Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği 8. kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlama kapsamında yapılan açıklamada ise medya organları ile kamuoyuna önemli mesajlar verildi.


Atatürk Anıtı&[#]8217;na Dernek Başkanı Atilla Öksüz ile duayen gazeteci Sina Çıladır tarafından konulan çelengin ardından, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, basın şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kutlama daha sonra dernek binasında yapılan mangal partisi ile devam etti. Çok sayıda gazetecinin katıldığı kutlamada mesleki sohbetler yapıldı. Gazeteciler mangal partisi sonrasında birlikte pasta kestiler.



&[#]8216;GAZETECİLİĞİ GAZETECİLER YAPMALI&[#]8217;


Dernek Başkanı Atilla Öksüz&[#]8217;ün Yönetim Kurulu adına yaptığı basın açıklamasında hem basın çalışanlarına, hem de kamuoyuna önemli mesajlar verildi. Açıklama şöyle;


&[#]8220;Karaelmas Gazeteciler Derneği, &[#]8220;gazeteciliği sadece gazeteciler yapmalı&[#]8221; ilkesiyle çıktığı yolda 8&[#]8217;inci yaşını kutluyor.


Kurulduğu günden bu yana çok sayıda yerel basın kuruluşu ile yaygın basın temsilciliklerinin bulunduğu Zonguldak&[#]8217;ta, gerek örgütlenme, gerekse dayanışma ruhunu canlı tutmak için çaba sarf eden Derneğimiz, bu amaçla sayısız etkinliğe ev sahipliği ve öncülük yaptı.


Her zaman belirttiğimiz iki temel noktamızdan birincisi mesleki, ikincisi ise kentimizle ilgili hassasiyetlerimizdir.


Geride bıraktığı 7 yıl içinde Türkiye&[#]8217;nin örnek basın meslek örgütleri arasına giren Derneğimiz, aynı hassasiyetini ve çabasını devam ettirecektir.


Bu amaçla Zonguldak&[#]8217;ta yıllar içinde medya-toplum ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklardan yola çıkarak öncelikle kendi gerçeklerimizi olduğu gibi görmek durumundayız.


Dünyada ve Türkiye&[#]8217;de değişen şartları göz önünde bulundurmak ve evrensel değerleri korumak zorundayız.



&[#]8216;DAHA GÜVENİLİR DAHA SAYGIN BİR MEDYA YARATMAK ZORUNDAYIZ&[#]8217;


Daha güvenilir bir medya anlayışının gelişmesinde tüm yayın organları ile gazete patronlarına, yayın müdürlerine ve çalışanlarına önemli görevler düşüyor.


Sürekli değişen şartlar karşısında medyanın kendini her anlamda yenileme ve geliştirme zorunluluğu var.


Bunların başında mesleki eğitim ve mesleki sorumlulukların dikkate alınması geliyor.


Unutulmamalıdır ki, daha güvenilir bir medya yaratabilmek, başta mesleğimize, demokrasiye ve kente daha fazla katkı verebilmek demektir.


Dünyada bu ilkelerle hareket eden medya organlarının rekabet gücünün de arttığı görülüyor.


Bu amaçla demokratik ve şeffaf bir anlayışla Atatürk ilkelerine bağlı bir çizgide çabalarını devam ettiren kuruluşumuz, daha fazlasının yapılmasına inanıyor.


Diğer yandan Zonguldak&[#]8217;ın kentsel, sosyal ve ekonomik sorunları ile kent yaşamını doğrudan ilgilendiren sorunlara duyarlı bir örgütlenme yapısı içinde bulunan Karaelmas Gazeteciler Derneği, pek çok konuda çözüm arayışına ortak oldu, proje üretti ve hiçbir zaman görevden kaçmadı.



&[#]8216;YÖNETİCİLERE VE HALKA GÖREVLER DÜŞÜYOR&[#]8217;


Bilinçli ve duyarlı bir kent olma yolunda atılan adımlara katılan Derneğimiz, bu yöndeki çabalarını sürdürürken, hiçbir siyasi veya benzeri oluşumun himayesi veya gölgesinde olmadı, yakaladığı &[#]8220;siyaset üstü çizgisi&[#]8221; ile de her kurumla asgari ilişkilerini korudu.


Başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere, Zonguldak Kent Konseyi, Demokrasi Platformu ile Zonguldak Valiliği, Milli Eğitim, Sağlık, Adalet Bakanlıklarının ilgili kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerine bizzat katılarak, önemli katkılar verdi.


Derneğimizde, ilk kurulduğu günden bu yana demokratik ve şeffaf bir yönetim anlayışı hakim oldu, kişilerin değil, kurumun ortak görüşü anlayışı benimsendi. Bu amaçla meslektaşlarımızın katılımı önemsendi ve sorunların müşterek görüşler doğrultusunda daha kolay çözülebileceği sık sık vurgulandı. Bu anlayış doğrultusunda mesleki büyüklerimiz, meslektaşlarımız, kurumların ve okurların görüşleri bizler için çok önemlidir.


Kuruluşumuzun 8 yıllık birikimleri bizlere çok şey öğretmekte birlikte, bu bilinç ve anlayışın daha fazla kabul görme ve uygulanma zorunluluğu vardır.


Daha güvenilir, daha özgür bir medya yaratmada biz gazetecilerin sorumlulukları kadar, özgür ve güvenilir bir medya isteyen yöneticilerin ve halkın da sorumlulukları vardır.


Ne yazık ki, medyayı kendi istediği gibi kullanma anlayışı ile hareket edenlerin yanında, eleştirel anlamda yazılan yazılara tahammül edemeyenlerin psikolojik ve fiili tehditleri ile saldırılarına tanık oluyoruz.


&[#]8216;YEREL MEDYAYA SAHİP ÇIKILMALI&[#]8217;


Burada dünya görüşü ve yayıncılık anlayışı ne kadar farklı olursa olsun, gazetecilerin bu tür davranışlara alet olmamaları, bu tür davranışlarda bulunanlara taraf olmamaları ahlaki bir sorumluluktur.


Zonguldak medyası kente daha fazla katkı vermek çabasındayken, kurumların ve kişilerin bu güçten yeterince yararlanamadıklarını da üzülerek görüyoruz.


&[#]8220;Yerel medyasından korkan bir anlayış&[#]8221; değil, &[#]8220;yerel medyasına sahip çıkan, destek olan&[#]8221; bir anlayışın yanındayız.


Bunun temel yollarından biri, gazetelerin evlere girmesiyle olabilir. Yayın çeşitliliğine, nitelik ve nicelik arayışına olan ihtiyacın yanında yerel medyanın yaşatılmasına duyulan ihtiyaç göz ardı edilmemeli.


Bunun en temel yollarından biri de bayilerden gazete satışı veya aboneliktir.


Derneğimiz bu anlamda bir dizi çalışma düşünüyor, görüş ve düşünceleri bekliyor.


Geride kalan 7 yıl içinde, başta meslektaşlarımız olmak üzere, attığımız her adımda emeği geçenleri unutmak mümkün değildir.


Aramızdan ayrılanları unutmak mümkün olmadığı gibi onları yayın yolu ve farklı çalışmalarla yaşatmak bizlerin ve meslektaşlarımızın görevidir.


Daha ilkeli, daha saygın, daha üretken ve güvenilir bir gazetecilik için yapacak daha çok şey var.


Bu anlamda destek olan ve olacaklara Yönetim Kurulumuz olarak teşekkür ediyoruz&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi