Garanti Anadolu sohbetlerinin 68. toplantısı dün Emirgan otelde gerçekleştirildi.

Toplantıda Zonguldak&[#]8217;ın kömüre ek olarak uzmanlaşabileceği alternatif faaliyet alanları ve farklı alanlarda nasıl katma değer yaratabileceği tartışıldı.


Almanya&[#]8217;nın Ruhr Havzası&[#]8217;nda çelik ve kömür sanayisinden küçük ve orta ölçekli işletmelere geçiş süreci incelenerek, Zonguldak için öneriler sunuldu.


Marketçilik ve gıda dağıtım sektörünün dünü, bugünü ve yarının masaya yatırıldığı toplantıda, önümüzdeki dönemde dünya trendleri içinde Türkiye ekonomisinin yeri tartışıldı.


Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetimindeki toplantıya, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, çok sayıda oda başkanları ve Zonguldaklı İşadamları katıldı.


Toplantı da TAVAK Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Yönetim Kurumu Başkanı Tınaz Titiz, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Kale Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat birikimlerini paylaştı.


Toplantının açılışını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Zonguldaklı profesyonellerden aldığımız veriler ve arkadaşlarımın sahadaki gözlemlerinin ışığında, Zonguldak´ın, faaliyet gösterdiği alanlara ek olarak, girişimciliğini ortaya çıkarabileceği alanlara yönelme konusunda bir "eşik dönemi" yaşadığını gördük. Zonguldak, kömür üretimi konusundaki azmini, girişimciliğin dinamizmiyle birleştirerek, çok önemli bir atılım yapabilir. Örneğin Zonguldak, bir lojistik ve enerji üssü haline gelebilir. Aynı zamanda, bir seramik üssü ve ekoturizm merkezi de olabilir.


Zonguldak´ta yeni ekonomik atılımların yarattığı istihdamla iç tüketimin arttığı, ticaretin daha da geliştiği, sonrasında da katma değer taşıyan alanlara yöneltilebilecek sermaye birikiminin yaratıldığı bir ortam oluşturulabilir. Bugün, ´farklı´ ve ´yeni´ olanı düşünme zamanıdır. Kalkınmayı, ancak yenilikçi düşünceyle sağlayabiliriz. Ezber bozmaya, eski köye yeni adetler getirmeye hazır ve istekli olmalıyız. Ekonominin tüm tarafları, bu amaçla, aynı anda elini taşın altına koyarak ´yapılmayanı yapma´ vizyonunu geliştirmeli. Bu vizyon, Zonguldak´ın geleceğine de ışık tutacaktır" dedi.



Başkan Demir: &[#]8216;Zonguldak&[#]8217;a


en uygun yatırım KOBİ&[#]8217;lerdir&[#]8217;


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, Zonguldak&[#]8217;ın verilen teşviklerle en gerilerde olan şehirlerden biri olduğunu belirterek, Zonguldak&[#]8217;a en uygun yatırımın KOBİ&[#]8217;ler olduğunu söyledi.


TSO Başkanı Demir konuşmasına şöyle devam etti:


&[#]8220;Zonguldak; 1900&[#]8217;lü yılların başından 1980&[#]8217;li yıllara kadar çok büyük sanayi bölgesi olarak çalışmış bir ildir. Türkiye&[#]8217;nin sanayisine ve ticaretine de çok katkı sağlamıştır. 1980&[#]8217;den sonra Zonguldak&[#]8217;ta gerileme başlamıştır. Bunun başlamasının tek sebebi de; Zonguldak kendisine geliştirememiş ve kalifiye elemanlarını elinde tutamamıştır. Gerilemenin en büyük sebeplerinin başında bu gelmektedir.


Şu an aramızda geçmişte Bakanlık yapmış Sayın Tınaz Titiz vardır ve Zonguldak&[#]8217;ı çok iyi bilmektedir. 1990 yıllarda, yeraltı madenciliğin özel sektöre devredilmesinin baş aktörüdür. Bunun için kendisine teşekkür ediyoruz.


O yıllardan sonra özel sektörün Zonguldak&[#]8217;ta var olabileceği anlaşılmıştır. Özel sektör desteklendiği zaman gerek madende, gerek demir-çelikte, gerekse tarımda ve diğer üretimlerde özel sektörün değeri anlaşılmış ve desteklenmeye başlanmıştır. Ancak bugünkü durumda bankalar ve verilen teşviklerde dâhil Zonguldak en gerilerdeki illerden bir tanesidir.


Bunun sebeplerinden bir tanesi, Zonguldak&[#]8217;taki tapu yapısı ve toprak reformunun tam bitirilememesidir. Çünkü Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun (TTK), çok büyük işletme alanı vardır ve buralara tapu verilememektedir. Kalan yerlerden çoğu Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;ne ait olduğu için bunlara tapu verilemeyeceği ve yatırım yapılamayacağını da biliyoruz.


Diğer yerlerde Hazine arazileridir ancak, buralara da büyük yatırım yaparak fabrika kurulacak alanlar değildir. Aslında Zonguldak&[#]8217;a en uygun yatırım KOBİ&[#]8217;lerdir. 1900&[#]8217;lü yılların başından bu yana yetişmiş insan sayısı Zonguldak&[#]8217;ta çok fazladır. Genç emekli çok fazladır. Bankalardaki kişi başına düşen para akışı çok fazladır. Zonguldak&[#]8217;ta yatırım yapmak isteyen çok fazla arkadaşlarımız vardır. Ama bunlar çok büyük yatırımlar değildir. KOBİ yatırımlarıdır.


Bankalara Zonguldak&[#]8217;ın özel yapısı vardır. Bankalarımız bu özel yapıyı göz ardı etmezlerde daha çok faydalı olacaklarına inanıyorum. Zira; ticarete ve tapuya bakarak kredi vereceklerse, Zonguldak&[#]8217;ta işleri zorlaşır.&[#]8221;


Vali Erdal Ata: &[#]8216;Geleceğin güçlü


Zonguldak&[#]8217;ını oluşturmak hedefimizdir&[#]8217;


Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak&[#]8217;ta yapılan ve devam eden çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.


&[#]8216;Yatırımlarla geleceğin güçlü Zonguldak&[#]8217;ını oluşturmak hedefimizdir&[#]8217; diyen Vali Erdal Ata, konuşmasına şöyle devam etti:


&[#]8220;Anadolu´nun her bölgesinden gelen insanlarımızı bünyesinde barındıran bu güzel şehrimizin Cumhuriyetimizle yaşıt olması ne kadar gurur verici ise, ülkemiz sanayisinin gelişmesine kömür ve demir-çelik gibi vazgeçilmez ürünlerle katkısı da o kadar övünç kaynağımızdır. Sanayileşmenin başladığı yıllarda İlimize ülkemizin her yöresinden iş bulmak amacıyla insanlar akın etmiş, 1970´li yıllarda Almanya neyi ifade ediyorsa Zonguldak´ta çok değil 25-30 yıl öncesine kadar bunu ifade etmekteydi. Bu nedenledir ki; Zonguldak ekonomik-sosyal-kültürel yapısı itibariyle küçük bir Türkiye´dir desek pek de yanılmış olmayız.


Bunun yanı sıra yörede yaşayanların edindiği üretim kültürünü de heba etmeden bir yandan çağımızın yeni üretim konularına yönlendirmek bir yandan da ihtiyacımız olan taşkömürünün bir kısmını da olsa yüksek rekabet gücüyle üretmek Zonguldak için bir hayat felsefesi olmuştur.


Bu çalışmaların yanı sıra sektörel çeşitliliğin de sağlanması kaçınılmazdı. Bunun için öncelikle özel sektörün yatırımlarını cazip kılacak tedbirler gerekliydi.


Bu kapsamda İlimiz 1992 yılında Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli Yöre ilan edilerek; organize sanayi bölgeleri yapımına gidilmiş, yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapılmış, Filyos´a serbest bölge kararı alınmış, ulaştırma ve altyapı yatırımlarına hız verilmiştir. Sektörel çeşitlilikte kısmen başarı sağlanmış ancak beklenen boyutta olamamıştır.


2000 yıllara gelindiğinde Kdz. Ereğli ve Kilimli Tersaneleri ile yapımına başlanılacak olan Alaplı Tersanesi, Çatalağzı beldesinde tamamlanmak üzere olan termik santral, uzun uğraşlar sonucu açılan Çaycuma Havaalanı ve I yıllardır proje olarak kamuoyunun yakından takip ettiği "Filyos Bölgesi&[#]8221;nde önemli gelişmelere imza atılmıştır. Bu adımların atılmasını Başbakanlık (Yatırım, Tanıtım ve Destek Ajansı) yakından takip ederek bölgeyle ilgisi olan tüm kuruluşların koordineli şekilde çalışmasını sağlamış bunun için de aksiyon planı hazırlayarak eyleme geçmiştir.


Bugün itibariyle bölgeye önemli büyüklükte yerli ve yabancı yatırımcıların talepleri ile karşı karşıya bulunmaktayız. Çabalarımız altyapı çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak yatırımcıların bir an evvel yatırımlarına başlamasını sağlamaktır.


Ayrıca 2009 yılında çıkan teşvik yasasında sektörel ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 3. bölgede yer alan İlimiz yatırımcılara önemli avantajlar sunmaktadır.


Önümüzdeki süreçte; Filyos Serbest Bölgesi´nin Bakanlar Kurulu kararnamesine göre iptal edilen birinci kısmı ile birlikte diğer kısımlarında yapılacak olan yatırımlar, devam etmekte olan enerji ve sulama amaçlı baraj projeleri, Filyos Limanı, tersaneleri, enerji santralleri, Adapazarı - Karasu Limanı - Kdz. Ereğli- Zonguldak - Bartın Umanı


Bağlantı Hattı Demiryolu Projesi ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve özel sektörün yaptığı yatırımlarla geleceğin güçlü Zonguldak&[#]8217;ını oluşturmak hedefimizdir.


Zonguldak gerçekten birçok açıdan önemli değerler taşımaktadır. Doğası, ekonomik ve sosyal yapısı ile her açıdan yaşam kalitesi daha da yükselen bir kenttir.

Editör: Pusula Gazetesi