleştirme çalışmaları neticesinde kurum bünyesinde faaliyet gösteren taşeron firmalarda sigortasız ve düşük ücretler işçi çalıştırmanın da yaygınlaştığını ifade eden Başkan Posbıyık, merkezi yönetimin TTK&[#]8217;yı özelleştirilmelerle birlikte kapatmak istediğini iddia etti. Konuşmasında Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu&[#]8217;yu da Uzun Mehmet&[#]8217;i anma törenine katılmamasından dolayı eleştiren Başkan Posbıyık; &[#]8220;GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu neden burada yok? Onun herkesten önce burada olması gerekirdi. Sendika Uzun Mehmet&[#]8217;e sahip çıkmıyor, Ereğli Belediyesi olarak yıllardır biz sahip çıkıyoruz &[#]8221; sözleriyle de tepkisini dile getirdi.
&[#]8220;TTK&[#]8217;YA İŞÇİ ALINMALI&[#]8221;
TTK ile ilgili düşüncelerini sunmayı Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yıllık üretim kapasitesi 5 milyon ton olan maden ocaklarından yıllık ortalama 2 milyon ton kömür çıkarılabildiğini belirterek, TTK yönetiminin mevcut durumla idare etmek düşüncesinde olduğunu, bununla birlikte taşeron firmalar bünyesinde normalin çok altında bir ücretle çalışan işçilerin de moral bozukluğu içinde bulunmalarının da olumsuz tabloya etki yaptığını iddia etti. Başkan Posbıyık konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü:
&[#]8220;TTK&[#]8217;da planlı bir şekilde özelleştirme çalışmaları devam ederken, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna yeterli derecede özen gösterilmemesi sonucu iş kazaları da artıyor. Emekli olanların iki bini bulduğu son dönemlerde işçi açığı da had safhalara ulaştı. Hükümetin kısa sürede kuruma 2 bin ila 2 bin arasında işçi alması zorunlu hale gelmiştir. Kurumdaki işçi açığı, yeni alımlarla mutlaka kapatılmalıdır. Diğer yandan TTK&[#]8217;ya süratle ihtiyaç görülen yatırımlar yapılarak kurum modernize edilmelidir.&[#]8221;
&[#]8220;UYKUDAN UYANIN&[#]8221;
Sözlerinin son bölümünde Genel Maden İşçileri Sendikası yönetimini de uyaran ve TTK&[#]8217;da yaşanan bütün olumsuzluklar karşısında kitlesel işçi eylemlerinin başlatılması gerektiğini ifade eden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, &[#]8220;Uykuda olan GMİS uyandırılmalı ve eylem hazırlıkları hemen başlatılmalıdır. Bu eylemler de, TTK&[#]8217;yı adım adım kapatmayı düşünen hükümete, gereken tepki mutlaka gösterilmelidir&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi